GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ogromni problemi za hrvatsku drvnu industriju

Ogromni problemi za hrvatsku drvnu industriju
PROBLEMI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.01.2024 / 08:11
Autor: SEEbiz
vZAGREB - Godinu pred nama sa strepnjom očekuju drvna i papirna industrija. Zbog gospodarskog pada Njemačke, čak dvije trećine poduzeća u drvnom sektoru očekuju pad prometa veći i od 60 posto, a više od pola poduzeća ne zna kada će se taj trend preokrenuti. Inače, drvna i papirna industrija jedne su od rijetkih koje su ostvarivale suficit u trgovinskoj razmjeni te je za taj sektor vezano gotovo 30 tisuća radnika koji sada ne znaju kakva ih budućnost čeka.

Drvna industrija je na koljenima, financijskih zaliha sve je manje, izvoz je stao i pitanje je kako opstati.

- Sada je takav trenutak da više sami ne možemo, dakle nužna je intervencija vlasti, kazao je ua HRT Ivić Pašalić, predsjednik Udruženja drvnoprerađivačke industrije.

Kako se radna mjesta ne bi ugasila, udruženja predlažu potporu Vlade da se skrati radni tjedan s pet na četiri dana, prolongiranje plaćanja kredita prema bankama kao i omogućavanje daljnjeg kreditiranja za nove investicije.

- Jer u krizi je najgore kada zaustavite svoje investicije, onda nećete biti spremni za izlazak iz krize, rekao je.

- Taj neki paket mjera za Vladu nikakav poseban trošak, to je vrlo mali trošak, neusporedivo manji nego što bi bio trošak da Vlada ne intervenira. Ako Vlada ne intervenira doći će do dramatičnih promjena u drvnom sektoru gdje će mnoge tvrtke propasti, dodao je.

Drvna i papirna industrija godišnje izvezu robe za gotovo jednu milijardu eura, od čega je čak 400 milijuna eura suficita i zapošljava skoro 30 tisuća radnika kojima je sada egzistencija ugrožena.

- Hrvatski izvoz drva u ovoj godini bi mogao pasti 40 posto, to je jedna od najvećih stopa pada ikada i ona je izravna posljedica jedne od najtežih kriza u njemačkoj građevinskoj industriji koja se suočava s korekcijom cijena zbog pogoršanja uvjeta financiranja, rekao je Hrvoje Stojić, glavni ekonomist HUP-a.

Sindikati smatraju da bi se drvna industrija trebala transformirati u proizvođača gotovih proizvoda kako bi i dalje zadržali konkurentnost.

- Nama je u interesu da drvna masa ne izlazi iz Hrvatske kao obična sirovina, nego da se ona prerađuje u Hrvatskoj. Znamo što se dešava proteklih godina i koliko nam drvne mase, koliko trupaca, svakodnevno šleperima odlazi iz Hrvatske i onda povratno kupujemo namještaj iz Italije, iz nekih drugih zemalja kao vrlo skupi proizvod, istaknuo je Mladen Novosel, predsjednik SSSH.

No ništa od toga neće biti moguće ako izgubimo jednu od rijetkih industrijskih grana koja više izvozi nego što uvozi.

Tagovi: drvna industrija, njemačka, drvo, pašalić, stojić
PROČITAJ I OVO
Wall Street: Indeksi porasli, Tesla na vrhu dobitnika
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Indeksi porasli, Tesla na vrhu dobitnika
NEW YORK - Američki indeksi porasli su u ponedjeljak, a trgovci se pripremaju za tjedan kojim dominiraju korporativne zarade i sastanak Federalnih rezervi.
Zagrebačka burza: Indeksi pali, Valamar gubitnik dana
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Indeksi pali, Valamar gubitnik dana
ZAGREB - Početak novog tjedna Zagrebačkoj je burzi donio pad indeksa uz nešto slabiji promet.
Ponovno dvije ponude za središnji dio nadogradnje ljubljanskog kolodvora
POSLOVI
Ponovno dvije ponude za središnji dio nadogradnje ljubljanskog kolodvora
LJUBLJANA - Dvije su ponude pristigle i na drugi javni ugovor Direkcije za infrastrukturu za izbor izvođača radova na izgradnji novog željezničkog kolodvora u Ljubljani. Niži, u iznosu od nešto manje od 247 milijuna eura, prijavio je konzorcij predvođen tvrtkom SŽ-Železniško gradbeno podjetje Ljubljana. Posao bi izvela tvrtka VOC Objekti za 259,6 milijuna eura.
Rastu investicije u vinarstvu, ali treba urediti tržište
VINARSTVO
Rastu investicije u vinarstvu, ali treba urediti tržište
ZAGREB - U sektoru vinarstva zadnjih godina rastu investicije u vinarije i opremu, no potrebno je više raditi na smanjivanju administriranja, suzbijanju sivog tržišta i snažnijoj promociji, rekao je za Hinu potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore (HGK) za poljoprivredu i turizam Dragan Kovačević.
Azijska tržišta: Rast indeksa na početku tjedna
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Rast indeksa na početku tjedna
ŠANGAJ - Japanski jen ojačao je do podneva nakon što je u ponedjeljak dosegnuo 160 u odnosu na američki dolar dok su dionice na azijsko-pacifičkim tržištima uvelike porasle.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE