GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Prodaja slovenskih narodnih obveznica u prva dva dana premašila očekivanja

Prodaja slovenskih narodnih obveznica u prva dva dana premašila očekivanja
OBVEZNICE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.02.2024 / 08:28
Autor: SEEbiz / RTV Slovenije
LJUBLJANA - Nakon prva dva dana prodaje prvih javnih obveznica u Sloveniji, distributeri ocjenjuju da upisi državnih obveznica s kamatom od 3,4 posto idu u skladu s očekivanjima ili čak nešto bolje.

Do sada su većinu javnih obveznica kupovali mali, neobrazovani ulagači koji još nemaju otvoren račun za trgovanje i prvi put izlaze na tržište kapitala. Da bi emisija bila uspješna, investitori moraju kupiti ukupno 250 milijuna eura obveznica, a svaki pojedinac mora kupiti najmanje tisuću, a najviše 100 tisuća eura.

Distributeri, a to su NLB, NKBM, BKS banka, SKB banka i burza Ilirika, uključujući i poslovnice Pošte Slovenije, javljaju da su se ulagači u prva dva dana registracije javnih dionica sve češće raspitivali o načinu kupnje i konkretnim troškovima vezanim uz to. obveznice.

Mnogi investitori već su se odlučili na kupnju. tijekom prva dva dana registracije uglavnom su se odlučivali oni koji još nisu imali račun za trgovanje, kaže Gal Perhaj, voditelj brokerske grupe u NLB-u: "Taj omjer je 30 prema 70. 30 posto za one koji imaju račun za trgovanje." otvorenog računa za trgovanje i 70 posto koje još nemaju. Tako su novi klijenti vidjeli priliku u samom ulaganju, odnosno da po prvi put upoznaju financijsko tržište."

Sličan trend zabilježen je i na burzi Ilirika. Predsjednik Uprave Igor Štemberger ocjenjuje ovo ohrabrujućom informacijom: "To je dobra vijest, što znači da je proizvod privukao i one koji još nisu bili uključeni u tržište kapitala."

Svrha izdavanja javnih obveznica s rokom dospijeća od tri godine je upravo popularizacija slovenskog tržišta kapitala s obveznicom koja je i po sigurnosti i po prinosu usporediva s bankovnim depozitima.

S obzirom na to da su lani u studenom, prema podacima Banke Slovenije, slovenska kućanstva imala 26,2 milijarde eura depozita u bankama, prema procjenama stručnjaka, načelno neće biti teško prikupiti 250 milijuna eura.

- Teško je unaprijed vidjeti, ali nakon prva dva dana mislim da ne bi trebalo biti brige - kaže Štemberger.

Kupnja javnih obveznica trajat će do sredine veljače, svaki pojedinac može upisati jednu do 100 obveznica, odnosno od 1.000 do 100.000 eura, prosječan iznos upisa u NLB-u u prva dva dana bio je oko 30.000 eura, što je također granica na kojoj neće biti potrebno plaćati porez na kamate.

Tagovi: narodne obveznice, obveznice, slovenija, ilirika, pošta slovenije, nlb, nkbm
PROČITAJ I OVO
BlackRock: Suvereni fondovi i mirovinci ulaze u bitcoin ETF-ove
PREDVIĐANJA
BlackRock: Suvereni fondovi i mirovinci ulaze u bitcoin ETF-ove

NEW YORK - Financijske institucije održavaju marljive i istraživačke razgovore, a BlackRock igra ulogu edukatora, rekao je Robert Mitchnick, voditelj tvrtke za digitalnu imovinu.

Zagrebačka burza: Ericsson NT u fokusu, indeksi blago porasli
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Ericsson NT u fokusu, indeksi blago porasli
ZAGREB - Nakon prvosvibanjskih praznika, indeksi na Zagrebačkoj burzi su blago porasli, uz slabašan promet.
Nestašica maslinovog ulja pretvara ga u tekuće zlato
NERAVNOTEŽE
Nestašica maslinovog ulja pretvara ga u tekuće zlato
LONDON - Nestašica maslinovog ulja, koje se ponekad naziva "tekućim zlatom", podigla je cijene na rekordno visoke razine, potaknula porast kriminala i gurnula industriju u krizu.
Azijska tržišta: Tehnološki sektor podigao indekse
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Tehnološki sektor podigao indekse
ŠANGAJ - Azijsko-pacifička tržišta dionica uglavnom su porasla u četvrtak, nakon što je američka središnja banka odlučila zadržati kamatne stope na istom nivou na kraju svog dvodnevnog sastanka.
Wall Street: Indeksi porasli nakon Powellovih poruka
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Indeksi porasli nakon Powellovih poruka
NEW YORK - Američki indeksi ojačali su u srijedu nakon što je predsjednik Federalnih rezervi Jerome Powell uglavnom isključio da bi sljedeći potez središnje banke mogao biti povećanje, ublažavajući zabrinutosti ulagača da gubi kontrolu nad ljepljivom inflacijom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE