GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Najveća prijetnja globalnoj dominaciji dolara mogla bi biti američka ekonomija

Najveća prijetnja globalnoj dominaciji dolara mogla bi biti američka ekonomija
EKONOMISTI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.02.2024 / 16:26
Autor: SEEbiz / klix.ba
WASHINGTON - Dvojica ekonomista tvrde da će dominacija dolara ostati i da je najveća prijetnja toj dominaciji samo američko gospodarstvo.

Naime, o dugogodišnjoj svjetskoj dominaciji dolara govorili su bivši direktor Odjela za međunarodne financije Središnje banke Sjedinjenih Američkih Država (FED) Steven Kamin i bivši ekonomist američkog Ministarstva financija Mark Sobel.

Dolar je raširenija valuta, kako u svjetskoj trgovini tako iu rezervama središnje banke. Kamin i Sobel vjeruju da će tako vjerojatno i ostati. Prema podacima Banke za međunarodna poravnanja, dolar je činio 88 posto dnevne globalne trgovine. Prema podacima Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), dolar je u trećem kvartalu prošle godine činio 55 posto svih rezervi središnje banke, što je daleko više od bilo koje druge valute.

Neki su upozorili da bi konkurentska valuta uskoro mogla istisnuti dolar. BRICS (Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika) ulažu velike napore da povuku dolar iz trgovine, dok su Rusija i Kina predložile stvaranje nove valute koja će se suprotstaviti dolaru.

Međutim, ti se napori čine prilično bezopasnima u usporedbi s prijetnjama koje postoje u samom SAD-u. Kamil i Sobel izjavili su da postoji opasnost od ozbiljnog pogoršanja financijske i gospodarske situacije u SAD-u.

"S obzirom na političku polarizaciju zemlje, nefunkcionalnost Kongresa i nezainteresiranost svih političara za obuzdavanje rastućeg proračunskog deficita, to je teško zamislivo", istaknuli su Kamin i Sobel, analizirajući izglede zbacivanja dolara s trona svjetsko prijestolje.

Prema njima, ako je rezultat kontinuirani rast inflacije, istiskivanje privatnih ulaganja, povećanje financijske volatilnosti i smanjenje dinamičnosti američkog gospodarstva, onda bi gubitak dominacije dolara bila njihova najmanja briga. Osim toga, smatraju da blokovska podjela država predstavlja rizik.

Neki drugi ekonomisti upozoravaju da bi neizvjesna fiskalna situacija u SAD-u mogla ugroziti status dolara na globalnom tržištu. Prema procjenama Kongresnog proračunskog ureda, proračunski deficit SAD-a ove je godine na putu doseći 1,6 milijardi dolara, a za 10 godina mogao bi dosegnuti 2,6 trilijuna dolara, prenosi Business Insider.

Tagovi: dolar, fed, valute, amerika, kamin, sobel
PROČITAJ I OVO
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
NEW YORK - Indeks S&P 500 u četvrtak je skliznuo peti dan zaredom, zabilježivši najdulji gubitnički niz od prošlog listopada.
Zagrebačka burza: Adris u fokusu, indeksi opet pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Adris u fokusu, indeksi opet pali
ZAGREB - Četvrtak je Zagrebačkoj burzi donio pad indeksa uz nešto slabiji promet nego prekjučer.
Norveški mirovinski fond sa skromnijim prinosom na početku godine
PRINOS
Norveški mirovinski fond sa skromnijim prinosom na početku godine
OSLO - Norveški državni mirovinski fond izvijestio je u četvrtak o skromnijem povratu na ulaganja u prvom tromjesečju od prosjeka u 2023. godini, uz dobre rezultate u portfelju dionica i gubitke na ulaganjima u obveznice i 'zelenu' energetsku infrastrukturu.
U Hrvatskoj sve manje stoke i peradi
ZABRINJAVAJUĆE
U Hrvatskoj sve manje stoke i peradi
ZAGREB - Tijekom 2023. godine u Hrvatskoj je pala brojnost stoke i peradi, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku.
Azijska tržišta: Oporavak indeksa
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Oporavak indeksa
ŠANGAJ - Azijsko-pacifička tržišta porasla su u četvrtak u cijelosti, za razliku od noćnih gubitaka Wall Streeta koji su doveli do pada S&P 500 i Nasdaq Compositea četvrti dan zaredom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE