GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Primorac: Veliki interes investitora za hrvatske euroobveznice

Primorac: Veliki interes investitora za  hrvatske euroobveznice
OBVEZNICE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.06.2023 / 19:44
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Ministar financija Marko Primorac je na marginama sastanka Vijeća Organizacije za gospodarsku suradnju i razvoj (OECD) u Parizu ocijenio da je zanimanje investitora za hrvatsku euroobveznicu bilo iznimno te kazao da je Hrvatska nakon ulaska u eurozonu i šengenski prostor sve snage usmjerila pristupanju OECD-u.

Ministarstvo financija je izdalo euroobveznicu na međunarodnom tržištu kapitala u ukupnom nominalnom iznosu od 1,5 milijardi eura, dospijeća 2035. godine. Godišnja kuponska kamatna stopa iznosi 4, a ostvareni prinos je 4,047 posto.

Transakcija je, od objave do zatvaranja knjige upisa, izvršena unutar jednog dana, pri čemu je ostvarena iznimno snažna potražnja u ukupnom iznosu većem od 6,4 milijarde eura.

Knjiga upisa sadržavala je više od 200 pojedinačnih interesa najkvalitetnijih investitora iz niza zemalja: Njemačke, Velike Britanije, Austrije, Francuske, SAD-a…

Po riječima Primorca, interes stranih ulagača je bio doista izniman, knjiga upisa se napunila s više od 6,4 milijarde eura, što je 4,2 puta više od onoga što je trebalo za plasman tog izdanja, a što se tiče strukture investitora, naveo je da je u izdanju sudjelovalo gotovo 240 različitih renomiranih investitora iz različitih država.

“Svjedočili smo velikom odazivu i uspješnom izdanju, što je dokaz kredibiliteta RH i povjerenja ulagača i nagrada za sve ono što smo u proteklom razdoblju učinili, a to je odgovorno vođenje fiskalne politike i javnih financija a naravno i ulazak u eurozonu i šengenski prostor”, kazao je.

Podsjetio je kako je obveznica koja je dospjela u travnju ove godine, a bila je izdana na američkom tržištu, imala kamatu od otprilike 6 posto, dok je sada kamata 4 posto, pa tako ovim izdanjem Hrvatska smanjuje troškove zaduživanja.

“RH ulaskom u eurozonu postaje novi subjekt na mapi svih onih ulagača koji ulažu u slične države eurozone, a nisu do sada imali hrvatsku euroobveznicu”, ustvrdio je.

Primorac sudjeluje na sastanku Vijeća OECD-a na ministarskoj razini, koje se održava 7. i 8. lipnja u Parizu. Riječ je o forumu OECD-a na najvišoj razini, na kojem sudjeluju ministri financija, gospodarstva, vanjskih poslova, trgovine i drugih vladinih odjela iz zemalja članica OECD-a i zemalja partnera te predstavnici međunarodnih organizacija. Hrvatska po treći put sudjeluje na ministarskom sastanku OECD-a.

Primorac je u izjavi novinarima istaknuo i da je Hrvatska nakon ulaska u eurozonu i šengenski prostor u potpunosti svoje snage usmjerila prema pristupanju OECD-u.

Kako bi pristupili potrebno je proći dva kruga ekonomskih analiza, rekao je, najavivši da se jedna ekonomska analiza upravo dovršava i bit će objavljena u rujnu ove godine. Na tom predstavljanju će, kako je kazao, biti i generalni tajnik OECD-a Mathias Cormann i predsjednik Vlade Andrej Plenković.

Predstavit će se stanje u hrvatskoj ekonomiji i svi procesi koje je eventualno potrebno još unaprijediti, istaknuo je Primorac.

“Nakon ulaska u eurozonu i šengenski prostor pristupanje OECD-u ostalo kao finalni filter u smislu svih onih reformi i procesa koje je potrebno unaprijediti u našem ekonomskom okruženju kako bi bili sigurni da imamo sve preduvjete za očuvanje stabilnog gospodarskog rasta”, kazao je.

Tagovi: marko primorac, euroobveznice, hrvatske obveznice
PROČITAJ I OVO
Wall Street: Dow Jones na novom rekordu
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Dow Jones na novom rekordu
NEW YORK - Dow Jones Industrial Average skočio je na novu najvišu razinu zahvaljujući dobicima Home Depota i Caterpillara jer su ulagači ovog tjedna počeli kupovati neke dionice izvan vodećeg tehnoloških tržišta.
Zagrebačka burza: Podravka uvjerljiva dobitnica dana
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Podravka uvjerljiva dobitnica dana
ZAGREB - Kraj tjedna na Zagrebačkoj burzi donio je sasvim očekivanu dominaciju Podravke.
Velika njemačka pivovara razočarana prodajom piva na Euru
PIVO
Velika njemačka pivovara razočarana prodajom piva na Euru
BERLIN - Jedna velika njemačka pivovara u petak je izvijestila o razočaravajućim brojkama za industriju piva u lipnju, s očekivanim porastom potrošnje tijekom UEFA Europskog prvenstva za muškarce koji se nije ostvario.
Prilika za hrvatske startup tvrtke u zdravstvu
STARTUPI
Prilika za hrvatske startup tvrtke u zdravstvu
ZAGREB - EIT Health, zajednica koja djeluje u sklopu tijela Europske unije pod nazivom Europski institut za inovacije i tehnologiju (EIT), nedavno je naručila istraživanje o izazovima s kojima se suočavaju novoosnovane (startup) tvrtke u zdravstvu.
Eksplozija rezervacija na početku srpnja
SIGNALI
Eksplozija rezervacija na početku srpnja
ZAGREB - Prema aktualnim prodajnim rezultatima Awaze-a, u čijem portfelju posluju agencije poput Novasola, Croatia Luxury renta, My Istria Home i drugih od početka srpnja zabilježen je rast broja rezervacija za gotovo 30%.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE