GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Pet dionica s velikim potencijalom za kraj 2023. godine

Pet dionica s velikim potencijalom za kraj 2023. godine
PREPORUKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.09.2023 / 08:56
Autor: Maxim Manturov, Direktor investicijskih istraživanja u Freedom Finance Europe i Freedom24
ANALIZA - Sve smo bliže četvrtom kvartalu 2023., što znači da će i sam kraj godine stići prije nego što očekujemo. Upravo sad je pravo vrijeme da rekapituliramo svoje ulagačke odluke, sagledamo gdje smo mogli postupiti drugačije i orijentiramo se na sigurnije investicije koje će nam donijeti konstantan priljev.

Zašto je Paypal predvodnik u svom sektoru već 25 godina, kako Amazon balansira između dvije krajnosti i gdje se sve neće okušati Home Depot?

Naša analiza će odgovoriti na ova i druga pitanja kojim ćemo predstaviti pet tvrtki, naše favorite za kraj godine, koji bi trebali postati dijelom mnogih portfelja.

1. Enovix Corp (ENVX)

Tvrtka razvija i proizvodi napredne litij-ionske baterije sa silicijskom anodom koje se mogu napuniti do 80% u 5 minuta. Tvrtka također razvija tehnologiju 3D ćelija i proizvodni proces za tržišta električnih vozila i pohranu energije kako bi omogućila široku upotrebu obnovljive energije. Dionice ove tvrtke imaju veći profil rizika s obzirom na to da je tvrtka u ranim fazama razvoja. Unatoč tome, ako tvrtka može učinkovito uspostaviti proizvodnju kako bi zadovoljila potražnju, potencijal rasta mogao bi biti impresivan.

Enovix je jedno od najperspektivnijih poduzeća male kapitalizacije. Optimistična teza je da Enovix, iza kojeg stoji legenda Silicijske doline T.J. Rogers, proizvede revolucionarni tehnološki napredak u litij-ionskim baterijama koje će stvoriti veliku vrijednost na globalnom tržištu. U ovom trenutku tvrtka razvija proizvodnju. Enovix Corporation je u dobroj poziciji da iskoristi potencijal rasta na tržištu baterija, potaknut sve većom potražnjom za održivim mjerama i prelaskom na električna vozila, razvojem tržišta pametnih telefona i nosivih uređaja. Ključna razlika tvrtke je njena prednost u gustoći energije, postignutoj izborom dizajna i arhitekture te tehnologijom silicijske anode, s trenutnim proizvodima koji pokazuju gustoću energije 24%-133% veću od konvencionalnih litij-ionskih baterija. Osim toga, Enovix je također riješio pitanja sigurnosti svojom novom tehnologijom BrakeFlow, koja regulira struju u slučaju kratkog spoja, što je čini vrijednom tehnologijom.

Uz sve veći naglasak na ESG i poticanje vladine politike na usvajanje električnih vozila i drugih održivih mjera, potražnja za baterijama bi u budućnosti trebala rasti zdravom brzinom. Kvalitetna baterija vrhunske gustoće energije jedna je od najtraženijih značajki. Zbog rastuće potražnje u određenim segmentima tržišta potrošačke elektronike (npr. nosivi uređaji, AR/VR), kao i zbog snažne prognoze potražnje za električnim vozilima, istovremeno će rasti i prostor za baterije. Korporacija Enovix je stoga u procesu postavljanja temelja kako bi mogla raditi s maksimalnim kapacitetom već 2024.

Temeljni Invest Banks potencijal za prosječnu ciljanu cijenu od 28,40 dolara i maksimalnu ciljanu cijenu od 100 dolara.

2. Salesforce Inc (CRM)

Salesforce pruža rješenja za računalstvo u “cloudu” za poduzeća. Tvrtka nudi tehnologiju upravljanja odnosima s kupcima koja povezuje tvrtke i kupce. Platforma “Customer 360” pomaže grupaciji u pružanju jedinstvenog izvora pouzdanih informacija kombiniranjem korisničkih podataka kroz sustave, aplikacije i uređaje kako bi se tvrtkama pomoglo u prodaji, pružanju usluga, tržištu i poslovanju. Također nudi “Service Cloud” za korisničku podršku, “Marketing Cloud” za digitalne marketinške kampanje, “Commerce Cloud” kao pokretač e-trgovine, platformu “Salesforce” koja tvrtkama omogućuje izradu aplikacija i druga rješenja kao što je “MuleSoft” za integraciju podataka.
Sa svojim operativnim modelom koji prolazi kroz značajne promjene, tehnološki div, koji nudi usluge upravljanja odnosima s kupcima, želi poboljšati profitabilnost tvrtke. Očekuje se da će profitabilnost tvrtke porasti za 5,5 postotnih bodova u 2023., dosegnuvši 28%. Također je vrijedan pažnje Salesforceov pokušaj poboljšanja povrata dioničara, što dokazuje njegov program otkupa dionica vrijedan 20 milijardi dolara. Pokretanjem ovih inicijativa usred šireg usporavanja potražnje, tvrtka bi mogla imati koristi od poboljšane učinkovitosti izlaska na tržište kada se poslovne aktivnosti počnu oporavljati. Salesforceove široke ekonomske i multi-cloud mogućnosti usred razvoja umjetne inteligencije podcijenjene su.
Temeljni potencijal za prosječnu ciljanu cijenu Invest Banks od 238 dolara i maksimalnu ciljanu cijenu od 325 dolaraa.

3. Home Depot (HD)

Najveći svjetski maloprodajni trgovački centar za poboljšanje doma, koji upravlja s više od 2300 skladišnih trgovina te nudi više od 30 000 proizvoda u trgovinama i milijun proizvoda u Sjedinjenim Državama, Kanadi i Meksiku je sigurna oklada. Njegove trgovine nude brojne građevinske materijale, proizvode za uređenje doma i dekor te pružaju niz usluga, uključujući usluge postavljanja kućnih potrepština i iznajmljivanje alata i opreme. Akvizicija distributera Interline Brands 2015. godine omogućila je Home Depotu da uđe u poslovanje održavanja, popravaka i operacija, koje je prošireno spajanjem s HD Supplyjem (2020.). Home Depot se smatra potencijalno isplativim ulaganjem zbog svog dominantnog položaja u maloprodajnoj industriji poboljšanja doma, atraktivne procjene vrijednosti i jakih financijskih rezultata. Kao vodeći u maloprodaji u području poboljšanja doma, Home Depot je stekao značajnu tržišnu poziciju i predstavlja atraktivne mogućnosti ulaganja na temelju svoje atraktivne procjene, snažnih financijskih rezultata i solidnih izgleda za rast.

Home Depot se ističe kao atraktivna dugoročna investicija zbog svoje utvrđene prisutnosti i dominacije u maloprodajnoj industriji. Uspješnost tvrtke u smislu vrednovanja i ključnih financijskih pokazatelja čine uvjerljiv argument za njezinu privlačnost. S trenutnim omjerom cijene i zarade od oko 18, znatno nižim od petogodišnjeg prosjeka, Home Depot predstavlja atraktivnu ulaznu točku za potencijalne ulagače. U isto vrijeme, zdravo poslovanje tvrtke i stalna potreba za proizvodima za poboljšanje doma pružaju čvrst temelj za budući rast i stabilnost.
Predanost tvrtke vraćanju kapitala dioničarima putem dividende i otkupa dionica dodatno naglašava njezinu atraktivnost. Dosljedne isplate dividende Home Depota s 14-godišnjim razdobljem rasta ukazuju na njegovu održivu profitabilnost i brigu o svojim investitorima. Nedavno povećanje dividende Home Depota od 10% i aktivni program otkupa od 15 milijardi dolara ukazuju na optimizam menadžmenta u pogledu budućnosti tvrtke.
Temeljni potencijal za maksimalnu ciljanu cijenu od 360 USD.

4. Amazon.com (AMZN)

Amazon se bavi maloprodajom potrošačkih proizvoda i pretplatama u Americi i inozemstvu. Tvrtka posluje u tri segmenta: Sjeverna Amerika, međunarodno tržište i Amazon Web Services (AWS). Amazonove poslovne jedinice sastoje se od dva nepovezana poslovanja: maloprodaje i “clouda”. Međutim, ta dva poduzeća imaju mnogo toga zajedničkog i mogu imati velike koristi od svoje operativne poluge. Kada tvrtka ima značajnu operativnu polugu, važno je imati dugoročni potencijal rasta TAM-a i čvrstu alokaciju kapitala. Amazon.com još uvijek ima veliki dugoročni potencijal rasta na svom tržištu i vodi ga dobar menadžment poznat po svojim dugoročno održivim planovima. Ono što je zajedničko dvjema glavnim poslovnim linijama tvrtke, maloprodaji i “cloud” računalstvu, jest da obje mogu imati koristi od maksimiziranja operativne poluge.

Operativna poluga rezultat je strukture troškova koju uglavnom čine fiksni troškovi. Tvrtka je uložila puno novca u izgradnju centara za isporuku za trgovce i podatkovnih centara za poslovanje u takozvanom oblaku. Amazon je povećao svoju potrošnju tijekom pandemije, a njegove su se mreže tijekom tog vremena udvostručile. Sljedeći korak je maksimiziranje njegove operativne poluge optimiziranjem mreže u koju je uložen novac. Stoga nedavni pad cijene dionica pruža dobru priliku za ulaganje za dugoročne ulagače s obzirom na atraktivan potencijal rasta tvrtke i konkurentske prednosti kao što su visoke prepreke za ulazak . Štoviše, usporavanje Amazonovog “cloud” odjela AWS vjerojatno će uskoro dosegnuti dno. Pad prihoda od Amazon Web Services bit će najniži u sljedeća 2 kvartala, ali bi generativna umjetna inteligencija mogla ubrzati oporavak. Amazonovi napori za optimizaciju troškova započeli su u trećem kvartalu 2022. godine i čini se sve vjerojatnijim da se ovaj proces bliži kraju, te da će se AWS na kraju vratiti rastu.
Temeljni potencijal za maksimalnu ciljanu cijenu od 220 USD.

5. PayPal (PYPL)

Poznata tehnološka tvrtka koja pruža digitalna rješenja za plaćanje i prodavačima i kupcima putem svoje platforme PayPal povezuje više od 430 milijuna aktivnih korisnika na 200 tržišta kroz različita platna rješenja kao što su “PayPal”, “Braintree”, “Venmo”, “PayPal Credit”, “PayPal Zettle” i druga. Unatoč privremenom usporavanju rasta e-trgovine i problemima u upravi tvrtke, PayPal ostaje otporan. Ova situacija dovela je do značajnog pada cijene dionice, stvarajući veliku priliku za dugoročne ulagače.

Prednost nad konkurencijom im proizlazi iz goleme mreže od preko 35 milijuna trgovaca i 400 milijuna potrošača. “Checkout”, obrada plaćanja i druge trgovačke usluge omogućuju trgovcima prihvaćanje plaćanja putem širokog spektra alternativnih metoda plaćanja, prvenstveno PayPal digitalnih novčanika. PayPal-ova vrijednosna ponuda za trgovce poboljšana je integracijom nebrendirane obrade, što privlači aktivnije tvrtke za digitalne novčanike i čini integraciju s PayPalom privlačnijom. Na tržištu brendiranih online naplata, PayPal vodi s 35 milijuna trgovaca koji koriste njihove usluge, uključujući 80% od 1500 najvećih online trgovaca u SAD-u.

Očekuje se da će rast PayPal-a pratiti dugoročni trend e-trgovine. Korištenjem različitih segmenata i “Venmo-a”, tvrtka će ojačati svoj dvosmjerno umreženi ekonomski i poslovni model, dodatno jačajući svoju poziciju. Stoga dionica trenutno predstavlja atraktivnu priliku za dugoročno ulaganje.

Temeljni potencijal za prosječnu ciljanu cijenu Invest Banks od 89,80 USD i maksimalnu ciljanu cijenu od 160 USD.

Tagovi: dionice, Enovix, Paypal, Salesforce, Amazon, home Depot
PROČITAJ I OVO
Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?
LAŽNJACI
Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?

MADRID - U Španjolskoj je otkrivena banda krivotvoritelja kovanica eura. Osumnjičeni, redom Kinezi, puštali su kovanice u optjecaj diljem Europe. Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?

Erste Money Market u samo dva mjeseca premašio 100 milijuna eura imovine
FONDOVI
Erste Money Market u samo dva mjeseca premašio 100 milijuna eura imovine
ZAGREB – Novi novčani fond Erste Asset Managementa d.o.o. („EAM“) – Erste Money Market, u manje od dva mjeseca od osnutka, 5. ožujka 2024. godine, prikupio je imovinu u vrijednosti preko 100 milijuna eura.
Ljubljanska borza: SBI TOP s tjednim rastom, Petrol najveći dobitnik
TJEDNI PREGLED LJSE
Ljubljanska borza: SBI TOP s tjednim rastom, Petrol najveći dobitnik
LJUBLJANA - Trgovački tjedan na Ljubljanskoj burzi obilježio je rast središnjeg indeksa SBI TOP.
Wall Street: Uzlet Nasdaqa na krilima sjajnih rezultata tehnoloških kompanija
SKOK
Wall Street: Uzlet Nasdaqa na krilima sjajnih rezultata tehnoloških kompanija
NEW YORK - Američki indeksi skočili u petak, a S&P 500 i Nasdaq Composite krenuli su prema svom najboljem tjednu od studenog dok su se velika tehnološka imena oporavljala zahvaljujući snažnim zaradama, a trgovci proučavali svježe podatke o inflaciji u SAD-u.
Križaj i Ljevnaić zainteresirani za skijalište Kanin
INTERES
Križaj i Ljevnaić zainteresirani za skijalište Kanin
LJUBLJANA - Srpska tvrtka Ri-komerc Beograd zainteresirana je za ulaganje u skijalište Kanin, koje ne radi od prošle jeseni. U njegovo ime s predstavnicima države pregovarao je bivši skijaš i poduzetnik Bojan Križaj.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE