GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ljubljanska borza: SBI TOP u tjednu pao 2,1%

Ljubljanska borza: SBI TOP u tjednu pao 2,1%
TJEDNI PREGLED LJSE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.04.2024 / 19:54
Autor: SEEbiz / STA
LJUBLJANA - Tjedan na Ljubljanskoj burzi obilježio je pad središnjeg indeksa SBI TOP.

U odnosu na zaključnu vrijednost od prošlog petka, kada je završio blizu najviše razine u godinu dana, ovoga je tjedna oslabio 2,1 posto. Ukupni promet dosegnuo je 12,4 milijuna eura, od čega je oko polovica otišla na dionice Krke i NLB-a.

Unatoč ovotjednom padu, SBI TOP indeks i dalje je gotovo 15 posto viši nego na kraju posljednjeg trgovinskog dana u 2023. godini.

Burzovne zvijezde proteklih mjeseci, dionice NLB-a i Krke, ovog su tjedna pojeftinile nešto manje od 2,8 posto odnosno za 3,5 posto. Ukupno su ostvarili oko šest milijuna eura prometa.

Obje kompanije ovaj su tjedan objavile godišnja izvješća za 2023. godinu, ali nisu donijele značajnije nove informacije. U međuvremenu su nadzornici NLB-a prihvatili i prijedlog uprave da se godišnja skupština dioničara održi 17. lipnja. NLB je već u veljači rekao da će isplatiti 220 milijuna eura odnosno 11 eura bruto po dionici.

Ostalim dionicama promet je bio skromniji. Dionice oba osiguravajuća društva, Zavarovalnice Triglav i Save Re, pale su za 1,9 posto.

Prema sazivu objavljenom ovoga tjedna, dioničari Save Re na skupštini 27. svibnja odlučit će hoće li od 57,55 milijuna eura bilančne dobiti za prošlu godinu 27,12 milijuna eura biti raspoređeno za dividendu ili 1,75 eura bruto po dionici, a ostatak bilančne dobiti se ne koristi. Odlučit će i o prijedlogu imenovanja Davora Ivana Gjivoja u nadzorni odbor u novom mandatu, a doznaje se da su radnici za svoje predstavnike u nadzornom odboru izabrali dosadašnju nadzornicu Editu Rupar i Blažu Garbajsu.

Što se Zavarovalnice Triglav tiče, u javnosti je i ovoga tjedna odjeknuo nacrt obnovljene strategije upravljanja državnim investicijama, koji je krajem prošlog tjedna došao u medije. Jedna od izmjena u klasifikaciji ulaganja koju predlaže Ministarstvo financija jest da se među strateška ulaganja u Zavarovalnicu Triglav ubraja samo 34,5 posto vlasničkog udjela Zavoda za mirovinsko i invalidsko osiguranje, ali ne i 28,1 posto postotnog udjela. Slovenski državni holding. Triglav bi se tako svrstao u važnu investiciju.

Cijena dionice Petrola ovaj je tjedan pala za 1,8 posto, dok je cijena dionice Telekoma Slovenije ostala nepromijenjena.

Pritom su dionice Cinkarne Celje uz skroman promet dobile 0,9 posto na vrijednosti, dok su dionice Luke Koper porasle 2,3 posto uz podjednako skroman broj sklopljenih poslova.

U međuvremenu su dionice nekretninske tvrtke Equinox, koje također čine indeks SBI TOP, pale za 3,5 posto.

Koparska logistička tvrtka Intereuropa, u većinskom vlasništvu Pošte Slovenije, objavila je danas da se nakon 25 godina povlači s Ljubljanske burze. O prijedlogu za povlačenje dionica koje su u prvoj kotaciji, a kojima se dugo nije trgovalo, dioničari će odlučivati na glavnoj skupštini 16. svibnja. Prema prijedlogu uprave i nadzornog odbora , otpremnina za istisnute dioničare iznosit će 1,57 eura po dionici.

Tagovi: Ljubljanska borza, SBI TOP, Krka, Petrol, NLB Grupa, Cinkarna, Sava Re, Triglav, Cinkarna, NLB
PROČITAJ I OVO
Hrvatska po izdvajanjima za zdravstvo znatno zaostaje za EU-om
ZDRAVSTVO
Hrvatska po izdvajanjima za zdravstvo znatno zaostaje za EU-om
ZAGREB - Iako izdvajanja za zdravstvo rastu, ona značajno zaostaju za prosjekom Europske unije, a naročito najuspješnijim članicama EU-a, dok je zdravstveni sustav podfinanciran.
Crna Gora: Rekordni prihodi od kockanja
KOCKA
Crna Gora: Rekordni prihodi od kockanja
PODGORICA - Deset najvećih kompanija koje organiziraju sportsko klađenje i posjeduju kladionice lani su imale ukupan prihod veći od 151 milijun eura. Zajedno su ostvarili pozitivan neto rezultat od preko 41,7 milijuna eura, a zapošljavali su 2091 radnika.
Azijska tržišta: Većina indeksa u plusu
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Većina indeksa u plusu
ŠANGAJ -  Azijsko-pacifička tržišta uvelike su porasla u utorak, prateći poteze Wall Streeta, a ulagači očekuju kineski indeks menadžera nabave u proizvodnji za travanj.
Wall Street: Indeksi porasli, Tesla na vrhu dobitnika
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Indeksi porasli, Tesla na vrhu dobitnika
NEW YORK - Američki indeksi porasli su u ponedjeljak, a trgovci se pripremaju za tjedan kojim dominiraju korporativne zarade i sastanak Federalnih rezervi.
Zagrebačka burza: Indeksi pali, Valamar gubitnik dana
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Indeksi pali, Valamar gubitnik dana
ZAGREB - Početak novog tjedna Zagrebačkoj je burzi donio pad indeksa uz nešto slabiji promet.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE