GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Neto imovina obveznih mirovinskih fondova nadomak 21 mlrd eura

Neto imovina obveznih mirovinskih fondova nadomak 21 mlrd eura
MIROVINCI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.03.2024 / 16:58
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Neto imovina obveznih mirovinskih fondova (OMF) na kraju ovogodišnje veljače iznosila je 20,8 milijardi eura, što je za 0,2 milijarde ili 1,2 posto više u odnosu na prethodni mjesec, pokazuje mjesečno izvješće Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa) objavljeno u utorak.

OMF-ovi su krajem veljače ukupno imali 2.260.083 člana, odnosno 4.347 članova ili 0,19 posto više u odnosu na siječanj. Istodobno, zbog odlaska u mirovinu ili smrti, prestalo je članstvo za 988 osiguranika.

U veljači su ukupni neto doprinosi uplaćeni u obvezne mirovinske fondove iznosili 113,9 milijuna eura, a ukupni iznosi isplata po zatvaranju osobnih računa iz svih OMF-ova 16,4 milijuna eura ili 5 milijuna eura manje u odnosu na prethodni mjesec.

Po podacima Hanfe, nominalni mjesečni prinosi Mirexa na kraju siječnja za A kategoriju iznosili su 1,1 posto, za B kategoriju 0,9 posto, a za C kategoriju su bili negativni 0,02 posto. Godišnji prinosi su svi imali pozitivni predznak u sve tri kategorije - u kategoriji A je zabilježen rast od 14,1 posto, u kategoriji B za 10,1 posto, a u kategoriji C za 4,4 posto, naveli su iz Hanfe.

Neto imovina dobrovoljnih mirovinskih fondova veća za 9,2 milijuna eura

Na kraju siječnja u Hrvatskoj je poslovalo i osam otvorenih dobrovoljnih mirovinskih fondova (ODMF), koji su imali 398.849 članova te 21 zatvoreni dobrovoljni mirovinski fond (ZDMF), s 48.752 člana.

Ukupne mjesečne uplate u dobrovoljne mirovinske fondove (DMF) iznosile su 10,4 milijuna eura, što je 9,2 posto manje nego prethodni mjesec. Istodobno su ukupne mjesečne isplate dosegnule 6,3 milijuna eura, što je 2,2 posto više u odnosu na prethodni mjesec.

Neto imovina DMF-ova u siječnju je tako dosegnula iznos od 1,3 milijarde eura, što je za 9,2 milijuna eura ili 0,7 posto više na mjesečnoj razini.

Tagovi: obvezni mirovinski fondovi, Hanfa, Erste Plavi, AZ OMF, Raiffeisen OMF, PBZ Croatia osiguranje
PROČITAJ I OVO
Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?
LAŽNJACI
Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?

MADRID - U Španjolskoj je otkrivena banda krivotvoritelja kovanica eura. Osumnjičeni, redom Kinezi, puštali su kovanice u optjecaj diljem Europe. Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?

Erste Money Market u samo dva mjeseca premašio 100 milijuna eura imovine
FONDOVI
Erste Money Market u samo dva mjeseca premašio 100 milijuna eura imovine
ZAGREB – Novi novčani fond Erste Asset Managementa d.o.o. („EAM“) – Erste Money Market, u manje od dva mjeseca od osnutka, 5. ožujka 2024. godine, prikupio je imovinu u vrijednosti preko 100 milijuna eura.
Ljubljanska borza: SBI TOP s tjednim rastom, Petrol najveći dobitnik
TJEDNI PREGLED LJSE
Ljubljanska borza: SBI TOP s tjednim rastom, Petrol najveći dobitnik
LJUBLJANA - Trgovački tjedan na Ljubljanskoj burzi obilježio je rast središnjeg indeksa SBI TOP.
Wall Street: Uzlet Nasdaqa na krilima sjajnih rezultata tehnoloških kompanija
SKOK
Wall Street: Uzlet Nasdaqa na krilima sjajnih rezultata tehnoloških kompanija
NEW YORK - Američki indeksi skočili u petak, a S&P 500 i Nasdaq Composite krenuli su prema svom najboljem tjednu od studenog dok su se velika tehnološka imena oporavljala zahvaljujući snažnim zaradama, a trgovci proučavali svježe podatke o inflaciji u SAD-u.
Križaj i Ljevnaić zainteresirani za skijalište Kanin
INTERES
Križaj i Ljevnaić zainteresirani za skijalište Kanin
LJUBLJANA - Srpska tvrtka Ri-komerc Beograd zainteresirana je za ulaganje u skijalište Kanin, koje ne radi od prošle jeseni. U njegovo ime s predstavnicima države pregovarao je bivši skijaš i poduzetnik Bojan Križaj.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE