GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Pavić: Krenula isplata naknada za eutanazirane svinje

Pavić: Krenula isplata naknada za eutanazirane svinje
ISPLATA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.08.2023 / 20:49
Autor: SEEbiz
ZAGREB . Prije točno dva mjeseca zabilježen je prvi slučaj afričke svinjske kuge u našoj zemlji. Otada je eutanazirano 12 i pol tisuća svinja na 560 slučajeva. I dalje bilježe deset do 20 novih slučajeva u danu ali su koncentrirani na istom području pa iz resornog ministarstva poručuju da je epidemija pod kontrolom. Paketom potpora proizvođačima svinja nastoje ublažiti posljedice afričke svinjske kuge.

U petak počinju isplate potpora za ublažavanje posljedica afričke svinjske kuge

- Imamo trenutno oko 850.000 svinja od 12.500 eutanaziranih. Dakle, vidite da nije neka brojka koja bi nanijela neku veliku štetu kompletnom svinjogojstvu. Paralelno sa svim ovim što se počelo događati, pripremili smo i dva programa koja je Vlada potvrdila, usvojila. Prvi je vezan za same naknade za eutanazirane svinje, isplata je krenula jučer. Čini mi se da je već jučer plaćeno 540.000 eura za prvih stotinjak slučajeva, rekao je Mladen Pavić, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede.

Poljoprivrednici kojima su svinje eutanazirane nemaju mogućnost idućih godinu dana držati svinje, dakle, nemaju mogućnost ponovno napuniti objekte nakon što se provela eutanazija. U tom periodu bit će im ponuđena mogućnost da se bave nečim drugim.

- Treba reći da je od ovih 560 gospodarstava na kojima su provdene mjere eutanazije, svega 14 gospodarstava imalo više od 100 svinja. Dakle, onda vidite u strukturi gospodarstava da su to uglavnom mala gospodarstva s malim brojem svinja i ponudit će im se mogućnost bavljenja nekom drugom djelatnošću, stočarskom, do vremena kada oni ponovno budu mogli baviti se svinjogojstvom, poručio je Pavić.

Tagovi: svinje, afrilka kuga svinja, Mladen Pavić
PROČITAJ I OVO
Musk smatra da bi dolar mogao postati bezvrijedan
UPOZORENJE
Musk smatra da bi dolar mogao postati bezvrijedan
NEW YORK - Elon Musk izazvao je brojne reakcije zbog objave o velikom državnom dugu Sjedinjenih Američkih Država, te je upozorio kako će američki dolar postati bezvrijedan ako se ništa ne poduzme.
Grayscaleov GBTC bilježi prve neto priljeve od lansiranja
ETF-ovi
Grayscaleov GBTC bilježi prve neto priljeve od lansiranja
NEW YORK - Grayscale Investments ostvario je prvi dan neto pozitivnih priljeva za burzovni fond (ETF) Grayscale Bitcoin Trust. To se dogodilo nakon gotovo četiri mjeseca kontinuiranog odljeva od njegove konverzije u spot Bitcoin ETF u siječnju.
Prvi vlak Euronight stigao iz Bratislave u Split
TURIZAM
Prvi vlak Euronight stigao iz Bratislave u Split
SPLIT - Danas je u Split iz Bratislave (Slovačka) stigao prvi vlak EuroNight, koji će prometovati do 5. listopada ove godine prema Splitu. Riječ je o liniji Slovačke željeznice (ZSSK) u suradnji s austrijskim željeznicama ÖBB koja iz Bratislave prema Splitu prometuje preko Beča.
Svjetska tržišta: Indeksi porasli, tehnološki sektor najveći dobitnik
RAST
Svjetska tržišta: Indeksi porasli, tehnološki sektor najveći dobitnik
NEW YORK - Burzovni indeksi u New Yorku zaključili su petak dobar tjedan. To se, prema analitičarima, najviše može pripisati izvješću Ministarstva rada o stanju na tržištu rada u travnju.
Grčki turizam imao rekordnu 2023. unatoč požarima
REKORDI
Grčki turizam imao rekordnu 2023. unatoč požarima
ATENA - Prošle godine, unatoč velikim požarima, prihodi grčkog turističkog sektora porasli su za 16,5 posto na rekordnih 20,6 milijardi eura u usporedbi s prethodnom godinom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE