GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Nezapamćen skok cene deonica jedne onlajn platforme na berzi

Nezapamćen skok cene deonica jedne onlajn platforme na berzi
UZLET
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.10.2020 / 11:35
Autor: SEEbiz
BEOGRAD - Kompanija Allegro, jedna od 10 najvećih svetskih platformi za onlajn trgovinu, koja u Poljskoj zauzima prvo mesto kao najprepoznatljiviji brend na internetu, prvog dana izlaska na Varšavsku berzu zabeležila je impozantan skok vrednosti akcija za 51%, što predstavlja najvišu početnu ponudu deonica (IPO) u istoriji tamošnjeg tržišta kapitala.

Cena iz početne ponude iznosila je 43 zlota (9,61 evra), a kompanija je prilikom izlaska na berzu procenjena na 44 milijarde zlota, odnosno 9,8 milijardi evra. Sa početkom trgovanja vrednost akcija skočila je za impresivnih 51 odsto čime je i vrednost same kompanije sada znatno uvećana. 

Allegro je u vlasništvu investicionih fondova Mid Europa Partners, Cinven i Permira, koji su u januaru 2017. godine stekli vlasnički udeo kupovinom dela kompanije u vrednosti od 2,75 milijardi evra. Od njihovog ulaganja promet je udvostručen, neto prihod povećan za 102%, a prilagođena dobit pre kamata, oporezivanja, deprecijacije i amortizacije skočila je za 113%.

U poslednjih godinu dana, zaključno sa 30. junom, promet je skočio dodatnih 54%. Rast poslovanja pratilo je i povećanje broja zaposlenih, tako da je krajem 2016. godine Allegro brojao 1380 zaposlenih, a krajem juna 2020. gotovo 2300.

Na domaćem tržištu, investicioni fond Mid Europa Partners je prisutan već godinama. Najzapaženije akvizicije fonda su kupovina operatera kablovske i satelitske televizije i internet distributera - SBB 2007. godine koji je 2014. godine prodat drugom investicionom fondu, ali i kompanija Bambi i Knjaz Miloš 2015. godine koje su zahvaljujući uspešnom upravljanju fonda 2019. godine prešle u vlasništvo Coca-Cola HBC (Bambi) i PepsiCo i KMV (Knjaz Miloš).

U vlasništvu fonda Mid Europa Partners u Srbiji je lider mlečne industrije celog regiona – kompanija Imlek, ali i najveći privatni zdravstveni sistem u Srbiji i regionu – Medigroup, kao i čuveni lanac pekara Hleb i Kifle.

Tagovi: Allegro, Varšavska berza, Knjaz Miloš, Imlek, Coca-Cola, Mid Europa Partners, Medigrop, Hleb i kifle, Hleb&kifle
PROČITAJ I OVO
Rastu investicije u vinarstvu, ali treba urediti tržište
VINARSTVO
Rastu investicije u vinarstvu, ali treba urediti tržište
ZAGREB - U sektoru vinarstva zadnjih godina rastu investicije u vinarije i opremu, no potrebno je više raditi na smanjivanju administriranja, suzbijanju sivog tržišta i snažnijoj promociji, rekao je za Hinu potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore (HGK) za poljoprivredu i turizam Dragan Kovačević.
Azijska tržišta: Rast indeksa na početku tjedna
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Rast indeksa na početku tjedna
ŠANGAJ - Japanski jen ojačao je do podneva nakon što je u ponedjeljak dosegnuo 160 u odnosu na američki dolar dok su dionice na azijsko-pacifičkim tržištima uvelike porasle.
Trebao bi se dogoditi veliki pad da bi se došlo do prosječnih valuacija
VALUACIJE
Trebao bi se dogoditi veliki pad da bi se došlo do prosječnih valuacija
NEW YORK - Jedan od dokaza precijenjenosti dionica u indeksu S&P 500 je invertirani P/E indikator između cijene i zarade, odnosno E/P, koji pokazuje prinose zarade i izražen u postocima može se usporediti sa stvarnim prinos državnih obveznica .
Zagrebačka burza: Indeksi porasli, Končar D&ST dobitnik tjedna
TJEDNI PREGLED ZSE
Zagrebačka burza: Indeksi porasli, Končar D&ST dobitnik tjedna
ZAGREB - Indeksi Zagrebačke burze prošloga tjedna, na početku sezone objava kvartalnih poslovnih rezultata kompanija, podigli su vrijednosti.
Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?
LAŽNJACI
Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?

MADRID - U Španjolskoj je otkrivena banda krivotvoritelja kovanica eura. Osumnjičeni, redom Kinezi, puštali su kovanice u optjecaj diljem Europe. Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE