GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Powell: Fed nije daleko od povjerenja potrebnog za smanjenje kamata

Powell: Fed nije daleko od povjerenja potrebnog za smanjenje kamata
FED
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.03.2024 / 19:53
Autor: SEEbiz
WASHINGTON - Predsjednik Federalnih rezervi Jerome Powell rekao je u četvrtak da američka središnja banka "nije daleko" od stjecanja povjerenja koje joj je potrebno u padu inflacije da počne snižavati kamatne stope.

"Mislim da smo na pravom mjestu", rekao je Powell o trenutnom stajalištu monetarne politike u raspravi pred Senatskim odborom za bankarstvo. "Čekamo da postanemo sigurniji da se inflacija održivo spušta na 2%. Kada steknemo to povjerenje, a nismo daleko od toga, bit će prikladno početi smanjivati razinu ograničenja kako bismo nemojte tjerati ekonomiju u recesiju.”

Komentar je pokazao Powellovu vjeru da nedavna očitanja inflacije viša od očekivane i drugi snažni ekonomski podaci neće prekinuti kontinuirani pad cjenovnih pritisaka koji je uhvatio korijenje prošle godine.

Predsjednik Fed-a oklijevao je proglasiti bitku za inflaciju završenom i upozorio je tijekom svjedočenja pred panelom Senata, kao što je učinio u srijedu pred Odborom za financijske usluge Predstavničkog doma, da daljnji napredak natrag prema Fedovom cilju od 2% nije osiguran.

Najnoviji podaci pokazali su ukupnu inflaciju, mjerenu Fedovim preferiranim indeksom cijena izdataka za osobnu potrošnju, na 2,4%, s povezanom mjerom temeljne inflacije na nešto viših 2,8%.

No obje su "naglo pale od sredine prošle godine", rekao je Powell. "Imamo načina da to učinimo, ali smo dosta napredovali."

Prinosi na 2-godišnje trezorske zapise blago su pali nakon Powellovih primjedbi, a ulagači su potvrdili oklade da će do početnog smanjenja stope Fed doći u lipnju.

Središnja banka sljedeći će se sastanak sastati 19. i 20. ožujka i izdat će novu izjavu o politici kao i ažurirane stope i ekonomske projekcije koje bi trebale baciti više svjetla na očekivanja kreatora politike za ovu godinu.

Powellovim pojavljivanjem pred odborom Senata i panelom Predstavničkog doma u srijedu, kao što je to često slučaj u krugu saslušanja koji se održavaju dva puta godišnje, dominirala je manje monetarna politika, a više tekuća rasprava o prijedlozima regulatora Fed banke, kao i domaćin drugih pitanja, uključujući stambenu politiku i hoće li Fed izdati digitalnu valutu središnje banke.

Tagovi: POWELL, FED, KAMATE, INFLACIJA
PROČITAJ I OVO
Wall Street: Indeksi porasli, Tesla na vrhu dobitnika
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Indeksi porasli, Tesla na vrhu dobitnika
NEW YORK - Američki indeksi porasli su u ponedjeljak, a trgovci se pripremaju za tjedan kojim dominiraju korporativne zarade i sastanak Federalnih rezervi.
Zagrebačka burza: Indeksi pali, Valamar gubitnik dana
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Indeksi pali, Valamar gubitnik dana
ZAGREB - Početak novog tjedna Zagrebačkoj je burzi donio pad indeksa uz nešto slabiji promet.
Ponovno dvije ponude za središnji dio nadogradnje ljubljanskog kolodvora
POSLOVI
Ponovno dvije ponude za središnji dio nadogradnje ljubljanskog kolodvora
LJUBLJANA - Dvije su ponude pristigle i na drugi javni ugovor Direkcije za infrastrukturu za izbor izvođača radova na izgradnji novog željezničkog kolodvora u Ljubljani. Niži, u iznosu od nešto manje od 247 milijuna eura, prijavio je konzorcij predvođen tvrtkom SŽ-Železniško gradbeno podjetje Ljubljana. Posao bi izvela tvrtka VOC Objekti za 259,6 milijuna eura.
Rastu investicije u vinarstvu, ali treba urediti tržište
VINARSTVO
Rastu investicije u vinarstvu, ali treba urediti tržište
ZAGREB - U sektoru vinarstva zadnjih godina rastu investicije u vinarije i opremu, no potrebno je više raditi na smanjivanju administriranja, suzbijanju sivog tržišta i snažnijoj promociji, rekao je za Hinu potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore (HGK) za poljoprivredu i turizam Dragan Kovačević.
Azijska tržišta: Rast indeksa na početku tjedna
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Rast indeksa na početku tjedna
ŠANGAJ - Japanski jen ojačao je do podneva nakon što je u ponedjeljak dosegnuo 160 u odnosu na američki dolar dok su dionice na azijsko-pacifičkim tržištima uvelike porasle.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE