GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Matić: Moglo bi biti određenih nestašica, nekih proizvoda već fali

Matić: Moglo bi biti određenih nestašica, nekih proizvoda već fali
NESTAŠICE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.09.2023 / 18:29
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Mario Matić, generalni direktor grupe Orbico Hrvatska, gostovao je u N1 Studiju uživo gdje je govorio o utjecaju inflacije na tržišno kretanje cijena.

"Još uvijek se neke stvari dogovaraju. U principu trgovci jesu zamrzli cijene u dogovoru s Vladom, a sad se treba naći model između nas distributera, dobavljača, na koji način će se neke stvari iskomunicirati", poručuje Matić i dodaje on to dijeli na dvije grupe proizvoda.

"Imate neke cijene koje su danas 20 do 30 posto snižene i to se na neki način može naći model jer to su i nekakva normalna akcijska sniženja koja možete vidjeti na TV reklamama trgovaca ili u njihovim katalozima. Ali postoje neke kategorije koje su do ili preko 50 posto snižene i u bi moglo doći do određenih problema, jer ako proizvod premium kategorije i neke bazne kategorije koštaju isto, normalno da će svi kupci kupovati premium proizvod", rekao je Matić.

U takvoj situaciji postavljaju se dva pitanja: kako isfinancirati toliko povećanje same prodaje i može li se proizvesti dovoljno tog proizvoda?

"Moglo bi biti određenih nestašica, neke se već i sad primjećuju", poručuje Matić i dodaje da su to najviše primijetili na toalet papiru i premium tjestenini.

Matić smatra da podizanje marži nije nepotrebno, piše N1.

"Sve je krenulo nakon covida s naglim oporavkom gospodarstva. Stvar oko cijena je da kada je potražnja veća od ponude cijena ide gore, kada je potražnja manja od ponude cijena ide dolje. To je i ta famozna inflacija, potražnja je tada bila velika i logistika je poskupila, cijena robe iz Kine je otišla pet puta gora, i to je jednostavno utjecalo na cijenu", kaže Matić i dodaje kako se na to nadovezao i rat u Ukrajini zbog kojeg su cijene energenata otišle prema gore.

U Orbico grupi su najavljena poskupljenja od dva do pet posto za kategorije kave i pića, a u neprehrambenoj kategoriji, stvari poput motornog ulja stižu značajnija sniženja od pet do 10 posto.

"Svakako je pozitivno da u skorijoj budućnosti ne bi trebalo biti povećanja cijena kao što je bilo u posljednje dvije godine", kaže Matić.

Tagovi: nestašoce, trgovina, Orbico
PROČITAJ I OVO
Wall Street: Indeksi porasli, Tesla na vrhu dobitnika
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Indeksi porasli, Tesla na vrhu dobitnika
NEW YORK - Američki indeksi porasli su u ponedjeljak, a trgovci se pripremaju za tjedan kojim dominiraju korporativne zarade i sastanak Federalnih rezervi.
Zagrebačka burza: Indeksi pali, Valamar gubitnik dana
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Indeksi pali, Valamar gubitnik dana
ZAGREB - Početak novog tjedna Zagrebačkoj je burzi donio pad indeksa uz nešto slabiji promet.
Ponovno dvije ponude za središnji dio nadogradnje ljubljanskog kolodvora
POSLOVI
Ponovno dvije ponude za središnji dio nadogradnje ljubljanskog kolodvora
LJUBLJANA - Dvije su ponude pristigle i na drugi javni ugovor Direkcije za infrastrukturu za izbor izvođača radova na izgradnji novog željezničkog kolodvora u Ljubljani. Niži, u iznosu od nešto manje od 247 milijuna eura, prijavio je konzorcij predvođen tvrtkom SŽ-Železniško gradbeno podjetje Ljubljana. Posao bi izvela tvrtka VOC Objekti za 259,6 milijuna eura.
Rastu investicije u vinarstvu, ali treba urediti tržište
VINARSTVO
Rastu investicije u vinarstvu, ali treba urediti tržište
ZAGREB - U sektoru vinarstva zadnjih godina rastu investicije u vinarije i opremu, no potrebno je više raditi na smanjivanju administriranja, suzbijanju sivog tržišta i snažnijoj promociji, rekao je za Hinu potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore (HGK) za poljoprivredu i turizam Dragan Kovačević.
Azijska tržišta: Rast indeksa na početku tjedna
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Rast indeksa na početku tjedna
ŠANGAJ - Japanski jen ojačao je do podneva nakon što je u ponedjeljak dosegnuo 160 u odnosu na američki dolar dok su dionice na azijsko-pacifičkim tržištima uvelike porasle.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE