GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ogroman pad cijena hrane u Sloveniji

Ogroman pad cijena hrane u Sloveniji
CIJENE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.09.2023 / 08:07
Autor: SEEbiz / klix.ba
LJUBLJANA - Nakon što su cijene hrane u prvoj polovici godine u Sloveniji znatno porasle, žurnal24 izvještava da trgovci u Sloveniji sada smanjuju cijene hrane, a neki proizvodi su pojeftinili i do 50 posto.

Oni su kontaktirali šest trgovaca koji posluju u zemlji kako bi saznali koje kategorije hrane su doživjele značajno sniženje cijena. Hofer je izvijestio da su uglavnom snizili cijene mliječnih proizvoda, mesa, ribe, ulja, riže i tjestenine.

Spar Slovenija je potvrdio da su smanjili cijene čak 1.400 proizvoda, s prosječnim sniženjem od 11 posto, ali pojedini proizvodi su pojeftinili i do 40 do 50 posto, kao što su svinjski odresci i suncokretovo ulje.

Mercator je izvijestio da su nedavno smanjili nabavne cijene nekih kategorija proizvoda, kao što su mliječni proizvodi, ulje, brašno i svježe meso. S druge strane, Tuš je upozorio da su i dalje primili najave nekih proizvođača o mogućem novom povećanju cijena, uprkos ovim pojeftinjenjima.

Izvještaj novinara sa žurnal24 o cijenama određenih proizvoda pokazuje da su se cijene nekih proizvoda značajno smanjile. Na primjer, cijena mlijeka, koje je prije ljeta koštalo između 1,09 i 1,25 eura po litri, sada se kreće u rasponu od 0,79 do 1,09 eura po litri. Također, cijena maslaca je opala sa svojeg ranijeg raspona između 2,29 i 3,39 eura na trenutačnih 1,69 do 2,59 eura.

Cijena gauda sada iznosi 3,96 eura po kilogramu, iako u nekim trgovinama može doseći više od 12 eura po kilogramu, dok je prije ljeta varirala između 6,53 i 9,98 eura po kilogramu. Također, cijena jogurta je smanjena s prosječnih 1,19 eura na 0,89 eura po litri u većini trgovina koje su bile obuhvaćene anketom.

Također, primjećuje se pad cijena suncokretovog ulja u Sloveniji, pri čemu se cijena litra sada kreće između 1,29 i 2,99 eura.

Tagovi: hrana, cijene hrane, maloprodaja
PROČITAJ I OVO
Nestašica maslinovog ulja pretvara ga u tekuće zlato
NERAVNOTEŽE
Nestašica maslinovog ulja pretvara ga u tekuće zlato
LONDON - Nestašica maslinovog ulja, koje se ponekad naziva "tekućim zlatom", podigla je cijene na rekordno visoke razine, potaknula porast kriminala i gurnula industriju u krizu.
Azijska tržišta: Tehnološki sektor podigao indekse
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Tehnološki sektor podigao indekse
ŠANGAJ - Azijsko-pacifička tržišta dionica uglavnom su porasla u četvrtak, nakon što je američka središnja banka odlučila zadržati kamatne stope na istom nivou na kraju svog dvodnevnog sastanka.
Wall Street: Indeksi porasli nakon Powellovih poruka
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Indeksi porasli nakon Powellovih poruka
NEW YORK - Američki indeksi ojačali su u srijedu nakon što je predsjednik Federalnih rezervi Jerome Powell uglavnom isključio da bi sljedeći potez središnje banke mogao biti povećanje, ublažavajući zabrinutosti ulagača da gubi kontrolu nad ljepljivom inflacijom.
Powell: Malo je vjerojatno da će sljedeći potez biti povećanje kamata
FED
Powell: Malo je vjerojatno da će sljedeći potez biti povećanje kamata
WASHINGTON - Predsjednik Federalnih rezervi Jerome Powell isključio je mogućnost da će sljedeći potez na sastanku u lipnju biti povećanje kamatnih stopa.
Fed nije mijenjao kamatne stope
OČEKIVANO
Fed nije mijenjao kamatne stope
WASHINGTON - Odbor za otvoreno tržište Federalnih rezervi (FOMC) nakon dvodnevnog sastanka nije promijenio središnju kamatnu stopu, u skladu s predviđanjima analitičara.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE