Investicijsko zlato u fizičkom obliku zlatnih poluga i zlatnika zadnjih je godina postalo popularan izbor kod domaćih investitora i štediša, što je u skladu s inozemnim trendovima." /> Investicijsko zlato u fizičkom obliku zlatnih poluga i zlatnika zadnjih je godina postalo popularan izbor kod domaćih investitora i štediša, što je u skladu s inozemnim trendovima."> Ovo su tri razloga zbog kojih sve više investitora dodaje investicijsko zlato u svoj portfelj | SEEbiz.eu

Ovo su tri razloga zbog kojih sve više investitora dodaje investicijsko zlato u svoj portfelj

Ovo su tri razloga zbog kojih sve više investitora dodaje investicijsko zlato u svoj portfelj
ZLATO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.11.2023 / 07:57
Autor: SEEbiz
Investicijsko zlato u fizičkom obliku zlatnih poluga i zlatnika zadnjih je godina postalo popularan izbor kod domaćih investitora i štediša, što je u skladu s inozemnim trendovima.

Podaci Centra Zlata, vodećeg hrvatskog trgovca fizičkim zlatom, pokazuju kako je tržište investicijskog žutog plemenitog metala u našoj zemlji ove godine naraslo na čak 280 milijuna eura, što je na razini količine kapitala uloženog na Zagrebačkoj burzi vrijednosnica.

Posjedovanje fizičkog investicijskog zlata nosi brojne prednosti (primjerice, radi se o jednom od rijetkih potpuno neoporezivih oblika ulaganja), a tri su glavna razloga zbog kojih investitori i štediše kupuju zlatne poluge i zlatnike:

1. Prinos od 8.3% godišnje

Glavni razlog zbog kojeg se kupuje investicijsko zlato je visok prinos, odnosno zarada koju je taj oblik ulaganja do sada donosio ulagačima. Naime, cijena zlata u eurima u posljednjih je 20 godina narasla za oko 450%, što je u prijevodu prosječni godišnji rast od oko 8.3%.

Taj rast cijene bio je značajno viši od prosječne stope inflacije u istom periodu, ali i od rasta većine drugih oblika ulaganja poput domaćih fondova ili nekretnina. Ne treba niti spominjati kako se zbog toga investicijsko zlato znatno više isplatilo i od klasičnog držanja novca na bankovnim računima, gdje su kamatne stope na štednju poprilično niske.

2. Visoka razina likvidnosti

Osim isplativosti, kod ulaganja je bitna i likvidnost, odnosno sposobnost pretvorbe kupljene imovine u gotov novac. Visoka likvidnost zlata omogućava posjedovatelju poluga ili zlatnika da ih po aktualnom tečaju zamijeni za novac bez ikakvih problema u roku nekoliko minuta, kroz uslugu otkupa zlata koju imaju svi respektabilni trgovci poput Centra Zlata.

Za razliku od drugih oblika ulaganja poput nekretnina, investicijsko zlato stoga pruža fleksibilnost i neovisnost koja može dobro doći u raznim nepredviđenim situacijama u kojima investitoru može zatrebati novac. Zlato je i lako prenosivo i jednostavno za skladištiti, što investitoru daje veliku slobodu kod upravljanja vlastitom imovinom.

3. Zaštita od kriza

Potražnja za investicijskim zlatom u pravilu uvijek raste u nestabilnim vremenima koje karakteriziraju pojave poput visoke inflacije, recesije i ratova. Ne čudi stoga da zadnjih godina svjedočimo rastu tržišta zlatnih poluga i zlatnika, a i cijena zlata u posljednjih je pet godina narasla za oko 70%.

Razlog rastu potražnje je reputacija zlata kao sigurnog utočišta u nesigurnim vremenima. U doba kada drugi oblici ulaganja postaju neisplativi ili rizični, zlato pruža stabilan oslonac investicijskim portfeljima. Povijesni podaci pokazuju da cijena najviše raste upravo u takvim periodima, a potencijalni dolazak nove recesije mogao bi u narednom periodu nastaviti taj trend.

Kako i gdje kupiti investicijsko zlato u Hrvatskoj?

Ulaganje u zlato najbolje je obaviti kupnjom investicijskog zlata u fizičkom obliku kod ovlaštenih trgovaca kao što je Centar Zlata. Centar Zlata vodeći je hrvatski distributer zlatnika i zlatnih poluga te ovlašteni distributer europskih kovnica s prestižnog LBMA popisa.

Kupnju investicijskog zlata moguće je obaviti u nekoj od poslovnica Centra Zlata bez čekanja na isporuku ili preko webshopa uz 100% osiguranu dostavu na kućnu adresu u roku samo dva radna dana. Osim toga, klijentima je na raspolaganju i opcija pohrane zlata u sigurnim sefovima Centra Zlata koja je prvih godinu dana u potpunosti besplatna, a zlato je moguće preuzeti bilo kada.

U ponudi Centra Zlata moguće je naći širok asortiman zlatnika i poluga – od popularnih dukata s likom cara Franje Josipa do sve traženijih kompleta malih poluga UnityBars koji nude visoku razinu fleksibilnosti investitoru.

Ako i vi želite zaštititi svoju ušteđevinu od inflacije i recesije ulaganjem u investicijsko zlato, djelatnike Centra Zlata možete kontaktirati za besplatne konzultacije pozivom na broj 01 3000 783 ili slanjem e-maila na info@centarzlata.com, a najbolju ponudu zlatnih poluga i zlatnika u Hrvatskoj pogledajte klikom na link: webshop Centra Zlata.

*ovaj tekst služi isključivo za informiranje te ne predstavlja investicijski savjet

Tagovi: zlato, cijene zlata, centar zlata, investicije, investicijsko zlato
PROČITAJ I OVO
Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?
LAŽNJACI
Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?

MADRID - U Španjolskoj je otkrivena banda krivotvoritelja kovanica eura. Osumnjičeni, redom Kinezi, puštali su kovanice u optjecaj diljem Europe. Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?

Erste Money Market u samo dva mjeseca premašio 100 milijuna eura imovine
FONDOVI
Erste Money Market u samo dva mjeseca premašio 100 milijuna eura imovine
ZAGREB – Novi novčani fond Erste Asset Managementa d.o.o. („EAM“) – Erste Money Market, u manje od dva mjeseca od osnutka, 5. ožujka 2024. godine, prikupio je imovinu u vrijednosti preko 100 milijuna eura.
Ljubljanska borza: SBI TOP s tjednim rastom, Petrol najveći dobitnik
TJEDNI PREGLED LJSE
Ljubljanska borza: SBI TOP s tjednim rastom, Petrol najveći dobitnik
LJUBLJANA - Trgovački tjedan na Ljubljanskoj burzi obilježio je rast središnjeg indeksa SBI TOP.
Wall Street: Uzlet Nasdaqa na krilima sjajnih rezultata tehnoloških kompanija
SKOK
Wall Street: Uzlet Nasdaqa na krilima sjajnih rezultata tehnoloških kompanija
NEW YORK - Američki indeksi skočili u petak, a S&P 500 i Nasdaq Composite krenuli su prema svom najboljem tjednu od studenog dok su se velika tehnološka imena oporavljala zahvaljujući snažnim zaradama, a trgovci proučavali svježe podatke o inflaciji u SAD-u.
Križaj i Ljevnaić zainteresirani za skijalište Kanin
INTERES
Križaj i Ljevnaić zainteresirani za skijalište Kanin
LJUBLJANA - Srpska tvrtka Ri-komerc Beograd zainteresirana je za ulaganje u skijalište Kanin, koje ne radi od prošle jeseni. U njegovo ime s predstavnicima države pregovarao je bivši skijaš i poduzetnik Bojan Križaj.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE