GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Očekivana korekcija, valuacije pretjerane

Očekivana korekcija, valuacije pretjerane
UNOVČAVANJE PROFITA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.06.2023 / 07:51
Autor: Marko Majić
KOLUMNA - Očekivano, burze je zahvatila korekcija, Nasdaq je pao prvi put nakon osam tjedana rasta. Ulagači su odlučili uzeti neke "žetone sa stola" pri trenutnim visokim procjenama. Ali zato je bitcoin ponovno procvjetao i glatko probio 30.000 USD.

Prošlog su tjedna istekle tromjesečne opcije koje su uglavnom bile oklade na rast i tako su povukle zapadna tržišta prema gore. Istekom opcija magnet koji je vukao prema gore se povukao i sada gledamo korekciju jer se veliki igrači repozicioniraju Čini se da bi korekcija mogla trajati do kraja mjeseca, nakon čega bi nove mjesečne uplate u fondove trebale imati pozitivan učinak na potencijalne prodajne pritiske.Ako ne bude daljnjih previranja poput onoga što se dogodilo u bankarskom sektoru u ožujku, onda ja Mislim da je sljedeći katalizator za daljnja kretanja tek tromjesečno izvještavanje, koje počinje sredinom srpnja. Trenutačni sentiment na zapadnim tržištima toliko je bikovski da odbija sva upozorenja o pretjeranim procjenama.

No, kao što je rečeno, morate biti vrlo oprezni, jer su procjene pretjerane. To najbolje pokazuje multiplikator zarade P/E. U S&P indeksu trenutno je na 19 puta većoj od očekivane zarade (za sljedećih 12 mjeseci), što je znatno iznad prosjeka od 15,6. Povijesno gledano, S&P 500 je zabilježio prosječan pad od 14% u sljedećih 12 mjeseci kada su procjene bile na trenutnim razinama (ili višim), prema Goldman Sachsu. Mjehurić je još više napuhan u tehnološkim dionicama jer je P/E omjer Nasdaq indeksa već 27 (dugogodišnji prosjek je 19,3). Stoga se kod dionica manjih tvrtki mogu uočiti ispodprosječne vrijednosti. Njujorški indeks S&P 600, koji uključuje tvrtke s nižom tržišnom kapitalizacijom (small-cap), odskočio je za osam posto od dna u svibnju i na putu je do prvog mjesečnog rasta od siječnja. Trenutno trguje s 13,5 puta većom zaradom, što je ispod desetogodišnjeg prosjeka od 15,9.

Budući da je, kako smo upozoravali prošle nedjelje, tržište prekupljeno, a strah je potpuno ustupio mjesto pohlepi, zaokret je bio logičan. Padovi su bili daleko od dramatičnih: vodeća tri njujorška burzovna indeksa izgubila su oko jedan i pol posto u prošlom tjednu. Nasdaq je tako prekinuo niz od osam uzastopnih pozitivnih tjedana (rekord od ožujka 2019.), a S&P niz od pet pozitivnih tjedana. Europska su se tržišta još malo zanjihala prema dolje, ponajviše nakon iznenađujuće odluke britanske središnje banke da podigne kamatnu stopu za čak pola postotnog boda (na 5,0%). Tako je BoE u borbi protiv inflacije (temeljna inflacija u svibnju iznosila 7,1 posto, najviše u 31 godinu) povisila kamatnu stopu trinaesti put zaredom. Londonski indeks srednjih poduzeća FTSE 250 pao je (uglavnom na račun građevinskih tvrtki, osjetljivih na kamate) za više od pet posto, najviše u više od godinu dana.

Središnje banke Norveške i Švicarske također su odlučile ponovno podići kamatne stope. Prošli tjedan to su već učinili u ECB-u (šestomjesečni Euribor, čini se, uskoro će biti na četiri posto), a Fed se odlučio na kratkoročnu stanku. Na idućoj skupštini (25.-26. srpnja) očekuje se dodatno povećanje od 25 baznih bodova, na 5,25-5,0 posto. Je li rizik da će vrhunac ciklusa zaoštravanja monetarne politike biti puno veći nego što su tržišta donedavno očekivala, što utječe na negativan sentiment? Simon Skubin: "Kamatne stope su u ovom trenutku postale sekundarne jer je glavna vijest rast burze i kupnja radi kupnje. Teško je reći podcjenjuju li investitori opasnosti viših kamata jer su središnje banke očekuje se da će intervenirati čim se pojave neki problemi. Za očekivati je ponovno usredotočenje trgovaca na kamatne stope u slučaju da se inflacija ponovno ubrza ili se neka financijska institucija nađe u problemima."

Tagovi: tržište kapitala, BITCOIN, Federalne rezerve, inflacija, NATO, rat u Ukrajini, ZEW indeks, Europska središnja banka, kamatne stope, monetarna politika, inflacija, dolar
PROČITAJ I OVO
BlackRock: Suvereni fondovi i mirovinci ulaze u bitcoin ETF-ove
PREDVIĐANJA
BlackRock: Suvereni fondovi i mirovinci ulaze u bitcoin ETF-ove

NEW YORK - Financijske institucije održavaju marljive i istraživačke razgovore, a BlackRock igra ulogu edukatora, rekao je Robert Mitchnick, voditelj tvrtke za digitalnu imovinu.

Zagrebačka burza: Ericsson NT u fokusu, indeksi blago porasli
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Ericsson NT u fokusu, indeksi blago porasli
ZAGREB - Nakon prvosvibanjskih praznika, indeksi na Zagrebačkoj burzi su blago porasli, uz slabašan promet.
Nestašica maslinovog ulja pretvara ga u tekuće zlato
NERAVNOTEŽE
Nestašica maslinovog ulja pretvara ga u tekuće zlato
LONDON - Nestašica maslinovog ulja, koje se ponekad naziva "tekućim zlatom", podigla je cijene na rekordno visoke razine, potaknula porast kriminala i gurnula industriju u krizu.
Azijska tržišta: Tehnološki sektor podigao indekse
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Tehnološki sektor podigao indekse
ŠANGAJ - Azijsko-pacifička tržišta dionica uglavnom su porasla u četvrtak, nakon što je američka središnja banka odlučila zadržati kamatne stope na istom nivou na kraju svog dvodnevnog sastanka.
Wall Street: Indeksi porasli nakon Powellovih poruka
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Indeksi porasli nakon Powellovih poruka
NEW YORK - Američki indeksi ojačali su u srijedu nakon što je predsjednik Federalnih rezervi Jerome Powell uglavnom isključio da bi sljedeći potez središnje banke mogao biti povećanje, ublažavajući zabrinutosti ulagača da gubi kontrolu nad ljepljivom inflacijom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE