GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Može li solana postati ubojica ethereuma? Evo što kažu analitičari

Može li solana postati ubojica ethereuma? Evo što kažu analitičari
KRIPTO SCENA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.03.2024 / 20:58
Autor: Siniša Malus
NEW YORK - Velika nadogradnja solane usmjerena na povećanje obrade transakcija ove godine, uparena s potencijalnom "revolucionarnom" aplikacijom za potrošače, mogla bi biti sve što je potrebno da solana konačno opravda svoj nadimak "ubojice ethereuma".

To je barem ono u što vjeruju zagovornici solane usred novog vala aktivnosti na lancu, sve većeg broja programera i sve većeg broja korisnika, djelomično potaknutih ponovnim oživljavanjem memecoina u prosincu.

Govoreći za Cointelegraph, Austin Federa, voditelj strategije u Zakladi Solana, rekao je da bi preokret mogao doći zbog poplave aplikacija namijenjenih potrošačima izgrađenih na solani.

Federa je rekao da je nedavno primijetio povećanje broja programera koji žele prijeći s ethereuma na solanu, privučeni nižim troškovima razvoja i raznolikijim nizom jezika za kodiranje.

“Na solani svatko može napisati sučelje na gotovo bilo kojem programskom jeziku,” rekao je Federa, napominjući da od danas programeri mogu kodirati na solani s Rustom, C-om i Pythonom, uz skoru podršku za jezik Move.

“Ovo ne znači da Ethereum to na kraju neće shvatiti, ali danas vidimo ogroman broj projekata na Ethereumu koji žele prijeći na Solanu. To nije nešto što smo vidjeli prije godinu i pol.”

Federa je rekao da je to nešto što ga je "iznimno uvjerilo" da će lavovski udio novih aplikacija okrenutih potrošačima biti izgrađen na solani u nadolazećim godinama.

“Hoće li ovo biti najvrjednije prijave? Ne znam, ali one će gotovo sigurno biti najčešće korištene aplikacije”, rekao je.

Henrik Andersson, glavni investicijski direktor tvrtke rizičnog kapitala Apollo Crypto sa sjedištem u Melbourneu, imao je slično predviđanje. Iako nije bio toliko uvjeren u "preokret", rekao je da sve što može biti potrebno je da Solana dobije "ChatGPT trenutak" i pokrene hiper-uspješnu aplikaciju koja privlači značajnu količinu korisnika i kapitala.

"Kad bi solana imala revolucionarnu aplikaciju u SocialFi-ju, DePIN-u ili prostoru za igranje, solana bi samo s tom aplikacijom mogla steći dovoljno privlačnosti da konkurira ethereumu."

Međutim, postoji jedan izazov koji solana, od lansiranja u ožujku 2020., nije uspjela riješiti. Dana 9. veljače, mreža Solana pretrpjela je još jedan produženi prekid mreže, što je dovelo do prekida mreže na gotovo pet sati.

Zbog greške u kodu, prekid se dogodio velikim dijelom zbog toga što Solana radi samo na dva glavna klijenta, nešto što mnogi analitičari vide kao najveću slabost mreže.

Govoreći za Cointelegraph, Pranav Kanade, upravitelj portfelja u VanEckovoj Digital Assets Alpha Strategy, rekao je da je Solanina raznolikost klijenata glavna prepreka koju mreža mora prevladati ako se želi pozicionirati kao ozbiljan konkurent Ethereumu.

U vrijeme objavljivanja, solana radi na dva klijenta: klijentu Solana Labs i klijentu Jito Labs, pri čemu je Jitov kod račvanje klijenta Solana Labs.

Svaki bug u kodu Solana Labsa može zaustaviti mrežu — što se dogodilo najmanje deset puta u posljednjih nekoliko godina.

Federa je ponovio da pouzdanost i vrijeme neprekidnog rada ostaju "najveći prioritet" za inženjere Solane, ali je ustvrdio da to također nije "najbolja" kritika blockchain mreže.

“Kritična financijska infrastruktura stalno pada, zar ne? Ima zakazane zastoje na koje ljudi doslovno namještaju alarme,” rekao je.

Kanade i Federa vide Solaninu nadolazeću nadogradnju Firedancera — potpuno novog nezavisnog klijenta koji bi trebao biti objavljen kasnije ove godine — kao razlog za nadu u eventualni završetak Solane.

Dok je solana imala veliki porast u posljednjih devet mjeseci, dosegnuvši novu godišnju najvišu vrijednost od 133 USD, Ether je također ojačao, u nadi da će biti uključen u promptne ether fondove kojima se trguje na burzi (ETF) u SAD-u.

Međutim, vrijednost ethera trenutno je još uvijek daleko iznad SOL-a, s ukupnom tržišnom kapitalizacijom od 404 milijarde dolara, u usporedbi sa Solaninih 60 milijardi dolara, prema podacima TradingViewa.

Tagovi: SOLANA, ETHEREUM, KRIPTOVALUTE, BLOCKCHAIN
PROČITAJ I OVO
Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?
LAŽNJACI
Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?

MADRID - U Španjolskoj je otkrivena banda krivotvoritelja kovanica eura. Osumnjičeni, redom Kinezi, puštali su kovanice u optjecaj diljem Europe. Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?

Erste Money Market u samo dva mjeseca premašio 100 milijuna eura imovine
FONDOVI
Erste Money Market u samo dva mjeseca premašio 100 milijuna eura imovine
ZAGREB – Novi novčani fond Erste Asset Managementa d.o.o. („EAM“) – Erste Money Market, u manje od dva mjeseca od osnutka, 5. ožujka 2024. godine, prikupio je imovinu u vrijednosti preko 100 milijuna eura.
Ljubljanska borza: SBI TOP s tjednim rastom, Petrol najveći dobitnik
TJEDNI PREGLED LJSE
Ljubljanska borza: SBI TOP s tjednim rastom, Petrol najveći dobitnik
LJUBLJANA - Trgovački tjedan na Ljubljanskoj burzi obilježio je rast središnjeg indeksa SBI TOP.
Wall Street: Uzlet Nasdaqa na krilima sjajnih rezultata tehnoloških kompanija
SKOK
Wall Street: Uzlet Nasdaqa na krilima sjajnih rezultata tehnoloških kompanija
NEW YORK - Američki indeksi skočili u petak, a S&P 500 i Nasdaq Composite krenuli su prema svom najboljem tjednu od studenog dok su se velika tehnološka imena oporavljala zahvaljujući snažnim zaradama, a trgovci proučavali svježe podatke o inflaciji u SAD-u.
Križaj i Ljevnaić zainteresirani za skijalište Kanin
INTERES
Križaj i Ljevnaić zainteresirani za skijalište Kanin
LJUBLJANA - Srpska tvrtka Ri-komerc Beograd zainteresirana je za ulaganje u skijalište Kanin, koje ne radi od prošle jeseni. U njegovo ime s predstavnicima države pregovarao je bivši skijaš i poduzetnik Bojan Križaj.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE