GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Neto imovina obveznih mirovinskih fondova nadomak 21 mlrd eura

Neto imovina obveznih mirovinskih fondova nadomak 21 mlrd eura
MIROVINCI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.03.2024 / 16:58
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Neto imovina obveznih mirovinskih fondova (OMF) na kraju ovogodišnje veljače iznosila je 20,8 milijardi eura, što je za 0,2 milijarde ili 1,2 posto više u odnosu na prethodni mjesec, pokazuje mjesečno izvješće Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa) objavljeno u utorak.

OMF-ovi su krajem veljače ukupno imali 2.260.083 člana, odnosno 4.347 članova ili 0,19 posto više u odnosu na siječanj. Istodobno, zbog odlaska u mirovinu ili smrti, prestalo je članstvo za 988 osiguranika.

U veljači su ukupni neto doprinosi uplaćeni u obvezne mirovinske fondove iznosili 113,9 milijuna eura, a ukupni iznosi isplata po zatvaranju osobnih računa iz svih OMF-ova 16,4 milijuna eura ili 5 milijuna eura manje u odnosu na prethodni mjesec.

Po podacima Hanfe, nominalni mjesečni prinosi Mirexa na kraju siječnja za A kategoriju iznosili su 1,1 posto, za B kategoriju 0,9 posto, a za C kategoriju su bili negativni 0,02 posto. Godišnji prinosi su svi imali pozitivni predznak u sve tri kategorije - u kategoriji A je zabilježen rast od 14,1 posto, u kategoriji B za 10,1 posto, a u kategoriji C za 4,4 posto, naveli su iz Hanfe.

Neto imovina dobrovoljnih mirovinskih fondova veća za 9,2 milijuna eura

Na kraju siječnja u Hrvatskoj je poslovalo i osam otvorenih dobrovoljnih mirovinskih fondova (ODMF), koji su imali 398.849 članova te 21 zatvoreni dobrovoljni mirovinski fond (ZDMF), s 48.752 člana.

Ukupne mjesečne uplate u dobrovoljne mirovinske fondove (DMF) iznosile su 10,4 milijuna eura, što je 9,2 posto manje nego prethodni mjesec. Istodobno su ukupne mjesečne isplate dosegnule 6,3 milijuna eura, što je 2,2 posto više u odnosu na prethodni mjesec.

Neto imovina DMF-ova u siječnju je tako dosegnula iznos od 1,3 milijarde eura, što je za 9,2 milijuna eura ili 0,7 posto više na mjesečnoj razini.

Tagovi: obvezni mirovinski fondovi, Hanfa, Erste Plavi, AZ OMF, Raiffeisen OMF, PBZ Croatia osiguranje
PROČITAJ I OVO
Težak pad francuskih dionica nakon Macronova potopa na izborima
POTONUĆE
Težak pad francuskih dionica nakon Macronova potopa na izborima
PARIZ - Francuske dionice pale su u petak, s indeksom blue chipa u zemlji na putu prema najgorem tjednu u više od dvije godine, dok ulagači procjenjuju potencijalnu pobjedu krajnje desnice na predstojećim parlamentarnim izborima.
Hoće li Taylor Swift odgoditi rezanje kamatnih stopa engleske središnje banke?
SHOWBIZ I EKONOMIJA
Hoće li Taylor Swift odgoditi rezanje kamatnih stopa engleske središnje banke?
LONDON - Rekordna turneja Eras Tour Taylor Swift nastavlja povećavati potrošačku potrošnju dok ulazi u dio Ujedinjenog Kraljevstva, što sugerira da Bank of England možda još nije "izašla iz šume" u svojoj borbi protiv inflacije.
Zagrebačka burza: Podravka u fokusu, minimalan rast indeksa
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Podravka u fokusu, minimalan rast indeksa
ZAGREB - Minimalan rast indeksa uz nešto veći promet na kraju tjedna na Zagrebačkoj burzi.
Dabro najavio mjere za povećanje proizvodnje mesa
MJERE
Dabro najavio mjere za povećanje proizvodnje mesa
VINKOVCI - Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede, šumarstva i ribarstva Josip Dabro poručio je u petak iz Vinkovaca nakon sastanka s svinjogojcima s područja kontinentalne Hrvatske, kako će raditi na mjerama za povećanje proizvodnje mesa, pri čemu je bitnim ocijenio iskorjenjivanje afričke svinjske kuge.
Pada prodaja francuskih žestokih pića
TRENDOVI
Pada prodaja francuskih žestokih pića

PARIZ - Prodaja francuskih žestica smanjila se i u prvih pet ovogodišnjih mjeseci, pokazali su podaci proizvođača, signalizirajući nastavak silaznog trenda u uvjetima smanjene kupovne moći potrošača u Francuskoj i svijetu.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE