GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Lagarde: ECB uskoro reže kamate; nafta je najveći rizik u ovom trenutku

Lagarde: ECB uskoro reže kamate; nafta je najveći rizik u ovom trenutku
MONETARNA POLITIKA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.04.2024 / 16:34
Autor: SEEbiz
FRANKFURT - Predsjednica Europske središnje banke Christine Lagarde rekla je u utorak da je središnja banka odlučna smanjiti kamatne stope u kratkom roku, podložno bilo kakvim većim šokovima.

Lagarde je rekla da će ECB "vrlo pomno" pratiti cijene nafte usred povećanih strahova od prelijevanja sukoba na Bliskom istoku. Međutim, od iranskog zračnog napada bez presedana na Izrael tijekom vikenda, rekla je da je reakcija na cijenu nafte bila "relativno umjerena".

Njezini komentari dolaze nedugo nakon što je središnja banka dala najjasniju naznaku do sada da bi mogla početi snižavati kamatne stope tijekom sastanka u lipnju.

“Promatramo dezinflacijski proces koji se kreće u skladu s našim očekivanjima”, rekla je Lagarde Sara Eisen iz CNBC-a na marginama proljetnih sastanaka MMF-a.

“Samo trebamo izgraditi malo više povjerenja u ovaj dezinflacijski proces, ali ako se bude kretao prema našim očekivanjima, ako nemamo veliki šok u razvoju, idemo prema trenutku u kojem ćemo morati ublažiti restriktivnu monetarnu politiku “, rekla je Lagarde.

"Kao što sam rekla, pod uvjetom da se ne razvije dodatni šok, bit će vrijeme da se restriktivna monetarna politika ublaži u razumno kratkom roku", dodala je.

ECB je u četvrtak zadržao rekordno visoke kamatne stope na petom uzastopnom sastanku, ali je signalizirao da hlađenje inflacije znači da bi se uskoro moglo početi smanjivati.

Za razliku od prethodnog izraza, ECB je rekao da bi "bilo prikladno" smanjiti svoju kamatnu stopu na depozite od 4% ako bi temeljni pritisci na cijene i utjecaj prethodnih povećanja kamata potaknuli povjerenje da se inflacija vraća prema ciljanim 2% "u na trajan način.”

Središnja banka prethodno nije izravno spomenula labavljenje monetarne politike u svojim prethodnim priopćenjima.

Upitana bi li smanjenje kamatne stope u lipnju moglo biti popraćeno kasnijim sniženjima, Lagarde je odgovorila: "Bila sam vrlo jasna u vezi s tim i namjerno sam rekla da se unaprijed ne obvezujemo na bilo kakvu stopu."

"Tamo postoji ogromna neizvjesnost... Moramo biti pažljivi na taj razvoj događaja, moramo pogledati podatke, moramo izvući zaključke iz tih podataka."

Lagarde je odbila komentirati na pitanje jesu li tri smanjenja kamata ECB-a ove godine razumno očekivanje za sudionike na tržištu.

Kreatori politike i ekonomisti fokusirali su se na lipanj kao mjesec u kojem bi se stope mogle početi smanjivati, nakon što je ECB skratio svoju srednjoročnu prognozu inflacije. Rast cijena u eurozoni od tada je u ožujku zahladio više nego što se očekivalo.

Upitana o povjerenju središnje banke u nastavak pada inflacije uslijed rasta cijena sirovina, osobito ako cijene nafte porastu zbog geopolitičkih napetosti, Lagarde je odgovorila: “Sve cijene roba imaju utjecaja i moramo biti iznimno pažljivi na ta kretanja. ”

"Jasno je da to ima izravan i brz učinak na energiju i hranu", dodala je.

Ranije u utorak, kreator politike ECB-a Olli Rehn rekao je da izgledi za smanjenje stope u lipnju ovise o očekivanom padu inflacije, ističući da najveći rizici za monetarnu politiku ECB-a proizlaze iz napetosti između Irana i Izraela i tekućeg rusko-ukrajinskog rata.

"Kako se približava ljeto, možemo početi smanjivati razinu ograničenja u monetarnoj politici, pod uvjetom da inflacija nastavi padati prema projekcijama", rekao je Rehn, koji služi kao guverner Banke Finske, u izjavi.

"Najveći rizici proizlaze iz geopolitike, kako pogoršanja situacije u Ukrajini, tako i moguće eskalacije sukoba na Bliskom istoku, sa svim njihovim posljedicama", dodao je.

Tagovi: lagarde, ecb, nafta, kamate, rehn, geopolitika
PROČITAJ I OVO
Goldman Sachs ne očekuje smanjenje kamata prije rujna
KAMATNE STOPE
Goldman Sachs ne očekuje smanjenje kamata prije rujna
NEW YORK - Njujorška bankarska korporacija Goldman Sachs objavila je da ne očekuje da će američka središnja banka Fed smanjiti kamatne stope prije rujna.
Komen Bujas: Cijene u ugostiteljstvu i turizmu će rasti, ali ne kao lani
PREDVIĐANJA
Komen Bujas: Cijene u ugostiteljstvu i turizmu će rasti, ali ne kao lani
ZAGREB - Primjenom proširenog Kolektivnog ugovora u ugostiteljstvu, od 1. svibnja minimalne plaće povećavaju se prosječno 17 posto za temeljna ugostiteljska zanimanja.
Od lipnja uspon na Eiffelov toranj skuplji za petinu
POSKUPLJENJA
Od lipnja uspon na Eiffelov toranj skuplji za petinu
PARIZ - Kako bi prikupili više novca za hitne restauratorske radove, gradsko vijeće Pariza izglasalo je povećanje cijene ulaznice za Eiffelov toranj. Ulaznice za odrasle sljedeći mjesec bit će skuplje za 20 posto.
Ljubljanska borza: Telekom Slovenije dobitnik tjedna
TJEDNI PREGLED LJSE
Ljubljanska borza: Telekom Slovenije dobitnik tjedna
LJUBLJANA - Na Ljubljanskoj burzi ovaj je tjedan vladalo optimistično ozračje, a indeks SBI TOP je ojačao oko pola posto. Pogurale su ga cijene gotovo svih najvažnijih dionica, osim dionica Zavarovalnice Triglav.
Odlični rezultati NLB-a, Krke i Save Re
SJAJNE BROJKE
Odlični rezultati NLB-a, Krke i Save Re
LJUBLJANA - Tri slovenske bluechip kompanije ostvarile su sjajne rezultate u prvom kvartalu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE