BEOGRAD - Narodna banka Srbije (NBS) ubrzano je vratila zlato čuvano u inozemstvu i kupovinom na domaćem i stranom tržištu znatno uvećala zlatne fondove, pa su sa vrijednošću od oko 2,3 milijarde eura srpske  zlatne rezerve porasle dva i po puta u odnosu na 2012. godinu, objavila je NBS. " /> BEOGRAD - Narodna banka Srbije (NBS) ubrzano je vratila zlato čuvano u inozemstvu i kupovinom na domaćem i stranom tržištu znatno uvećala zlatne fondove, pa su sa vrijednošću od oko 2,3 milijarde eura srpske  zlatne rezerve porasle dva i po puta u odnosu na 2012. godinu, objavila je NBS. "> NBS ubrzano vratila zlato čuvano u inozemstvu | SEEbiz.eu

NBS ubrzano vratila zlato čuvano u inozemstvu

NBS ubrzano vratila zlato čuvano u inozemstvu
ZLATO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.11.2023 / 10:58
Autor: SEEbiz
BEOGRAD - Narodna banka Srbije (NBS) ubrzano je vratila zlato čuvano u inozemstvu i kupovinom na domaćem i stranom tržištu znatno uvećala zlatne fondove, pa su sa vrijednošću od oko 2,3 milijarde eura srpske  zlatne rezerve porasle dva i po puta u odnosu na 2012. godinu, objavila je NBS. 

Slični trendovi su i u Nizozemskoj, Austriji, Poljskoj, Mađarskoj, Rumunjskoji, a izuzetna potražnja za tim plemenitim metalom vlada u Njemačkoj, Kini i Sjedinjenim Američkim Državama, gdje se zlato smatra jednim od najsigurnijih čuvara vrijednosti među svim kategorijama investicija. Ekonomski analitičari kažu kako to i ne treba čuditi, jer je zlato ključni element u jačanju ekonomske stabilnosti zemlje, ali i poručuju da je vrijeme da i srpski građani razmisle o čuvanju i investiranju u plemenite metale, tvrdi se u priopćenju. Navodi se da su bruto devizne rezerve NBS premašile rekordnih 22,5 milijardi eura i da zlato, kao dio strukture tih rezervi, u vrijeme globalnih kriza, nestabilnosti i inflacije, ima poseban značaj. 

Sredinom godine, prema podacima NBS, zlatne rezerve težile su 38,5 tona, što je dva i po puta više nego krajem 2012. godine, kada je ta količina iznosila 15,3 tone. 

Sve domaće zlato se čuva u našim trezorima i takva je situacija od srpnja 2021. godine, kada je unijeta i posljednja tona zlata koja je stajala u inozemstvu. U ambijentu pojačane globalne neizvjesnosti, vraćeno je u Srbiju svih 13 tona zlata. Na taj način željeli smo dodatno povećati sigurnost i dostupnost svog monetarnog zlata, navodi NBS. 

Prema podacima Svjetskog vijeća za zlato, najveće zlatne rezerve u svijetu imaju SAD sa 8.133 tone, zatim Njemačka sa 3.355 tona, a na trećem i četvrtom mjestu su Italija i Francuska sa nešto manje od 2.500 tona. Peta je Rusija sa 2.298 tona, a šesta Kina sa 2.010 tona, dok na Zapadnom Balkanu prvo mjesto drži Srbija sa 38,5 tona. Slijede Sjeverna Makedonija sa 6,8 tona, Slovenija sa 3,7 tona, Albanija sa nešto više od tri tone, Bosna i Hercegovina a 2,7 i Hrvatska sa dvije tone zlata. i četvrtom mjestu su Italija i Francuska sa nešto manje od 2.500 tona. Peta je Rusija sa 2.298 tona, a šesta Kina sa 2.010 tona, dok na Zapadnom Balkanu prvo mjesto drži Srbija sa 38,5 tona. Slijede Sjeverna Makedonija sa 6,8 tona, Slovenija sa 3,7 tona, Albanija sa nešto više od tri tone, Bosna i Hercegovina a 2,7 i Hrvatska sa dvije tone zlata. 

Tagovi: zlato, nbs, narodna banka srbije
PROČITAJ I OVO
Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?
LAŽNJACI
Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?

MADRID - U Španjolskoj je otkrivena banda krivotvoritelja kovanica eura. Osumnjičeni, redom Kinezi, puštali su kovanice u optjecaj diljem Europe. Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?

Erste Money Market u samo dva mjeseca premašio 100 milijuna eura imovine
FONDOVI
Erste Money Market u samo dva mjeseca premašio 100 milijuna eura imovine
ZAGREB – Novi novčani fond Erste Asset Managementa d.o.o. („EAM“) – Erste Money Market, u manje od dva mjeseca od osnutka, 5. ožujka 2024. godine, prikupio je imovinu u vrijednosti preko 100 milijuna eura.
Ljubljanska borza: SBI TOP s tjednim rastom, Petrol najveći dobitnik
TJEDNI PREGLED LJSE
Ljubljanska borza: SBI TOP s tjednim rastom, Petrol najveći dobitnik
LJUBLJANA - Trgovački tjedan na Ljubljanskoj burzi obilježio je rast središnjeg indeksa SBI TOP.
Wall Street: Uzlet Nasdaqa na krilima sjajnih rezultata tehnoloških kompanija
SKOK
Wall Street: Uzlet Nasdaqa na krilima sjajnih rezultata tehnoloških kompanija
NEW YORK - Američki indeksi skočili u petak, a S&P 500 i Nasdaq Composite krenuli su prema svom najboljem tjednu od studenog dok su se velika tehnološka imena oporavljala zahvaljujući snažnim zaradama, a trgovci proučavali svježe podatke o inflaciji u SAD-u.
Križaj i Ljevnaić zainteresirani za skijalište Kanin
INTERES
Križaj i Ljevnaić zainteresirani za skijalište Kanin
LJUBLJANA - Srpska tvrtka Ri-komerc Beograd zainteresirana je za ulaganje u skijalište Kanin, koje ne radi od prošle jeseni. U njegovo ime s predstavnicima države pregovarao je bivši skijaš i poduzetnik Bojan Križaj.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE