GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ministarstvo gospodarstva o sajamskim danima: Nije to rupa u zakonu

Ministarstvo gospodarstva o sajamskim danima: Nije to rupa u zakonu
REAKCIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.08.2023 / 18:04
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja obratilo se javnosti u povodu (ne)rada nedjeljom i blagdanima te prakse sve više lokalnih samouprava da tome, usred turističke sezone doskoče proglašavanjem sajamskih dana.

“Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja ističe kako se reguliranjem rada nedjeljom omogućava balans između poslovnoga i obiteljskog života, a davanjem mogućnosti trgovcima da samostalno odrede 16 radnih nedjelja vodi se računa o gospodarskim aktivnostima, kao i potrebama u razdoblju turističke sezone.

Upravo je 16 radnih nedjelja i predviđeno zbog intenzivne turističke sezone u Hrvatskoj.

Zakonom je predviđena i mogućnost prigodne prodaje na sajamskim manifestacijama, poput tradicionalnih vjerskih (npr. prigodom blagdana Velike Gospe), specifičnih lokalnih manifestacija (npr. Špancirfest), te svih drugih manifestacija koje imaju značaj za stanovništvo, odnosno za koje postoji potreba u jedinicama lokalne samouprave.

Sukladno stavku 6. članka 57. Zakona o trgovini, odredbe stavka 1. do 4. članka 57., kojima se propisuje da su prodajni objekti zatvoreni nedjeljom i u dane blagdana, ne primjenjuju se na otkup primarnih poljoprivrednih proizvoda, prodaju vlastitih poljoprivrednih proizvoda na štandovima i klupama na tržnicama na malo i prodaju vlastitih poljoprivrednih proizvoda na štandovima i klupama na tržnicama na veliko, prigodnu prodaju na sajmovima i javnim manifestacijama, prodaju putem automata i prodaju na daljinu.

Prigodna prodaja definirana je u članku 2. stavku 11. Zakona o trgovini koji kaže:

prigodna prodaja je prodaja organizirana u sklopu održavanja sajmova, priredaba i izložbi. Prigodnom prodajom dopuštena je prodaja samo proizvoda i robe koji su predmet i svrha organiziranja spomenutih manifestacija i može trajati najduže do 60 dana u tijeku jedne kalendarske godine, neovisno o vremenu održavanja manifestacije.

Zakonom je predviđeno kako je prigodna prodaja na sajamskim manifestacijama od osobitog značaja za jedinice lokalne samouprave, kojima je ostavljena mogućnost da proglase sajamske dane, sukladno Zakonu o lokalnoj i regionalnoj samoupravi.

Stoga proglašavanje sajamskih dana i javnih manifestacija nije nepoštivanje Zakona i odredbi o neradnoj nedjelji.

“Ne radi se o tzv. rupi u Zakonu”

Ne radi se o tzv. rupi u Zakonu, već obrnuto, o korištenju mogućnosti koju su Vlada Republike Hrvatske i Hrvatski sabor svjesno propisali vodeći računa o tradiciji, običajima i potrebama jedinica lokalne i regionalne samouprave i građana.

Napominjemo da nisu dozvoljene zlouporabe i kršenje Zakona o trgovini na način da se mimo predviđenih iznimki prisiljava radnike da rade nedjeljom.

Sukladno članku 66. stavku 2. Zakona o trgovini inspekcijski nadzor nad provedbom ovoga Zakona i propisa donesenih na temelju ovoga Zakona obavljaju tržišni inspektori tijela državne uprave nadležnog za inspekcijske poslove u skladu s ovlastima određenim posebnim zakonom”, poručuju iz Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja.

turistička sezonaturizamrad nedjeljomneradna nedjeljahrvatski turizamministarstvo gospodarstvaMinistarstvo gospodarstva i održivog razvojasajamski dan

Tagovi: Ministarstvo gospodarstVA, SAJAMSKI DANI, NERADNA NEDJELJA
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Span gubitnik dana, indeksi različitih predznaka
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Span gubitnik dana, indeksi različitih predznaka
ZAGREB - Utorak je Zagrebačkoj burzi donio različite predznake indeksa uz solidan promet.
Hrvatska po izdvajanjima za zdravstvo znatno zaostaje za EU-om
ZDRAVSTVO
Hrvatska po izdvajanjima za zdravstvo znatno zaostaje za EU-om
ZAGREB - Iako izdvajanja za zdravstvo rastu, ona značajno zaostaju za prosjekom Europske unije, a naročito najuspješnijim članicama EU-a, dok je zdravstveni sustav podfinanciran.
Crna Gora: Rekordni prihodi od kockanja
KOCKA
Crna Gora: Rekordni prihodi od kockanja
PODGORICA - Deset najvećih kompanija koje organiziraju sportsko klađenje i posjeduju kladionice lani su imale ukupan prihod veći od 151 milijun eura. Zajedno su ostvarili pozitivan neto rezultat od preko 41,7 milijuna eura, a zapošljavali su 2091 radnika.
Azijska tržišta: Većina indeksa u plusu
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Većina indeksa u plusu
ŠANGAJ -  Azijsko-pacifička tržišta uvelike su porasla u utorak, prateći poteze Wall Streeta, a ulagači očekuju kineski indeks menadžera nabave u proizvodnji za travanj.
Wall Street: Indeksi porasli, Tesla na vrhu dobitnika
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Indeksi porasli, Tesla na vrhu dobitnika
NEW YORK - Američki indeksi porasli su u ponedjeljak, a trgovci se pripremaju za tjedan kojim dominiraju korporativne zarade i sastanak Federalnih rezervi.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE