GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ostojić najavljuje otvaranje više hotela za Uskrs

Ostojić najavljuje otvaranje više hotela za Uskrs
HOTELI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.03.2023 / 13:53
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Hrvatska udruga turizma (HUT) pozdravlja najavu novog Vladinog paketa mjera pomoći građanima i gospodarstvu, a s obzirom na smanjenje cijena električne energije u odnosu na rekordne lanjske, očekuje da se u novom paketu smanje i prosječne limitirane cijene te da mjere jednako zahvate sve poslodavce.

"Apeliramo da se jednakim mjerama zahvate svi poslodavci, bez obzira na veličinu", kaže za Hinu direktor HUT-a Veljko Ostojić, ocjenjujući da je dosadašnji paket mjera najviše koristio malim i srednjim poduzetnicima.

Dodaje kako je za očekivati da će Hrvatske elektroprivreda (HEP) poslovnim subjektima ponuditi značajno povoljnije ugovore o opskrbi električnom energijom za iduće razdoblje, s obzirom na niže aktualne tržišne cijene električne energije i njihov silazan trend.

S obzirom na ovogodišnji termin Uskrsa (9. travnja), na pitanje koliko će hotelske kuće-članice HUT-a među kojima su najveće hotelske kompanije u Hrvatskoj otvoriti hotela, Ostojić kaže da će za Uskrs otvoriti dodatnih 40-tak hotela, dok se otvaranje ostalih planira u drugoj polovici svibnja.

"Sadašnje stanje rezervacija pokazuje značajnu potražnju na ključnim emitivnim tržištima, ponovno najviše za kvalitetnijim objektima koji su uspjeli osigurati kontinuirane investicije u kvalitetu smještaja i usluge", kaže Ostojić.

Ostojić važnima ističe i investicije, na čije smanjenje kao i profitabilnosti i dalje utječu mnogi uvjeti, od visoke neizvjesnosti i geopolitičkih izazova do rastućih svih troškova, posebice energije i rada pod utjecajem inflacije.

"To sve djeluje u smjeru smanjenja profitabilnosti, a time i smanjenja potencijala za investiranje. Investicije u domaćem turizmu u kontekstu pripreme za 2023. su se prepolovile u odnosu na razinu iz 2019., što na dugi rok ugrožava konkurentnost turizma na sve agresivnijem mediteranskom tržištu", iznosi Ostojić.

Komentira i da je Hrvatska po udjelu stranih turista u pandemijskim godinama bila pobjednica na Mediteranu, a da se ove godine u kojoj covid-19 više nije tema, očekuje veliki povratak ozbiljne konkurencije koja će htjeti u što kraćem roku vratiti goste i sanirati gubitke.

"Na takvom vrlo izazovnom post-covid tržištu Hrvatska mora puno jače potaknuti investicije u kvalitetu i održivost u turizmu, jer jedino na taj način može zadržati atraktivnost i poziciju na najvažnijim emitivnim tržištima", poručuje direktor HUT-a.

Tagovi: Veljko Ostojić, hrvatski turizam, Hrvatska udruga turizma
PROČITAJ I OVO
Što će biti katalizator novog uzleta bitcoina? Insajderi se klade na ovu opciju
KRIPTOVALUTE
Što će biti katalizator novog uzleta bitcoina? Insajderi se klade na ovu opciju
NEW YORK - Nakon dugo očekivanog pokretanja američkih bitcoin fondova kojima se trguje na burzi u siječnju i ažuriranja softvera jednom u četiri godine pod nazivom "prepolovljavanje" prošlog mjeseca, veliko pitanje u glavama mnogih kripto ulagača bilo je što će pokrenuti sljedeći rast najveće kriptovalute?
Broj svinja u Sloveniji lani najmanji od 1991.
STATISTIKA
Broj svinja u Sloveniji lani najmanji od 1991.
LJUBLJANA - Lani je u Sloveniji u odnosu na prethodnu godinu smanjena proizvodnja kravljeg mlijeka, govedine i svinjetine. S druge strane, povećana je proizvodnja mesa peradi, ovčjeg i kozjeg mesa te kokošjih jaja.
Crnoj Gori nedostaje visokoplatežnih gostiju
TURIZAM
Crnoj Gori nedostaje visokoplatežnih gostiju
PODGORICA - Iako se ove godine najavljuje izvrsna turistička sezona, Crna Gora se i dalje suočava s dugogodišnjim problemima vezanim za infrastrukturu i tržišnu ponudu, kao i nedostatkom platežno sposobnih gostiju.
Svjetska tržišta: Wall Street u plusu četvrti uzastopni tjedan
TRŽIŠTE KAPITALA
Svjetska tržišta: Wall Street u plusu četvrti uzastopni tjedan
NEW YORK - Indeksi porasli i prošloga tjedna, četvrtoga zaredom, pri čemu su dosegnuli rekordne razine, dok su na europskim burzama cijene dionica blago skliznule s rekordnih razina.
Euro prema dolaru skočio gotovo 1 posto
TJEDNI FOREX
Euro prema dolaru skočio gotovo 1 posto
LONDON - Vrijednost dolara prema košarici valuta prošloga je tjedna pala, pri čemu je tečaj eura prema američkoj valuti porastao gotovo jedan posto.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE