GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Najavljene ukrajinske investicije zabrinule peradare u regiji

Najavljene ukrajinske investicije zabrinule peradare u regiji
ZABRINUTOST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.04.2024 / 09:31
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Srbiju i Bosnu i Hecegovinu nedavno je pogodilo novo poskupljenje pilećeg mesa, posebno filea, što peradari smatraju neopravdanim.

Slična je situacija i u Crnoj Gori gdje domaća proizvodnja u još manjoj mjeri zadovoljava potrebe domaćeg tržišta.

Domaći uzgajivači problem vide u prekomjernom uvozu, a neadekvatan odgovor nadležnih gasi peradarstvo u državama regije, upozoravaju organizacije peradara.

Prema USDA-FAS GAIN izvješću, UP2024-0004, objavljenom 22. veljače, proizvodnja piletine u 2024. povećat će se za 3,1 posto na 1,340 milijuna metričkih tona. Ukupni uvoz će doseći 52.000 metričkih tona, a izvoz 440.000 metričkih tona, pri čemu će neto izvoz predstavljati 29 posto proizvodnje. Od 952.000 metričkih tona za domaću upotrebu, po stanovniku, to će doseći 26 kg (57 lbs.) pod pretpostavkom da broj stanovnika iznosi 37 milijuna.

Unatoč invaziji Ukrajine od strane Ruske Federacije 2022., industrija piletine je preživjela i proširila se. To je djelomično zbog lokacije objekata u središnjim i zapadnim regijama Nacije, zajedno s dostupnošću žitarica po relativno niskoj cijeni.

Proizvodnjom u Ukrajini dominira MHP SE, odgovoran za 70 posto proizvodnje. Ovo javno dioničko poduzeće primilo je zajmove tijekom nedavnih kritičnih razdoblja i uživa u prednostima potpune integracije od uzgoja sastojaka stočne hrane, drobljenja uljarica, žive proizvodnje, prerade i distribucije. Uz MHP, proizvođači srednje veličine uključuju Agrooven, Dniprovskyi, Volldymyr-volynsk, PTA Hofabryka, Hubyn i Ular. Zajedno, MHP i ove tvrtke odgovorne su za 90 posto proizvodnje.

Peradari u regiji, ali i šire posebno strahuju od jeftine ukrajinske piletine koja zasipa europsko tržište. Posebno u svjetlu činjenice da su u Hrvatskoj najavljene dvije velike ukrajinske investicije koje bi mogle izazvati neravnoteže na regionalnom peradarskom tržištu.

Jurij Kosjuk, većinski vlasnik ukrajinske tvrtke Mironivski Hliboproduct, nedavno se našao i na meti francuskog predsjednika Emmanuela Macrona. Francuski farmeri i političari optužuju Kosjuka da je preplavio europsko tržište jeftinom peradi, iskoristivši odluku EU da otvori svoje granice za ukrajinske proizvode nakon ruske invazije prije dvije godine.

Kosjuk, u gospodarskim krugovima poznat kao europski kralj piletine, planira izgraditi tri farme pilića u okolici Ludbrega. Iz navedene tri farme bi godišnje na tržište dolazilo gotovo šest milijuna pilića. Mali proizvođači strahuju da će ih ukrajinske investicije uništiti.

Kosjuk je vlasnik kompanije MHP koja upravlja Perutninom Ptuj, a koja je nedavno najavila da do 2027. želi povećati prihode na milijardu eura. Planiraju rasti organski i kroz akvizicije. Glede akvizicija najbliži su preuzimanju u Albaniji, gdje čekaju odluku tijela za zaštitu tržišnog natjecanja, no prvi čovjek Perutnine Ismet Šišić u budućnosti želi ulagati i u Austriji.

Drugi veliki ukrajinski projekt u Hrvatskoj nosi naziv Petrinja Chicken Company (PCC), a predvodi ga Andrii Matiukha, vlasnik Favbeta, koji godinama živi u Hrvatskoj. PCC je tvrtka kćer njegovog Renaissance Capitala, krovne tvrtke koja je osnovana prošle godine i koja je registrirana za “djelatnosti holding-društva”. Investicija je vrijedna 500 milijuna eura s kapacitetom od čak 150 tisuća tona pilića brojlera godišnje. Bombastične najave zasad se nisu ispunile.

Tagovi: PILETINA, UKRAJINA, MHP, PERUTNINA, PERADARSTVO
PROČITAJ I OVO
Wall Street: Indeksi porasli, Tesla na vrhu dobitnika
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Indeksi porasli, Tesla na vrhu dobitnika
NEW YORK - Američki indeksi porasli su u ponedjeljak, a trgovci se pripremaju za tjedan kojim dominiraju korporativne zarade i sastanak Federalnih rezervi.
Zagrebačka burza: Indeksi pali, Valamar gubitnik dana
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Indeksi pali, Valamar gubitnik dana
ZAGREB - Početak novog tjedna Zagrebačkoj je burzi donio pad indeksa uz nešto slabiji promet.
Ponovno dvije ponude za središnji dio nadogradnje ljubljanskog kolodvora
POSLOVI
Ponovno dvije ponude za središnji dio nadogradnje ljubljanskog kolodvora
LJUBLJANA - Dvije su ponude pristigle i na drugi javni ugovor Direkcije za infrastrukturu za izbor izvođača radova na izgradnji novog željezničkog kolodvora u Ljubljani. Niži, u iznosu od nešto manje od 247 milijuna eura, prijavio je konzorcij predvođen tvrtkom SŽ-Železniško gradbeno podjetje Ljubljana. Posao bi izvela tvrtka VOC Objekti za 259,6 milijuna eura.
Rastu investicije u vinarstvu, ali treba urediti tržište
VINARSTVO
Rastu investicije u vinarstvu, ali treba urediti tržište
ZAGREB - U sektoru vinarstva zadnjih godina rastu investicije u vinarije i opremu, no potrebno je više raditi na smanjivanju administriranja, suzbijanju sivog tržišta i snažnijoj promociji, rekao je za Hinu potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore (HGK) za poljoprivredu i turizam Dragan Kovačević.
Azijska tržišta: Rast indeksa na početku tjedna
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Rast indeksa na početku tjedna
ŠANGAJ - Japanski jen ojačao je do podneva nakon što je u ponedjeljak dosegnuo 160 u odnosu na američki dolar dok su dionice na azijsko-pacifičkim tržištima uvelike porasle.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE