GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

M&A poslovi ove godine na najnižoj razini od 2014.

M&A poslovi ove godine na najnižoj razini od 2014.
BEZ APETITA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.12.2023 / 09:20
Autor: SEEbiz
ANALIZA - U najnovijem istraživanju “EY CEO Outlook Pulse” koje je provela konzultantska i revizorska tvrtka EY, intervjuirajući 1200 globalnih izvršnih direktora, aktivnosti spajanja i preuzimanja pale su na najnižu razinu od 2014.

EY je objavio svoju najnoviju verziju „EY CEO Outlook Pulse” za listopad. Glavna tema u spomenutoj perspektivi je M&A, nakon koje slijedi poštapalica „AI“ koju trenutno možemo pronaći bilo gdje. U nastavku možete saznati kako generalni direktori na globalnoj razini razmišljaju o tome i gdje očekuju daljnji razvoj M&A, pišu analitičari Intercapitala.

Više od dvije trećine izvršnih direktora vidi potrebu za brzim djelovanjem u vezi s umjetnom inteligencijom. Međutim, sličan udio prijavljenih izvršnih direktora također vidi nesigurnost u provedbi. U konačnici, 99% planira ulagati u AI. Izvršni direktori planiraju steći stratešku prednost nad konkurentima korištenjem umjetne inteligencije. Točnije, 70% izvršnih direktora vidi potrebu za brzim djelovanjem u vezi s generativnom umjetnom inteligencijom, dok istovremeno, 65% naglašava da neizvjesnost povezana s GenAI-jem komplicira brzo djelovanje. Međutim, dvije trećine također vjeruje da porast tvrtki koje tvrde da su ekspertize u umjetnoj inteligenciji komplicira odluke u identificiranju i implementaciji vjerodostojnih partnerskih ekosustava i ciljeva akvizicije. Većina ispitanika, njih 87%, već je završila ili je u procesu zapošljavanja novih talenata s relevantnim vještinama u tom području.

Nadalje, spajanja i preuzimanja bila su u fokusu EY izvješća. Aktivnosti spajanja i preuzimanja pale su na najnižu razinu od 2014., pri čemu samo 35% ispitanih izvršnih direktora planira provesti aktivnosti spajanja i preuzimanja u nadolazećoj godini. EY napominje da je sklonost M&A transakcijama značajno veća u američkoj regiji te doseže 47%, dok se u EMEA regiji samo 29% izvršnih direktora odlučuje za ovu vrstu odluke. Kao što je navedeno, u trećem tromjesečju 2023. uočen je snažan porast spajanja i preuzimanja u Americi, posebno kada su u pitanju lokalne tvrtke. Usporavanje takvih transakcija u drugim regijama može se pripisati trenutačnim geopolitičkim i makroekonomskim neizvjesnostima, s ključnim čimbenicima uključujući sukobe u Ukrajini i na Bliskom istoku, napetosti između Amerike i Kine, tekuću visoku inflaciju i porast aktivnih kamatnih stopa. Istraživanje pokazuje da polovica anketiranih direktora još uvijek planira proširiti svoje poslovanje u azijsko-pacifičkoj regiji u područjima koja nisu zahvaćena ratom. Konkretno, ova se politika odnosi na ulaganja u Kinu, Australiju, Indiju, Japan i Singapur, koja su među najpoželjnijim tržištima.

Sudionici su upitani kako očekuju da će se rast prihoda i profitabilnost njihove organizacije promijeniti u 2024. u usporedbi s 2023.

Sveukupno, u 2024. godini 66% ispitanih izvršnih direktora predviđa više razine rasta, a 65% očekuje više razine profitabilnosti za svoje tvrtke u usporedbi s 2023. To ukazuje da su rukovoditelji diljem svijeta spremni za ulaganja, unatoč relativno nepovoljnoj gospodarskoj situaciji. Suprotno tome, za one koji očekuju niže razine rasta, više od dvije trećine (68%) također planira niže razine profitabilnosti. To će utjecati na njihovu sposobnost ulaganja u preoblikovanje poslovanja u novom ciklusu.

Izgledi naglašavaju da bi čak i uz ove brojke koje izgledaju obećavajuće, mogle biti smanjene očekivanjima rasta globalnog realnog BDP-a. Trenutačno su očekivanja 20% niža za 2024. nego 2019.

Tagovi: SPAJANJA I PREUZIMANJA, KAPITAL, INVESTICIJE
PROČITAJ I OVO
Surova stvarnost: Hrana u Hrvatskoj bit će 20% skuplja nego u Njemačkoj
NEZADOVOLJNI SELJACI
Surova stvarnost: Hrana u Hrvatskoj bit će 20% skuplja nego u Njemačkoj
ZAGREB - Poljoprivrednici posljednjih tjedana masovno prosvjeduju - traktorima blokiraju ceste i gradove u mnogim zemljama Europske unije.
Muke EU-a oko nabave oružja i streljiva
ORUŽJE
Muke EU-a oko nabave oružja i streljiva
BRUXELLES - Rat u Ukrajini nemilosrdno razotkriva koliko je EU daleko od zajedničke sigurnosne politike. To je posebno vidljivo kada se radi o vojnim projektima.
Grčka imala rekordnu turističku godinu
REKORDI
Grčka imala rekordnu turističku godinu
ATENA - Grčka je prošle godine postavila novi turistički rekord usprkos dugotrajnom toplinskom valu i nekoliko razornih šumskih požara koji su prisilili tisuće ljudi na evakuaciju, priopćila je ovoga tjedna središnja banka zemlje.
Brodarsko tržište muči veliki nedostatak tankera
TANKERI
Brodarsko tržište muči veliki nedostatak tankera
ANALIZA - Dugotrajna upozorenja industrije naftnih tankera da se gradi premalo brodova sada se pokazuje kao stvarnost u trenutku kad su napadi Hutija na komercijalne brodove izazvali široke diverzije u globalnoj trgovini naftom.
Svjetska tržišta: Novi rekordi za Dow Jones i S&P 500
REKORDI
Svjetska tržišta: Novi rekordi za Dow Jones i S&P 500
NEW YORK - Indeksi na ključnim svjetskim tržištima dosegnuli su prošloga tjedna rekordne razine, što se ponajviše zahvaljuje snažnom rastu cijena dionica u tehnološkom sektoru, ponajprije Nvidije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE