GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kulen, čvarci i kobase samo od mesa iz dućana

Kulen, čvarci i kobase samo od mesa iz dućana
MESO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.11.2023 / 10:13
Autor: SEEbiz / Večernji list
ZAGREB - Ni četiri mjeseca od pojave zloglasne afričke svinjske kuge (ASK) na istoku Hrvatske nema mira, proizvođači se boje novih žarišta, tko je mogao proveo je i rekategorizaciju objekata uvodeći više biosigurnosne mjere, a veći dio onih čije su svinje u ugroženim zonama usmrćene, uginule ili su prisilno zaklane obeštećeni su.

Prema podacima Ministarstva poljoprivrede, od prvih slučajeva kod domaćih svinja u dvama objektima u Posavskim Podgajcima, ubrzo potom i u Rajevu Selu, Gunji, Đurićima, Privlaci i Babinoj Gredi (i jednu divlju svinju u lovištu u Gunji) – od prvih preventivnih rješenja o zabrani prometa i zatvaranju gospodarstava pa do 7. studenoga – ASK je potvrđen već u 1109 objekata u Brodsko-posavskoj, Osječko-baranjskoj i Vukovarsko-srijemskoj županiji, najviše u Drenovcima (209), Otoku (157), Starim Jankovcima (87), Vrbanji (138), Bošnjacima (100), Andrijaševcima (46) Nijemcima (80) i Ivankovu (63). Od početka godine do 30. rujna na ASK je pretraženo 3699 divljih svinja, a zaraza je potvrđena u devet na području osam općina, piše Večernji list.

Pretpostavlja se kako je prva domaća svinja od ASK-a uginula gotovo mjesec dana prije, a liječena je od vrbanca. Kako bilo, evidencija bolesti na novim gospodarstvima ipak je u stagnaciji, ali se na područjima u zoni zaštite te zoni nadziranja ne smije početi s novim uzgojem. Do kada – procijenit će se nakon zaustavljanja širenja bolesti i njezina suzbijanja. A iako neki ovih dana politikantski prijete i prosvjedima zahtijevajući, među ostalim, i dopuštanje kolinja u mjestima u kojima je bilo zaraze ASK-om, iz resornog ministarstva poručuju kako je na svim gospodarstvima u cijeloj Vukovarsko-srijemskoj županiji i u općinama Osječko-baranjske te Brodsko-posavske županije, koje se nalaze u zoni zaštite i zoni nadziranja, i dalje zabranjeno klanje svinja na gospodarstvu za vlastite potrebe.

– Moguća je kupnja svinjskih polovica u mesnicama te njihova obrada u svom domaćinstvu i za vlastite potrebe – kažu iz ministarstva te dodaju kako zakonodavnim okvirom RH nije zabranjeno da građani kupuju svježe meso svinja u mesnicama (ili, primjerice, u supermarketima koji u okviru svojega poslovanja imaju registrirane mesnice) i da takvo meso dalje obrade u svojoj kući na način na koji su ga prerađivali i svih prijašnjih godina.

– Što se same lokacije mesnice tiče, tada ona može biti i u zoni ograničenja i u zoni izvan ograničenja, s obzirom na to da je mesnicama na području zona ograničenja dopušteno da nabavljaju meso svinja podrijetlom izvan tih zona i takvog ga stavljaju na tržište unutar zona ograničenja. Napomena je da pri kupnji tog mesa kupci dobiju račun (komercijalni dokument/otpremnicu), koji trebaju imati uza se kada to meso prevoze do svog mjesta prebivališta i na zahtjev službene osobe trebaju ga pokazati kao dokaz da je meso kupljeno u objektu koji se nalazi pod kontrolom veterinarske inspekcije. Nakon što se svježe meso svinja preradi u tome domaćinstvu, dobiveni mesni proizvodi mogu se koristiti isključivo za potrebe vlastitoga kućanstva – odgovaraju iz ministarstva. Kako bi se ublažile posljedice ASK-a, dosad je doneseno sedam mjera potpora ukupne vrijednosti 30 milijuna eura, od čega su trenutačno u provedbi tri u vrijednosti 14,7 milijuna eura, a ostali u pripremi ili je provedeno eSavjetovanje. Do 7. studenoga provedena je isplata 5,2 milijuna eura na račune 846 korisnika.

Tagovi: kulen, kobase, meso, čvarci, afrička svinjska kuga
PROČITAJ I OVO
Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?
LAŽNJACI
Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?

MADRID - U Španjolskoj je otkrivena banda krivotvoritelja kovanica eura. Osumnjičeni, redom Kinezi, puštali su kovanice u optjecaj diljem Europe. Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?

Erste Money Market u samo dva mjeseca premašio 100 milijuna eura imovine
FONDOVI
Erste Money Market u samo dva mjeseca premašio 100 milijuna eura imovine
ZAGREB – Novi novčani fond Erste Asset Managementa d.o.o. („EAM“) – Erste Money Market, u manje od dva mjeseca od osnutka, 5. ožujka 2024. godine, prikupio je imovinu u vrijednosti preko 100 milijuna eura.
Ljubljanska borza: SBI TOP s tjednim rastom, Petrol najveći dobitnik
TJEDNI PREGLED LJSE
Ljubljanska borza: SBI TOP s tjednim rastom, Petrol najveći dobitnik
LJUBLJANA - Trgovački tjedan na Ljubljanskoj burzi obilježio je rast središnjeg indeksa SBI TOP.
Wall Street: Uzlet Nasdaqa na krilima sjajnih rezultata tehnoloških kompanija
SKOK
Wall Street: Uzlet Nasdaqa na krilima sjajnih rezultata tehnoloških kompanija
NEW YORK - Američki indeksi skočili u petak, a S&P 500 i Nasdaq Composite krenuli su prema svom najboljem tjednu od studenog dok su se velika tehnološka imena oporavljala zahvaljujući snažnim zaradama, a trgovci proučavali svježe podatke o inflaciji u SAD-u.
Križaj i Ljevnaić zainteresirani za skijalište Kanin
INTERES
Križaj i Ljevnaić zainteresirani za skijalište Kanin
LJUBLJANA - Srpska tvrtka Ri-komerc Beograd zainteresirana je za ulaganje u skijalište Kanin, koje ne radi od prošle jeseni. U njegovo ime s predstavnicima države pregovarao je bivši skijaš i poduzetnik Bojan Križaj.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE