GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Poljoprivrednici blokirali prilaze belgijskoj luci Antwerp

Poljoprivrednici blokirali prilaze belgijskoj luci Antwerp
BLOKADA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.02.2024 / 16:31
Autor: SEEbiz / H
ANTWERPEN - Stotine poljoprivrednika blokirale su ceste oko belgijske luke Antwerpena, signalizirajući nove probleme u prijevozu robe koji je već poremetila kriza u Crvenom moru.

Luka Antwerp-Bruges zauzima drugo mjesto na ljestvici najprometnijih luka u EU-u s 254 milijuna tona pretovarenog tereta u 2022., po podacima Eurostata. Na prvom je mjestu Rotterdam s 427 milijuna tona, a na trećem Hamburg sa 103 milijuna tona.

Zbog krize u Crvenom moru brojne logističke kompanije preusmjeravaju brodove oko Rta dobre nade, a mnogi nastavljanju putovanje prema lukama na sjeveru Europe koje u takvim uvjetima bilježe snažan rast prometa.

Od studenog jemenski pokret Ansar Allah napada brodove povezane s Izraelom u Crvenom moru, tražeći obustavu operacija izraelske vojske u palestinskom pojasu Gaze i dostavu humanitarne pomoći Palestincima. Pokret predvodi vijeće koje vlada gušće naseljenim dijelovima Jemena.

Od sredine siječnja SAD i Britanija uzvraćaju napadima na ciljeve u Jemenu, ističući da žele zaštititi plovidbu. Jemenski pokret odgovorio je uključivanjem na popis meta američkih i britanskih brodova.

Belgijski poljoprivrednici blokirali su ceste na prilazu luci Antwerp-Bruges, pridruživši se valu prosvjeda širom Europe protiv visokih troškova proizvodnje, postroženih ekoloških propisa i jeftine uvozne konkurencije.

- Poslovanje je iznimno poremećeno. Teret se ne može isporučiti niti preuzeti jer su kamioni zaustavljeni, a radnike puštaju tek nakon dugotrajnog čekanja, rekao je direktor udruge kompanija koje upravljaju lukama Alfaport VOKA Stephan Van Fraechem.

Blokada košta tvrtke koje posluju u luci milijune eura zbog sukoba u kojem ne sudjeluju, naglasio je Van Fraechem.

Čelnik najveće udruge poljoprivrednika u Francuskoj FNSEA rekao je da bi prosvjedi mogli biti nastavljeni ako vlada ne poduzme odlučnije mjere kako bi udovoljila njihovim zahtjevima.

Tagovi: Antwerp, Antwerpen, poljoprivreda
PROČITAJ I OVO
Rastu investicije u vinarstvu, ali treba urediti tržište
VINARSTVO
Rastu investicije u vinarstvu, ali treba urediti tržište
ZAGREB - U sektoru vinarstva zadnjih godina rastu investicije u vinarije i opremu, no potrebno je više raditi na smanjivanju administriranja, suzbijanju sivog tržišta i snažnijoj promociji, rekao je za Hinu potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore (HGK) za poljoprivredu i turizam Dragan Kovačević.
Azijska tržišta: Rast indeksa na početku tjedna
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Rast indeksa na početku tjedna
ŠANGAJ - Japanski jen ojačao je do podneva nakon što je u ponedjeljak dosegnuo 160 u odnosu na američki dolar dok su dionice na azijsko-pacifičkim tržištima uvelike porasle.
Trebao bi se dogoditi veliki pad da bi se došlo do prosječnih valuacija
VALUACIJE
Trebao bi se dogoditi veliki pad da bi se došlo do prosječnih valuacija
NEW YORK - Jedan od dokaza precijenjenosti dionica u indeksu S&P 500 je invertirani P/E indikator između cijene i zarade, odnosno E/P, koji pokazuje prinose zarade i izražen u postocima može se usporediti sa stvarnim prinos državnih obveznica .
Zagrebačka burza: Indeksi porasli, Končar D&ST dobitnik tjedna
TJEDNI PREGLED ZSE
Zagrebačka burza: Indeksi porasli, Končar D&ST dobitnik tjedna
ZAGREB - Indeksi Zagrebačke burze prošloga tjedna, na početku sezone objava kvartalnih poslovnih rezultata kompanija, podigli su vrijednosti.
Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?
LAŽNJACI
Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?

MADRID - U Španjolskoj je otkrivena banda krivotvoritelja kovanica eura. Osumnjičeni, redom Kinezi, puštali su kovanice u optjecaj diljem Europe. Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE