GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Novi krug upisa trezoraca za građane kreće od ponedjeljka

Novi krug upisa trezoraca za građane kreće od ponedjeljka
TREZORCI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.02.2024 / 14:20
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Novi krug upisa trezorskih zapisa za građane započinje od ponedjeljka, 19. veljače. Osim u Fini to će moći učiniti i putem digitalne platforme E-riznica, a moći će se ulagati u dvije emisije - ročnosti od 91 dana, kojom se planira prikupiti 250 milijuna eura, te s dospijećem od 364 dana uz ciljani nominalni iznos od 300 milijuna eura.

- Ovaj put smo također odlučili inovirati upis i to na način da ćemo ponuditi građanima paralelno dvije emisije trezorskih zapisa. Jedna će biti kraćega roka dospijeća 91 dan, a druga će biti 364 dana, rekao je ministar financija Marko Primorac, te naveo osnovne karakteristike izdanja.

- Što se tiče ciljanog nominalnog iznosa izdanja za emisiju trezorskih zapisa roka dospijeća 91 dan, planiramo prikupiti 250 milijuna eura. Minimalan iznos upisa po ulagatelju je 1000 eura i datum izdanja bit će 29. veljače. Upis će započeti u ponedjeljak 19. veljače, ali nakon praktički upisa institucionalnih investitora i transakcija prijeboja namjere upisom će se smatrati odnosno datumom izdanja, datum 29. veljače. Datum do dospijeća će biti 91 dan nakon toga, dakle 30. svibnja 2024. godine i godišnji prinos 3,75 posto, istaknuo je.

- Što se tiče ovoga izdanja, tromjesečnoga, bitno je istaknuti kako se radi o godišnjem prinosu. Dakle ovih 3,75 posto je godišnji prinos koji se koristi kao referentna vrijednost za usporedbu različitih instrumenata, različitih rokova do dospijeća. To ne znači da će građani koji ulože u ovaj instrument nakon tri mjeseca dobiti 3,75 posto, nego bi dobili to kada bi se radilo o godišnjem de facto izdanju, znači oni će dobiti otprilike četvrtinu ovoga iznosa s obzirom da se radi o četvrtini godine, dodao je Primorac.

- Što se tiče izdanja od 364 dana, ciljani nominalni iznos je 300 milijuna eura, ponovno je minimalni iznos upisa po ulagatelju 1000 eura, datum izdanja također je 29. veljače, ali ovdje će datum dospijeća biti 27. veljače 2025. godine. Godišnji prinos je 3.65 posto, s obzirom da se radi o godišnjem izdanju, istaknuo je.

"Trezorci" se kupuju uz popust, pa minimalni iznos ulaganja za jedan "tromjesečni" trezorski zapis iznosi 990,74 eura, odnosno 964,88 eura za onaj s dospijećem od godinu dana.

Tako, građani će po dospijeću dobiti tisuću eura za jedan zapis, što znači da će na jednom trezorskom zapisu ročnosti tri mjeseca moći zaraditi 9,26 eura, a na onom kojem je dospijeće za godinu dana 35,12 eura.

Napomenuo je i da Ministarstvo financija objavljuje ciljane nominalne iznose izdanja, a sukladno i interesu, odlučuje o konačnom iznosu emisije, koji može biti i veći i manji. Sredstva prikupljena izdanjima bit će iskorištena za refinanciranje postojećih dugova, a dijelom i za pokrivanje proračunskog manjka u ovoj godini, izjavio je Primorac.

Ministar Primorac rekao je i kako će osim mogućnosti upisa za građane otvoriti mogućnost upisa i za institucionalne investitore.

- Nakon što prođe prvi krug upisa koji će biti namijenjen našim građanima, drugi krug će biti namijenjen registriranim korisnicima Bloomberg aukcijskog sustava. Oni će imati jedan kraći rok za upis, rekao je.

- Početak razdoblje upisa u prvom krugu je 19. veljače, to je sljedeći tjedan. Završetak razdoblja upisa u prvom krugu je 26. veljače do 11. sati. Bitno je istaknuti kako do 11 sati završava razdoblje upisa, ali oni građani koji budu upis činili taj dan, zadnji dan 26. veljače, trebaju se informirati u svojim poslovnim bankama ili već gdje budu uplaćivali te iznose sredstava, koliko sati treba za provedbu, odnosno provođenje, obavljanje te uplate, kako bi ona bila evidentirana sa navedenim datumom. Razdoblje upisa u drugom krugu za institucionalne investitore, započinje 27. veljače i trajat će od 9 do 11 sati. To su dobro informirani profesionalni ulagači koji u ta dva sata mogu upisati, sve što budu željeli. Objava o konačnim uvjetima izdanja također bit će 27. veljače, a datum izdanja 29. veljače, naglasio je Primorac.

Upis u prvom krugu imaju isključivo fizičke osobe, punoljetni hrvatski državljani u RH i izvan nje, te strani državljani, rezidenti u Hrvatskoj.

Kao i ranije, upis će biti moguće obaviti u 170 poslovnica Financijske agencije (Fina), dok je novost mogućnost upisa putem internetske platforme e-Riznica, pri čemu se prijava obavlja putem sustava e-Građani, a građanima će upis "trezoraca" na taj način biti omogućen nakon ponoći 19. veljače, kada će i sama platforma biti vidljiva.

Pritom, jedan ulagatelj može upisati samo jednu ponudu za istu emisiju, bilo u poslovnici Fine ili putem internetskog upisa, istaknuo je Primorac. Za fizički upis u Fini građani sa sobom moraju ponijeti važeću osobnu iskaznicu ili putovnicu, a jedan od podataka koji moraju imati "pri ruci" je i onaj o broju računa u poslovnoj banci. Za upis putem interneta ključni su podaci OIB i IBAN.

Nakon što dobiju dokument s podacima, građani moraju izvršiti i uplatu, što mogu također učiniti u Fini, u poštanskim uredima, u bilo kojoj poslovnoj banci, kao i putem internet bankarstva.

Kada je riječ o gotovinskim uplatama u Fini, za uplate do deset tisuća eura ne plaća se naknada za platni promet, dok se za uplate iznad tog iznosa plaća jedinstvena naknada od 12,61 eura, neovisno o iznosu uplate.
U ožujku vjerojatno novi krug ulaganja u "narodne" obveznice

Primorac je podsjetio da će 8. ožujka građanima sjesti i prvi prihodi na ime kamata od lani upisanih "narodnih" obveznica, a najavio je da će vjerojatno u ožujku građanima biti pružena nova mogućnost ulaganja u "narodne" obveznice, pri čemu će više detalja o novom izdanju biti poznato u nadolazećim danima i tjednima.

Podsjetivši na prošlogodišnja izdanja narodnih obveznica i trezorskih zapisa za građane, Primorac je istaknuo da su njima privučeni novi ulagatelji na tržište, a značajno se podigla i financijska pismenost građana. Naime, lani je oko 45 tisuća građana upisalo više od 1,3 milijarde eura vrijednih obveznica, dok je njih oko 36 tisuća za trezorske zapise uplatilo gotovo 970 milijuna eura.

Dakle, s ta dva izdanja je prikupljeno oko 2,3 milijarde eura, a mahom je riječ o depozitima građana koji su do tada bili u bankama po "gotovo nikakvim kamatnim stopama". Pritom je na godišnjoj razini, umjesto institucionalnim investitorima, građanima koji su uložili u te vrijednosne papire "preusmjereno" više od 80 milijuna eura, istaknuo je ministar.

Tagovi: trezorci, trezorski zapisi, primorac
PROČITAJ I OVO
Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?
LAŽNJACI
Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?

MADRID - U Španjolskoj je otkrivena banda krivotvoritelja kovanica eura. Osumnjičeni, redom Kinezi, puštali su kovanice u optjecaj diljem Europe. Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?

Erste Money Market u samo dva mjeseca premašio 100 milijuna eura imovine
FONDOVI
Erste Money Market u samo dva mjeseca premašio 100 milijuna eura imovine
ZAGREB – Novi novčani fond Erste Asset Managementa d.o.o. („EAM“) – Erste Money Market, u manje od dva mjeseca od osnutka, 5. ožujka 2024. godine, prikupio je imovinu u vrijednosti preko 100 milijuna eura.
Ljubljanska borza: SBI TOP s tjednim rastom, Petrol najveći dobitnik
TJEDNI PREGLED LJSE
Ljubljanska borza: SBI TOP s tjednim rastom, Petrol najveći dobitnik
LJUBLJANA - Trgovački tjedan na Ljubljanskoj burzi obilježio je rast središnjeg indeksa SBI TOP.
Wall Street: Uzlet Nasdaqa na krilima sjajnih rezultata tehnoloških kompanija
SKOK
Wall Street: Uzlet Nasdaqa na krilima sjajnih rezultata tehnoloških kompanija
NEW YORK - Američki indeksi skočili u petak, a S&P 500 i Nasdaq Composite krenuli su prema svom najboljem tjednu od studenog dok su se velika tehnološka imena oporavljala zahvaljujući snažnim zaradama, a trgovci proučavali svježe podatke o inflaciji u SAD-u.
Križaj i Ljevnaić zainteresirani za skijalište Kanin
INTERES
Križaj i Ljevnaić zainteresirani za skijalište Kanin
LJUBLJANA - Srpska tvrtka Ri-komerc Beograd zainteresirana je za ulaganje u skijalište Kanin, koje ne radi od prošle jeseni. U njegovo ime s predstavnicima države pregovarao je bivši skijaš i poduzetnik Bojan Križaj.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE