GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Potražnja za uranijem snažno će porasti do 2030.

Potražnja za uranijem snažno će porasti do 2030.
PROCJENE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.09.2023 / 14:42
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Potražnja za uranijem u proizvodnji struje trebala bi do kraja desetljeća porasti za 28 posto i gotovo se udvostručiti do 2040. godine zbog povećavanja kapaciteta nuklearki u sklopu klimatskih ciljeva, izvijestila je Svjetska nuklearna udruga (WNA).

Interes za nuklearnu energiju ojačao je i zbog ruske invazije na Ukrajinu, budući da mnoge zemlje žele alternativu opskrbi energentima iz Rusije, dodaje se u izvješću o nuklearnom gorivu koje udruga objavljuje svake dvije godine.

- Od početka idućeg desetljeća u proizvodnju će se morati uključiti planirani rudnici (uranija) i oni potencijalni, povrh pojačane opskrbe iz neimenovanih izvora, navodi se u izvješću objavljenom u četvrtak.

Od 2016. do 2020. globalna proizvodnja uranija pala je za četvrtinu, na 47.731 tonu, da bi se prošle godine blago oporavila, dosegnuvši 49.355 tona, izračunao je WNA.

Nakon što su potres i cunami 2011. godine uništili japansku nuklearku u Fukushimi, u najgoroj nuklearnoj katastrofi u svijetu nakon Černobila, zemlje diljem svijeta ugasile su desetke reaktora.

Globalni nuklearni kapaciteti iznosili su na kraju lipnja 391 gigavat električne energije (GWe) i obuhvaćali 437 reaktora, a već su počeli radovi na nuklearkama koji bi ih trebali povećati za 64 gigavata.

Očekuje se da će do kraja desetljeća nuklearni kapaciteti porasti za 14 posto, a do 2040. za 76 posto, na 686 gigavata, stoji u izvješću.

Kapacitet će rasti kroz nove reaktore, od kojih je većina planirana u Kini i Indiji, ali i kroz produljenje radnog vijeka postojećih postrojenja.

- Nekoliko zemalja s velikim brojem nuklearnih elektrana, poput Kanade, Francuske, Japana, Rusije i Ukrajine, dopustilo je postojećim postrojenjima da ostanu u funkciji do 60 godina, a u SAD-u i do 80 godina", stoji u izvješću.

Udruga ističe i da su sve popularniji i mali modularni reaktori, koje je lakše i jeftinije izgraditi.

Potražnja za uranijem za potrebe nuklearki trebala bi do kraja desetljeća porasti na 83.840 tona i na 130.000 tona do 2040., sa ovogodišnjih 65.650 tona, procjenjuje WNA.

U posljednje tri godine cijena uranija na fizičkim tržištima više se nego udvostručila, no znatno je niža od rekordnih 140 dolara za funtu (pola kilograma), koliko je dosegnula 2007. godine, za vrijeme svjetske financijske krize.

Ovaj tjedan cijena mu se kretala oko 60,75 dolara po funti, u odnosu na 56,25 dolara prije otprilike mjesec dana, prema tvrtki za istraživanje tržišta i konzultantskoj tvrtki UxC.

Tagovi: URANIJ, POTRAŽNJA, struja
PROČITAJ I OVO
Hrvatska po izdvajanjima za zdravstvo znatno zaostaje za EU-om
ZDRAVSTVO
Hrvatska po izdvajanjima za zdravstvo znatno zaostaje za EU-om
ZAGREB - Iako izdvajanja za zdravstvo rastu, ona značajno zaostaju za prosjekom Europske unije, a naročito najuspješnijim članicama EU-a, dok je zdravstveni sustav podfinanciran.
Crna Gora: Rekordni prihodi od kockanja
KOCKA
Crna Gora: Rekordni prihodi od kockanja
PODGORICA - Deset najvećih kompanija koje organiziraju sportsko klađenje i posjeduju kladionice lani su imale ukupan prihod veći od 151 milijun eura. Zajedno su ostvarili pozitivan neto rezultat od preko 41,7 milijuna eura, a zapošljavali su 2091 radnika.
Azijska tržišta: Većina indeksa u plusu
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Većina indeksa u plusu
ŠANGAJ -  Azijsko-pacifička tržišta uvelike su porasla u utorak, prateći poteze Wall Streeta, a ulagači očekuju kineski indeks menadžera nabave u proizvodnji za travanj.
Wall Street: Indeksi porasli, Tesla na vrhu dobitnika
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Indeksi porasli, Tesla na vrhu dobitnika
NEW YORK - Američki indeksi porasli su u ponedjeljak, a trgovci se pripremaju za tjedan kojim dominiraju korporativne zarade i sastanak Federalnih rezervi.
Zagrebačka burza: Indeksi pali, Valamar gubitnik dana
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Indeksi pali, Valamar gubitnik dana
ZAGREB - Početak novog tjedna Zagrebačkoj je burzi donio pad indeksa uz nešto slabiji promet.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE