GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Powell: Prerano je govoriti o smanjenju kamatnih stopa

Powell: Prerano je govoriti o smanjenju kamatnih stopa
FED
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.12.2023 / 22:08
Autor: SEEbiz
WASHINGTON - Predsjednik Federalnih rezervi Jerome Powell u petak je odbacio tržišna očekivanja za agresivno smanjenje kamatnih stopa, kazavši da je prerano za proglašavanje pobjede nad inflacijom.

Unatoč nedavnom nizu pozitivnih pokazatelja u vezi s cijenama, čelnik središnje banke rekao je da Savezni odbor za otvoreno tržište planira "držati restriktivnu politiku" sve dok se kreatori politike ne uvjere da se inflacija čvrsto vraća na 2%.

"Bilo bi preuranjeno zaključiti s pouzdanjem da smo postigli dovoljno restriktivan stav ili nagađati o tome kada bi politika mogla popustiti", rekao je Powell u pripremljenom obraćanju publici na koledžu Spelman u Atlanti. "Spremni smo dodatno pooštriti politiku ako to postane prikladno."

Međutim, također je primijetio da je politika "dobro u restriktivnom području" i primijetio da je ravnoteža rizika između previše ili premalo djelovanja na inflaciju sada blizu uravnoteženosti.

Tržišta su porasla nakon Powellovih primjedbi, s pozitivnim prosjecima na Wall Streetu i znatno nižim prinosima na riznice.

"Tržišta vide današnje komentare kao privlačenje prema golubljem taboru", rekao je Jeffrey Roach, glavni ekonomist u LPL Financialu.

Očekivanja da je Fed završio s podizanjem stopa i da će 2024. krenuti na popuštanje stope pomogla su u podupiranju snažnog uspona na Wall Streetu zbog kojeg je Dow Jones Industrial Average porastao više od 8% tijekom prošlog mjeseca na novu najvišu razinu u 2023.

Powellove primjedbe dale su malo vjerodostojnosti ideji da je Fed barem završio s povećanjem budući da je niz povećanja stopa od ožujka 2022. presjekao gospodarsku aktivnost.

“Budući da je tako brzo došao tako daleko, FOMC napreduje oprezno, budući da rizici premalog i pretjeranog pooštravanja postaju sve uravnoteženiji”, rekao je.

“Kako se učinci pandemije vezani uz potražnju i ponudu nastavljaju smanjivati, neizvjesnost oko izgleda za gospodarstvo neobično je povećana”, dodao je. "Kao većina prognozera, moji kolege i ja predviđamo da će se rast potrošnje i proizvodnje usporiti tijekom sljedeće godine, kako učinci pandemije i ponovnog otvaranja blijede i kako restriktivna monetarna politika opterećuje agregatnu potražnju."

Izvješće Ministarstva trgovine objavljeno u četvrtak pokazalo je da su cijene izdataka za osobnu potrošnju, Fedov preferirani mjerač inflacije, porasle za 3% u odnosu na prošlu godinu, ali 3,5% na temeljnoj osnovi koja isključuje nestabilne cijene hrane i energije. Nedavni nagli padovi u energiji odgovorni su za veći dio popuštanja inflacije.

Powell je rekao da su trenutne razine još uvijek "daleko iznad" cilja središnje banke. Napominjući da je temeljna inflacija iznosila 2,5% godišnje u posljednjih šest mjeseci, Powell je rekao, "iako su očitanja niže inflacije u proteklih nekoliko mjeseci dobrodošla, taj napredak se mora nastaviti ako želimo postići naš cilj od 2 posto."

Tagovi: Jerome Powell, Federalne rezerve, kamatne stope, američke obveznice, inflacija
PROČITAJ I OVO
Objavljeno ime misteriozne kompanije u koju je investirao Warren Buffett
OTKRIĆA
Objavljeno ime misteriozne kompanije u koju je investirao Warren Buffett
WASHINGTON - Konglomerat Berkshire Hathaway, čiji je predsjednik i izvršni direktor američki multimilijarder Warren Buffett, najavio je investiciju koju od prošle godine drži u tajnosti.
Azijska tržišta: Indeksi pali, investitori analiziraju kineske podatke
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Indeksi pali, investitori analiziraju kineske podatke
ŠANGAJ - Azijsko-pacifička tržišta uglavnom su pala u petak, dok su ulagači procjenjivali ključne podatke o Kini kako bi ocijenili stanje drugog najvećeg svjetskog gospodarstva.
Wall Street: Dow Jones pao nakon što je nakratko preskočio rekordnih 40.000 bodova
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Dow Jones pao nakon što je nakratko preskočio rekordnih 40.000 bodova
NEW YORK - Dow Jones Industrial Average je u četvrtak zaključio nešto niže nakon što je prvi put nakratko skočio iznad 40.000, potaknut okladama da će inflatorni pritisci popustiti i kamatne stope pasti.
Zagrebačka burza: Zaba u fokusu, blagi rast indeksa
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Zaba u fokusu, blagi rast indeksa
ZAGREB - Zagrebačka je burza u četvrtak iznjedrila blagi rast uz slabiji volumen promet.
Shenzhen je grad s najvećim rastom broja milijunaša na svijetu
BOGATSTVO
Shenzhen je grad s najvećim rastom broja milijunaša na svijetu
SHENZHEN - Shenzhen je zabilježio najbrži rast milijunaša u proteklom desetljeću, a taj će se trend nastaviti u nadolazećim godinama, prema nedavnom izvješću.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE