GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Mađarski trgovci morat će isticati upozorenja na proizvodima u manjim pakiranjima

Mađarski trgovci morat će isticati upozorenja na proizvodima u manjim pakiranjima
REGULATIVA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.01.2024 / 20:08
Autor: SEEbiz
BUDIMPEŠTA - Mađarska vlada tražit će od ožujka od velikih maloprodajnih tvrtki da kupce upozore na smanjeno pakiranje prehrambenih kako bi iskorijenila praksu prikrivenog podizanja cijena. Mađarska je u prvom tromjesečju prošle godine zabilježila inflaciju od rekordnih 25 posto, najveću među članicama Europske unije i pokušava pomoći gospodarstvu u uvjetima slabljenja kupovne moći građana, primjećuje Reuters.

Promet u mađarskoj maloprodaji porastao je u studenom za 0,8 posto u odnosu na listopad kada je bio smanjen za 0,3 posto. U odnosu na studeni 2022. bio je manji za 5,4 posto, pokazali su ovotjedni podaci. Unatoč oporavku na mjesečnoj razini, promet je u prvih 11 prošlogodišnjih mjeseci bio za 8,7 posto manji u usporedbi s istim razdobljem prethodne godine budući da je potrošnja građana smanjena.

Vlada premijera Viktora Orbana nastoji oživjeti gospodarstvo, koje je u trećem tromjesečju poraslo na kvartalnoj razini prvi puta u godinu dana. Osim toga, približavaju se i parlamentarni i izbori za Europski parlament, podsjeća Reuters.

“U proteklim mjesecima pojačanu je pozornost u nekoliko zemalja privuklo smanjeno pakiranje pojedinih proizvoda, uz istu ili čak višu cijenu", objavilo je ministarstvo. Zbog te obmanjujuće prakse potrošači za svoj novac dobivaju manje proizvoda, ističu u ministarstvu.

Prema novim propisima koji će od ožujka biti na snazi dva mjeseca, trgovci hranom s godišnjim prometom većim od milijardu forinti (2,9 milijuna dolara) morat će isticati upozorenja o cijenama proizvoda u manjem pakiranju u odnosu na razdoblje između 1. siječnja 2020. i 1. srpnja 2023. godine. Proizvođači hrane, uvoznici i dobavljači također će morati obavijestiti trgovce na malo o manjem pakiranju.

"Iako vjerujemo da će se kućanstva u početku usredotočiti na razduživanje i popunjavanje rezervi, potrošnja bi također mogla početi rasti", rekli su ekonomisti ING-a, komentirajući najnovije podatke iz maloprodaje. "No, da bi promjena bila značajna i dugotrajna, treba prvo vratiti povjerenje potrošača, što je dugotrajniji proces", mišljenja su ekonomisti.

Tagovi: mAĐARSKA, TRGOVINA, MALOPRODAJA
PROČITAJ I OVO
Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?
LAŽNJACI
Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?

MADRID - U Španjolskoj je otkrivena banda krivotvoritelja kovanica eura. Osumnjičeni, redom Kinezi, puštali su kovanice u optjecaj diljem Europe. Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?

Erste Money Market u samo dva mjeseca premašio 100 milijuna eura imovine
FONDOVI
Erste Money Market u samo dva mjeseca premašio 100 milijuna eura imovine
ZAGREB – Novi novčani fond Erste Asset Managementa d.o.o. („EAM“) – Erste Money Market, u manje od dva mjeseca od osnutka, 5. ožujka 2024. godine, prikupio je imovinu u vrijednosti preko 100 milijuna eura.
Ljubljanska borza: SBI TOP s tjednim rastom, Petrol najveći dobitnik
TJEDNI PREGLED LJSE
Ljubljanska borza: SBI TOP s tjednim rastom, Petrol najveći dobitnik
LJUBLJANA - Trgovački tjedan na Ljubljanskoj burzi obilježio je rast središnjeg indeksa SBI TOP.
Wall Street: Uzlet Nasdaqa na krilima sjajnih rezultata tehnoloških kompanija
SKOK
Wall Street: Uzlet Nasdaqa na krilima sjajnih rezultata tehnoloških kompanija
NEW YORK - Američki indeksi skočili u petak, a S&P 500 i Nasdaq Composite krenuli su prema svom najboljem tjednu od studenog dok su se velika tehnološka imena oporavljala zahvaljujući snažnim zaradama, a trgovci proučavali svježe podatke o inflaciji u SAD-u.
Križaj i Ljevnaić zainteresirani za skijalište Kanin
INTERES
Križaj i Ljevnaić zainteresirani za skijalište Kanin
LJUBLJANA - Srpska tvrtka Ri-komerc Beograd zainteresirana je za ulaganje u skijalište Kanin, koje ne radi od prošle jeseni. U njegovo ime s predstavnicima države pregovarao je bivši skijaš i poduzetnik Bojan Križaj.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE