GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Wall Street: Dow Jones pao nakon što je nakratko preskočio rekordnih 40.000 bodova

Wall Street: Dow Jones pao nakon što je nakratko preskočio rekordnih 40.000 bodova
AMERIČKO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.05.2024 / 22:23
Autor: SEEbiz
NEW YORK - Dow Jones Industrial Average je u četvrtak zaključio nešto niže nakon što je prvi put nakratko skočio iznad 40.000, potaknut okladama da će inflatorni pritisci popustiti i kamatne stope pasti.

Na svom vrhuncu dana, indeks je dosegao 40.051,05, kulminaciju tržišta bikova koje je započelo u listopadu 2022. Indeks se približio granici od 40.000 ranije ove godine, prije nego što ga je blago povlačenje u travnju zbog zabrinutosti oko visokih kamata ponovno srušilo. Oporavak je ponovno potaknut u svibnju zahvaljujući snažnim zaradama i nekim blagim očitanjima inflacije.

U konačnici, Dow s 30 dionica završio je dan u padu za 38,62 boda, ili 0,1%, zatvorivši se na 39.869,38. S&P 500 pao je 0,21%, zatvorivši se na 5.297,10. Nasdaq Composite završio je slobodni dan za 0,26%, završivši na 16.698,32.

Tijekom sjednice, širi tržišni indeks popeo se na novi rekord nakon zatvaranja iznad razine od 5300 po prvi put ikada u srijedu, dok je tehnološki bogat Nasdaq također dosegao najvišu razinu svih vremena. Dow je porastao gotovo 6% u 2024., dok su Nasdaq i S&P 500 porasli za 11% svaki.

Walmart je bio taj koji je predvodio Dow-ov naboj iznad 40.000 dok je najveći svjetski trgovac na malo skočio gotovo 7% na dobrim rezultatima prvog fiskalnog tromjesečja. Walmart je sada porastao za 21% u 2024.

Dow-ov marš prema 40.000 dolazi jer očekivanja smanjenja kamata i entuzijazam oko umjetne inteligencije jačaju raspoloženje ulagača. Prema FedWatch alatu CME grupe, prvo smanjenje stope Federalnih rezervi predviđeno je za rujan. To očekivanje je poraslo nakon što je ranije ovog tjedna objavljeno manje od očekivanog rasta potrošačkih cijena za travanj.

Povrh toga, miljenici vezani uz tehnologiju kao što su Amazon, Meta Platforms i Nvidia svi su u naglom porastu od godine do danas.

Amazon, koji se upravo pridružio više od stoljeća starom Dowu u prvom kvartalu, ojačao je 20% od početka godine. Ostali najbolji performeri u sastavu Dowa ove godine uključuju American Express i Goldman Sachs. Obje su dionice porasle za više od 20% 2024. jer se ulagači klade da će gospodarstvo izbjeći recesiju i da će potrošači ostati jaki.

Tagovi: Wall Street, NYSE, amazon, walmart, nvidia, Dow Jones, Nasdaq, S&P 500
PROČITAJ I OVO
Agonija mesne industrije u Njemačkoj
MESO
Agonija mesne industrije u Njemačkoj
BERLIN - Sve je više klaonica u Njemačkoj koje rade ispod svojih kapaciteta. Čak i nizozemski gigant iz branše Vion želi prodati svoj njemački ogranak. Je li uzrok samo u trendu smanjivanja mesa u prehrani?
Turizam na Mediteranu umire, Hrvatska bi se trebala zabrinuti
LOŠE VIJESTI
Turizam na Mediteranu umire, Hrvatska bi se trebala zabrinuti
LONDON - Svi znakovi upućuju na to da će do kraja ovoga stoljeća popularnost Mediterana kao odredišta za ljetni odmor drastično pasti - i to zbog nesnosnih vrućina.
Rastuća likvidnost podiže slovensko tržište kapitala
TRŽIŠTE KAPITALA
Rastuća likvidnost podiže slovensko tržište kapitala
ANALIZA - Ljubljanska burza, LJSE, objavila je svoje mjesečno izvješće o aktivnostima trgovanja za svibanj 2024.
Dolar nastavio uspon
TJEDNI FOREX
Dolar nastavio uspon
LONDON - Vrijednost dolara prema košarici valuta porasla je drugi uzastopni tjedan.
Zagrebačka burza: Tjedni rast indeksa, Končar D&ST najveći dobitnik
TJEDNI PREGLED ZSE
Zagrebačka burza: Tjedni rast indeksa, Končar D&ST najveći dobitnik
ZAGREB - Poboljšana likvidnost i tjedni rast indeksa obilježja su ovotjedne trgovine na Zagrebačkoj burzi.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE