GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Luka Čičin-Šain: Oprezno sam optimističan oko cjepiva

Luka Čičin-Šain: Oprezno sam optimističan oko cjepiva
RIJEČ AUTORITETA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.11.2020 / 20:02
Autor: SEEbiz / HRT
ZAGREB - Što se tiče cjepiva oprezno sam optimističan zato što su objave Pfizer/BioNTecha zaista optimistične gdje govore o zaštiti od 90 posto. Ako se prognoze ostvare i ako oni budu ovim tempom razvijali ovo cjepivo, mogli bismo u drugoj polovici iduće godine imati koristi za široku populaciju, naglasio je u Dnevniku HRT-a dr. sc. Luka Čičin-Šain,virusni imunolog, Helmholtz centar za infektološka istraživanja.

- Oprezan sam zato što su objave šture i ovo nije znanstveni članak nego su to samo objave za javnost, rekao je za HRT.

Na pitanje koje su osnovne razlike među cjepivima koje očekujemo Čičin-Šain je rekao kako takvih cjepiva ima 11 i ona su u trećoj fazi razvoja koja prethode dozvoli da se ta cjepiva mogu koristiti u širokoj primjeni. Rekao je kako imamo 3 klase cjepiva koje su daleko stigle.

- Imamo konvencionalna cjepiva za koja znamo da su sigurna i pouzdana, ali kod novih cjepiva nismo sigurni hoće li biti dovoljno efikasna. Druge dvije vrste su grupacije koje djeluju preko RNA molekula ili preko virusnih vektora, rekao je i dodao da u tu skupinu spadaju rusko i oksfordsko cjepivo, a od BioNTecha spadaju u RNA.

Naglasio je kako su ta cjepiva efikasnija i kako bi nam trebale dati bolje šanse da zaustavimo virus, ali postoji problem da ih ne poznajemo dovoljno dobro.

- Potrebno je napraviti detaljna klinička istraživanja kako bismo bili sigurni da cjepiva neće prouzročiti nuspojave, istaknuo je.

Na pitanje može li se dogoditi da zbog velike želje da se što prije krene s cijepljenjem na tržište izbaci cjepivo upitne kvalitete Čičin-Šain je rekao kako u Europi i Americi to teško može dogoditi zato što postoje rigorozne i dugotrajne kontrole prije nego što neko cjepivo bude odobreno za upotrebu.

Ali, rekao je, kako postoje neke druge zemlje gdje su kontrole manje rigorozne.

- Na primjer u Rusiji i Kini su već ograničeno odobrena neka cjepiva za određene skupine ljudi. Kod njih bi se moglo desiti da se pokažu neželjene nuspojave kod cijepljenih, rekao je i još jednom naglasio da kod nas u Hrvatskoj to ne bi trebao biti slučaj.

Tagovi: Luka Čičin-Šain, cjepivo protiv koronavirusa, Pfizer, BioNTech
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Ericsson NT u fokusu, indeksi blago porasli
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Ericsson NT u fokusu, indeksi blago porasli
ZAGREB - Nakon prvosvibanjskih praznika, indeksi na Zagrebačkoj burzi su blago porasli, uz slabašan promet.
Nestašica maslinovog ulja pretvara ga u tekuće zlato
NERAVNOTEŽE
Nestašica maslinovog ulja pretvara ga u tekuće zlato
LONDON - Nestašica maslinovog ulja, koje se ponekad naziva "tekućim zlatom", podigla je cijene na rekordno visoke razine, potaknula porast kriminala i gurnula industriju u krizu.
Azijska tržišta: Tehnološki sektor podigao indekse
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Tehnološki sektor podigao indekse
ŠANGAJ - Azijsko-pacifička tržišta dionica uglavnom su porasla u četvrtak, nakon što je američka središnja banka odlučila zadržati kamatne stope na istom nivou na kraju svog dvodnevnog sastanka.
Wall Street: Indeksi porasli nakon Powellovih poruka
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Indeksi porasli nakon Powellovih poruka
NEW YORK - Američki indeksi ojačali su u srijedu nakon što je predsjednik Federalnih rezervi Jerome Powell uglavnom isključio da bi sljedeći potez središnje banke mogao biti povećanje, ublažavajući zabrinutosti ulagača da gubi kontrolu nad ljepljivom inflacijom.
Powell: Malo je vjerojatno da će sljedeći potez biti povećanje kamata
FED
Powell: Malo je vjerojatno da će sljedeći potez biti povećanje kamata
WASHINGTON - Predsjednik Federalnih rezervi Jerome Powell isključio je mogućnost da će sljedeći potez na sastanku u lipnju biti povećanje kamatnih stopa.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE