GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Nitko se ne žali na neradnu nedjelju

Nitko se ne žali na neradnu nedjelju
PRELIJEVANJE PROMETA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 31.10.2023 / 10:20
Autor: SEEbiz / Večernji list
ZAGREB - Ni trgovci niti radnici ne žale se na neradnu nedjelju, piše u utorak Večernji list, navodeći da se promet s neradne nedjelje prelio na petak i ponedjeljak.

Teško je predvidjeti utjecaj neradnih nedjelja u ovoj godini, budući da je zakon o svega 16 radnih nedjelja na snagu stupio 1. srpnja kad je na broj radnih dana u tjednu, a i prihode trgovaca, posebice u priobalju, dosta utjecaja imala i dobra turistička sezona.

No zbog nejednakog položaja malih trgovaca i velikih lanaca koji imaju puno više trgovina i formata – i lakše im se organizirati, vrlo izvjesno je da ovi manji i ranjiviji izvlače već deblji kraj, samo su neki od komentara kojima su ovih dana i na stručnim skupovima na tu temu trgovci ponovno osudili novi Zakon o trgovini kojim im se radno vrijeme, među ostalim, ograničava na samo 16 nedjelja u godini.

Ima i onih koji misle drugačije – potpredsjednik HOK-a Adolf Cvanciger smatra kako nova regulacija rada nedjeljom vodi i do zadovoljnijeg djelatnika. On bi radije slobodnu nedjelju nego neki dan u tjednu, izjavio je, podsjetivši kako je Zakon o trgovini koji je ograničavao rad nedjeljom zadnji puta “pao” na Ustavnom sudu jer se radila distinkcija između trgovaca s obzirom na veličinu prodajnih mjesta.

Zlatica Štulić, predsjednica Sindikata trgovine Hrvatske kaže da se nitko od poslodavaca s kojima su razgovarali nije požalio na smanjenje prometa u mjesecima kad nisu radili nedjeljom. I nije bilo prijava da ne poštuju satnicu koja je, u skladu sa zakonom, nedjeljom veća 50 posto, piše novinarka Večernjeg lista Jolanda Rak Šajn.

Tagovi: neradna nedjelja, trgovina, promet, maloprodaja
PROČITAJ I OVO
BlackRock: Suvereni fondovi i mirovinci ulaze u bitcoin ETF-ove
PREDVIĐANJA
BlackRock: Suvereni fondovi i mirovinci ulaze u bitcoin ETF-ove

NEW YORK - Financijske institucije održavaju marljive i istraživačke razgovore, a BlackRock igra ulogu edukatora, rekao je Robert Mitchnick, voditelj tvrtke za digitalnu imovinu.

Zagrebačka burza: Ericsson NT u fokusu, indeksi blago porasli
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Ericsson NT u fokusu, indeksi blago porasli
ZAGREB - Nakon prvosvibanjskih praznika, indeksi na Zagrebačkoj burzi su blago porasli, uz slabašan promet.
Nestašica maslinovog ulja pretvara ga u tekuće zlato
NERAVNOTEŽE
Nestašica maslinovog ulja pretvara ga u tekuće zlato
LONDON - Nestašica maslinovog ulja, koje se ponekad naziva "tekućim zlatom", podigla je cijene na rekordno visoke razine, potaknula porast kriminala i gurnula industriju u krizu.
Azijska tržišta: Tehnološki sektor podigao indekse
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Tehnološki sektor podigao indekse
ŠANGAJ - Azijsko-pacifička tržišta dionica uglavnom su porasla u četvrtak, nakon što je američka središnja banka odlučila zadržati kamatne stope na istom nivou na kraju svog dvodnevnog sastanka.
Wall Street: Indeksi porasli nakon Powellovih poruka
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Indeksi porasli nakon Powellovih poruka
NEW YORK - Američki indeksi ojačali su u srijedu nakon što je predsjednik Federalnih rezervi Jerome Powell uglavnom isključio da bi sljedeći potez središnje banke mogao biti povećanje, ublažavajući zabrinutosti ulagača da gubi kontrolu nad ljepljivom inflacijom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE