GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Primorac: Veliki interes investitora za hrvatske euroobveznice

Primorac: Veliki interes investitora za  hrvatske euroobveznice
OBVEZNICE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.06.2023 / 19:44
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Ministar financija Marko Primorac je na marginama sastanka Vijeća Organizacije za gospodarsku suradnju i razvoj (OECD) u Parizu ocijenio da je zanimanje investitora za hrvatsku euroobveznicu bilo iznimno te kazao da je Hrvatska nakon ulaska u eurozonu i šengenski prostor sve snage usmjerila pristupanju OECD-u.

Ministarstvo financija je izdalo euroobveznicu na međunarodnom tržištu kapitala u ukupnom nominalnom iznosu od 1,5 milijardi eura, dospijeća 2035. godine. Godišnja kuponska kamatna stopa iznosi 4, a ostvareni prinos je 4,047 posto.

Transakcija je, od objave do zatvaranja knjige upisa, izvršena unutar jednog dana, pri čemu je ostvarena iznimno snažna potražnja u ukupnom iznosu većem od 6,4 milijarde eura.

Knjiga upisa sadržavala je više od 200 pojedinačnih interesa najkvalitetnijih investitora iz niza zemalja: Njemačke, Velike Britanije, Austrije, Francuske, SAD-a…

Po riječima Primorca, interes stranih ulagača je bio doista izniman, knjiga upisa se napunila s više od 6,4 milijarde eura, što je 4,2 puta više od onoga što je trebalo za plasman tog izdanja, a što se tiče strukture investitora, naveo je da je u izdanju sudjelovalo gotovo 240 različitih renomiranih investitora iz različitih država.

“Svjedočili smo velikom odazivu i uspješnom izdanju, što je dokaz kredibiliteta RH i povjerenja ulagača i nagrada za sve ono što smo u proteklom razdoblju učinili, a to je odgovorno vođenje fiskalne politike i javnih financija a naravno i ulazak u eurozonu i šengenski prostor”, kazao je.

Podsjetio je kako je obveznica koja je dospjela u travnju ove godine, a bila je izdana na američkom tržištu, imala kamatu od otprilike 6 posto, dok je sada kamata 4 posto, pa tako ovim izdanjem Hrvatska smanjuje troškove zaduživanja.

“RH ulaskom u eurozonu postaje novi subjekt na mapi svih onih ulagača koji ulažu u slične države eurozone, a nisu do sada imali hrvatsku euroobveznicu”, ustvrdio je.

Primorac sudjeluje na sastanku Vijeća OECD-a na ministarskoj razini, koje se održava 7. i 8. lipnja u Parizu. Riječ je o forumu OECD-a na najvišoj razini, na kojem sudjeluju ministri financija, gospodarstva, vanjskih poslova, trgovine i drugih vladinih odjela iz zemalja članica OECD-a i zemalja partnera te predstavnici međunarodnih organizacija. Hrvatska po treći put sudjeluje na ministarskom sastanku OECD-a.

Primorac je u izjavi novinarima istaknuo i da je Hrvatska nakon ulaska u eurozonu i šengenski prostor u potpunosti svoje snage usmjerila prema pristupanju OECD-u.

Kako bi pristupili potrebno je proći dva kruga ekonomskih analiza, rekao je, najavivši da se jedna ekonomska analiza upravo dovršava i bit će objavljena u rujnu ove godine. Na tom predstavljanju će, kako je kazao, biti i generalni tajnik OECD-a Mathias Cormann i predsjednik Vlade Andrej Plenković.

Predstavit će se stanje u hrvatskoj ekonomiji i svi procesi koje je eventualno potrebno još unaprijediti, istaknuo je Primorac.

“Nakon ulaska u eurozonu i šengenski prostor pristupanje OECD-u ostalo kao finalni filter u smislu svih onih reformi i procesa koje je potrebno unaprijediti u našem ekonomskom okruženju kako bi bili sigurni da imamo sve preduvjete za očuvanje stabilnog gospodarskog rasta”, kazao je.

Tagovi: marko primorac, euroobveznice, hrvatske obveznice
PROČITAJ I OVO
Čeka nas uzlet cijene svinjetine
SVINJETINA
Čeka nas uzlet cijene svinjetine
ZAGREB - Zbog afričke svinjske kuge eutanazirano je preko 20.000 svinja na malim gospodarstvima i domaćinstvima, a zbog čega bi moglo doći do porasta cijena
Azijska tržišta: Indeksi pali nakon odluke japanske središnje banke
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Indeksi pali nakon odluke japanske središnje banke
ŠANGAJ - Azijsko-pacifička tržišta su pala jer je Banka Japana ostavila svoju monetarnu politiku nepromijenjenom nakon posljednjeg sastanka zaključenog u petak.
Wall Street: Novi pad indeksa
PESIMIZAM
Wall Street: Novi pad indeksa
NEW YORK - Indeksi na njujorškim burzama zaključili su današnje trgovanje u minusu. Pad dolazi nakon što američka središnja banka,
Ukrajina želi diplomatsko rješenje s Poljskom i Slovačkom oko žitarica
DIPLOMACIJA
Ukrajina želi diplomatsko rješenje s Poljskom i Slovačkom oko žitarica
KIJEV - Ukrajina je u četvrtak pristala na uvođenje dozvola za izvoz žitarica u Slovačku i zauzela se za dogovor s Poljskom kako bi ukinula ograničenja svojih susjeda na žitarice koje je bila prisiljena slati kopnom od ruske invazije prošle godine.
Zagrebačka burza: HT i Podravka u fokusu, CIAK s najvećim rastom
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: HT i Podravka u fokusu, CIAK s najvećim rastom
ZAGREB - Dionicama HT-a i Podravke ostvaren je najveći promet u četvrtak na Zagrebačkoj burzi n(ZSE), a najveći rast cijene ostvarila je dionica CIAK Grupe, u danu u kojemu je redovni promet dionicama pao, kao i glavni indeksi.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE