GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Što će biti katalizator novog uzleta bitcoina? Insajderi se klade na ovu opciju

Što će biti katalizator novog uzleta bitcoina? Insajderi se klade na ovu opciju
KRIPTOVALUTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.05.2024 / 19:24
Autor: SEEbiz
NEW YORK - Nakon dugo očekivanog pokretanja američkih bitcoin fondova kojima se trguje na burzi u siječnju i ažuriranja softvera jednom u četiri godine pod nazivom "prepolovljavanje" prošlog mjeseca, veliko pitanje u glavama mnogih kripto ulagača bilo je što će pokrenuti sljedeći rast najveće kriptovalute?

Mnoštvo programera misli da imaju odgovor: dodavanje mogućnosti programiranja bitcoin blockchaina. Danas mnogi na bitcoin gledaju kao na digitalno zlato - token koji držiš zbog cijene, ali s kojim ne možeš učiniti ništa drugo. Iako možete koristiti njegovog najvećeg rivala, Ether, za razmjenu kovanica i ostvarivanje prinosa na Ethereum mreži, bitcoin blockchain nema mogućnost jednostavne podrške aplikacijama putem takozvane funkcije pametnog ugovora koja omogućuje značajke kao što su pohranjeni samoizvršujući ugovori na blockchainu, piše Bloomberg.

Godinama su programeri na različite načine pokušavali ispraviti tu namjernu grešku u dizajnu. Izgradili su bitcoinove "Layer 2" mreže, kao što je Lightning, dizajnirane za skaliranje bitcoina za aplikacije poput plaćanja. Neki su se pokazali nepouzdanima, a takozvani mostovi - softverska infrastruktura za premještanje tokena između mreža - bili su skloni hakiranju, zbog čega su mnogi korisnici oklijevali koristiti ih. A mnogi Bitcoineri ionako nisu bili zainteresirani za korištenje tokena za plaćanje, i drže ih na dugoročnoj cijeni oklade koja će porasti u onome što je postalo poznato kao "hodling". Međutim, bez novog katalizatora koji bi održao entuzijazam ulagača oko bitcoina, izvorna kriptovaluta se povukla sa svog rekordnog rekorda od gotovo 74.000 USD postavljenog u ožujku.

Međutim, stvari su se nedavno promijenile, nakon što je prošle godine počeo Bitcoin Ordinals — način stvaranja nezamjenjivih tokena ugradnjom podataka u satoshije, kako se naziva najmanja denominacija bitcoina. Ubrzo nakon toga, anonimni programer po imenu Domo predložio je BRC-20 tokene, koji koriste isti mehanizam upisa za izdavanje tokena na Bitcoin blockchainu. To je pak natjeralo timove programera da traže načine da se omogući još veća programabilnost bitcoina. Bitcoin zajednica razmatra prijedloge kao što je OP_CAT, koji bi bio softverska nadogradnja same mreže i olakšao implementaciju programabilnosti. Pristupi na kojima se radi uključuju jedan od tima u koji je uključen Domo, Layer 1 Foundation. Drugi pristup, od startupa Arch, upravo je prikupio 7 milijuna dolara u rundi koju je vodio Multicoin Capital.

"To je veliko otključavanje za bitcoin", rekao je Kyle Samani, suosnivač Multicoina. "To je stvarno dobro za korisnike."

Očekuje se da će se otvoriti za sve programere već ovog mjeseca, Arch pokreće aplikacijsku platformu povrh bitcoina koja koristi softver koji će potencijalno omogućiti aplikacijama iz mreže Solana da se prebace na bitcoin, rekao je glavni izvršni direktor Archa Matt Mudano. Oko 20 razvojnih timova već gradi aplikacije za funkcije kao što su posuđivanje i posuđivanje u odnosu na Ordinals, kao i decentralizirane razmjene i stablecoine, rekao je.

Layer 1 Foundation, u međuvremenu, gradi programabilni modul za takozvani BRC-20 metaprotokol, koji su u biti samo poruke pohranjene u kodu slojevito na bitcoin blockchainu. Indeksator može pronaći te poruke i pokrenuti izračune na sličan način kao pametni ugovori na Ethereumu. Budući da bitcoin ima puno dulje vrijeme potvrde bloka od Ethereuma - 10 minuta naspram 12 sekundi trenutno — što ostavlja više vremena za izvođenje izračuna, "zapravo možemo učiniti više", rekao je Eril Ezerel, osnivač Best in Slot, Ordinals skupljača i istraživača.

“To je kao novo poglavlje u kriptu, rekao je Ezerel. "Veliko je. Tjera nas da se zapitamo kako gradimo stvari.” Iako je izgradnja s metaprotokolima jednostavnija, dovoljna je za podršku većini financijskih aplikacija, rekao je.

Nisu svi u bitcoin programerskoj zajednici uvjereni da je ovo budućnost kriptovalute. Jeff Garzik, nekadašnji razvojni programer jezgre Bitcoina i suosnivač tvrtke Bloq za izgradnju kripto infrastrukture i aplikacija, očekuje da će Layer 2 u konačnici pobijediti, jer će njihovo korištenje za transakcije biti jeftinije od pokretanja aplikacija na Bitcoinu.

“Programabilnost bitcoina je u porastu — na temelju ovih novih Bitcoin L2 proširuju doseg bitcoina,” rekao je Garzik, koji radi na fuziji bitcoina i Ethereum Layer 2. “Ovo istovremeno jača Ethereum ekosustav, a također se natječe s Ethereum ekosustavom.”

Unatoč tome, nove investicije se klade da bi ova nova vrsta programabilnosti mogla dovesti do priljeva decentraliziranih financijskih aplikacija na Bitcoin. Trenutačno ukupna vrijednost tokena zaključanih na Bitcoin DeFi tržištu iznosi oko 1,1 milijardu dolara, u usporedbi s 52,7 milijardi dolara za Ethereum, prema alatu za praćenje podataka DeFi Llama.

"Bitcoinov DeFi ekosustav mogao bi narasti do najvećeg u cijelom kripto sustavu", rekao je Toby Lewis, osnivač OrdinalsBota. "Moguće je da bi Bitcoin DeFi ekosustav mogao narasti na trilijune dolara tržišne kapitalizacije tijekom sljedećih nekoliko godina, a čini se da je to jedan od glavnih pokretača rasta kripto u ovom ciklusu."

Bude li potražnje, to je vjerojatno sljedeći katalizator na koji ulagači u bitcoine čekaju.

Tagovi: bitcoin, kriptovalute, ether, programabilnost
PROČITAJ I OVO
Hoće li Taylor Swift odgoditi rezanje kamatnih stopa engleske središnje banke?
SHOWBIZ I EKONOMIJA
Hoće li Taylor Swift odgoditi rezanje kamatnih stopa engleske središnje banke?
LONDON - Rekordna turneja Eras Tour Taylor Swift nastavlja povećavati potrošačku potrošnju dok ulazi u dio Ujedinjenog Kraljevstva, što sugerira da Bank of England možda još nije "izašla iz šume" u svojoj borbi protiv inflacije.
Zagrebačka burza: Podravka u fokusu, minimalan rast indeksa
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Podravka u fokusu, minimalan rast indeksa
ZAGREB - Minimalan rast indeksa uz nešto veći promet na kraju tjedna na Zagrebačkoj burzi.
Dabro najavio mjere za povećanje proizvodnje mesa
MJERE
Dabro najavio mjere za povećanje proizvodnje mesa
VINKOVCI - Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede, šumarstva i ribarstva Josip Dabro poručio je u petak iz Vinkovaca nakon sastanka s svinjogojcima s područja kontinentalne Hrvatske, kako će raditi na mjerama za povećanje proizvodnje mesa, pri čemu je bitnim ocijenio iskorjenjivanje afričke svinjske kuge.
Pada prodaja francuskih žestokih pića
TRENDOVI
Pada prodaja francuskih žestokih pića

PARIZ - Prodaja francuskih žestica smanjila se i u prvih pet ovogodišnjih mjeseci, pokazali su podaci proizvođača, signalizirajući nastavak silaznog trenda u uvjetima smanjene kupovne moći potrošača u Francuskoj i svijetu.

Potražnja za svim vrstama pomorskog prijevoza podiže vrijednost BDI Indexa
BRODARI
Potražnja za svim vrstama pomorskog prijevoza podiže vrijednost BDI Indexa
LONDON - BDI Index, lavni indeks pomorskog prijevoza Baltičke burze, koji prati stope za brodove koji prevoze suhu rasutu robu, dosegao je u četvrtak najvišu razinu u jednomjesečnom razdoblju, podržan višim stopama u svim segmentima plovila.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE