GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Powell: Spuštanje kamata u ožujku nije realno

Powell: Spuštanje kamata u ožujku nije realno
KAMATNE STOPE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 31.01.2024 / 22:44
Autor: SEEbiz

WASHINGTON - Predsjednik Feda Jerome Powell rekao je u srijedu da središnja banka vjerojatno neće biti dovoljno sklona kretanju inflacije do sljedećeg sastanka u ožujku da smanji kamatne stope.

“Na temelju današnjeg sastanka, rekao bih vam da ne mislim da je vjerojatno da će odbor do sastanka u ožujku postići razinu povjerenja da bi identificirao ožujak kao vrijeme za to. Ali to će se vidjeti", rekao je Powell.

Izjava je došla na tiskovnoj konferenciji nakon sastanka Feda u siječnju, na kojem je središnja banka ostavila svoju referentnu kamatnu stopu nepromijenjenom. Powell je rekao ranije na konferenciji za novinare da će smanjenje stopa vjerojatno početi u jednom trenutku ove godine.

Dionice su pale na svoje najniže razine dok je šef Feda raspršio nade trgovaca koji su željeli da središnja banka snizi stope ranije, prije nego što dođe do recesije. Dow Jones Industrial Average je u jednom trenutku izgubio 300 bodova.

Izjava o politici Fed-a objavljena ranije u srijedu uključivala je nekoliko izmjena koje sugeriraju da središnja banka povlači daljnja povećanja stopa, ali još nije spremna za smanjenje. Čini se da Powellovi komentari pojašnjavaju trgovcima da će se stajalište zadržati barem još na jednom sastanku.

“Fed je bio teško opečen krajem 2021. i 2022. kada su mislili da će visoka inflacija biti prolazna, a onda su ostali iznenađeni kada je bila viša i postojanija od očekivanog. Žele izbjeći ponavljanje iste greške dva puta", rekao je glavni ekonomist Comerica Bank, Bill Adams, u bilješci u srijedu poslijepodne.

"Fed će čekati da povuče okidač za smanjenje stope dok ne vide bjeloočnice inflacije od 2%", dodao je Adams.

Powell je također odbio obvezati se na niz smanjenja stopa nakon što Fed napravi svoj prvi korak, rekavši da će to "ovisiti o podacima".

Sljedeća dva datuma odluke o politici središnje banke zakazana su za 20. ožujka i 1. svibnja. Posljednjih su se mjeseci trgovci i stratezi s Wall Streeta usredotočili na ta dva sastanka kao vjerojatne kandidate za prvo smanjenje stope, budući da inflacija nastavlja padati, a rast radnih mjesta usporava .

Fedov preferirani mjerač inflacije, indeks cijena izdataka za osobnu potrošnju, ažurira se pri kraju svakog mjeseca. Vjerojatno će biti samo još jedno čitanje PCE-a prije sastanka Feda u ožujku, ali još tri prije svibnja.

Također će biti objavljena još tri savezna izvješća o poslovima prije sastanka u svibnju, a siječanjsko izvješće treba biti objavljeno u petak.

Tagovi: Federalne rezerve, kamatne stope, Jerome Powell, inflacija, američka ekonomija
PROČITAJ I OVO
BlackRock: Suvereni fondovi i mirovinci ulaze u bitcoin ETF-ove
PREDVIĐANJA
BlackRock: Suvereni fondovi i mirovinci ulaze u bitcoin ETF-ove

NEW YORK - Financijske institucije održavaju marljive i istraživačke razgovore, a BlackRock igra ulogu edukatora, rekao je Robert Mitchnick, voditelj tvrtke za digitalnu imovinu.

Zagrebačka burza: Ericsson NT u fokusu, indeksi blago porasli
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Ericsson NT u fokusu, indeksi blago porasli
ZAGREB - Nakon prvosvibanjskih praznika, indeksi na Zagrebačkoj burzi su blago porasli, uz slabašan promet.
Nestašica maslinovog ulja pretvara ga u tekuće zlato
NERAVNOTEŽE
Nestašica maslinovog ulja pretvara ga u tekuće zlato
LONDON - Nestašica maslinovog ulja, koje se ponekad naziva "tekućim zlatom", podigla je cijene na rekordno visoke razine, potaknula porast kriminala i gurnula industriju u krizu.
Azijska tržišta: Tehnološki sektor podigao indekse
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Tehnološki sektor podigao indekse
ŠANGAJ - Azijsko-pacifička tržišta dionica uglavnom su porasla u četvrtak, nakon što je američka središnja banka odlučila zadržati kamatne stope na istom nivou na kraju svog dvodnevnog sastanka.
Wall Street: Indeksi porasli nakon Powellovih poruka
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Indeksi porasli nakon Powellovih poruka
NEW YORK - Američki indeksi ojačali su u srijedu nakon što je predsjednik Federalnih rezervi Jerome Powell uglavnom isključio da bi sljedeći potez središnje banke mogao biti povećanje, ublažavajući zabrinutosti ulagača da gubi kontrolu nad ljepljivom inflacijom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE