GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Povrće rekordno poskupjelo u Srbiji

Povrće rekordno poskupjelo u Srbiji
INFLACIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.02.2024 / 12:21
Autor: SEEbiz
BEOGRAD - Republički zavod za statistiku objavio je da su tijekom 2023. godine potrošačke cijene u prosjeku povećane za 12,1 posto, dok je inflacija u siječnju iznosila 6,4 posto, kao što je prošli tjedan objavila Narodna banka Srbije.

Tijekom prošle godine najveći rast cijena zabilježen je kod povrća, i to 27 posto, dok je samo nešto manje porasla cijena mlijeka, sira i jaja – i to za 25,5 posto.

Hrana je, kao što je očekivano, u 2023. najviše poskupjela, i to u prosjeku za 18,5 posto, a osim povrća, mlijeka, sira i jaja, značajno povećanje cijena od 22,4 posto zabilježile su "ostali prehrambeni proizvodi". Cijene mesa u prosjeku su porasle za 14,7 posto, a ribe za 17,2 posto.

Uz hranu, 2023. godinu obilježile su i značajno veći troškovi stanovanja, vode, električne energije, plina i ostalih goriva – u prosjeku, cijene u ovoj kategoriji su porasle za 17,4 posto. Kada je riječ o tim troškovima, najveći rast zabilježen je kod plina, koji je u 2023. poskupio za 24,2 posto, dok je struja za domaćinstva poskupjela 21 posto. Rasle su i stanarine i to u prosjeku za 17,6 posto, dok je grijanje na čvrsta goriva koštalo za 17,2 posto više nego u 2022. godini, a centralno grijanje je bilo skuplje za 12,5 posto. Nije bilo lako ni održavati kućanstva – popravka namještaja bila je skuplja za 20,1 posto, dok su sredstva za čišćenje stanova poskupjela čak 25,5 posto.

Poskupljenja u sektoru usluga predvodile su medicinske i stomatološke usluge, pa je odlazak kod doktora ili zubara koštao 14,8, odnosno 13,2 posto više. I briga o kućnim ljubimcima nije zaostajala – usluge veterinara su u 2023. poskupjele u prosjeku za 15,7 posto.

Prošle godine su pojeftinjenja zabilježena samo u tri kategorije robe i usluga: goriva i maziva za putnička vozila bila su za 1,7 posto jeftinija nego u 2022. godini, oprema za snimanje i reprodukciju slike i zvuka pojeftinila je za 1,9 posto, dok je vožnja avionom bila jeftinija za 0,2 posto.

Tagovi: povrće, hrana, usluge, jaja, mlijeko, sir, inflacija, nbs
PROČITAJ I OVO
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
NEW YORK - Indeks S&P 500 u četvrtak je skliznuo peti dan zaredom, zabilježivši najdulji gubitnički niz od prošlog listopada.
Zagrebačka burza: Adris u fokusu, indeksi opet pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Adris u fokusu, indeksi opet pali
ZAGREB - Četvrtak je Zagrebačkoj burzi donio pad indeksa uz nešto slabiji promet nego prekjučer.
Norveški mirovinski fond sa skromnijim prinosom na početku godine
PRINOS
Norveški mirovinski fond sa skromnijim prinosom na početku godine
OSLO - Norveški državni mirovinski fond izvijestio je u četvrtak o skromnijem povratu na ulaganja u prvom tromjesečju od prosjeka u 2023. godini, uz dobre rezultate u portfelju dionica i gubitke na ulaganjima u obveznice i 'zelenu' energetsku infrastrukturu.
U Hrvatskoj sve manje stoke i peradi
ZABRINJAVAJUĆE
U Hrvatskoj sve manje stoke i peradi
ZAGREB - Tijekom 2023. godine u Hrvatskoj je pala brojnost stoke i peradi, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku.
Azijska tržišta: Oporavak indeksa
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Oporavak indeksa
ŠANGAJ - Azijsko-pacifička tržišta porasla su u četvrtak u cijelosti, za razliku od noćnih gubitaka Wall Streeta koji su doveli do pada S&P 500 i Nasdaq Compositea četvrti dan zaredom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE