GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Koronakriza bi mogla izbrisati više od 46 milijuna radnih mjesta u aviondustriji

Koronakriza bi mogla izbrisati više od 46 milijuna radnih mjesta u aviondustriji
CRNE PROGNOZE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.10.2020 / 08:32
Autor: SEEbiz / Klix.ba
LONDON - Kolaps u avioindustriji koji je uzrokovan pandemijom koronavirusa mogao bi izbrisati 46 milijuna radnih mjesta širom svijeta što predstavlja više od polovine ukupnih radnih mjesta u tom sektoru.

Ovaj podatak je rezultat novog istraživanja o tome koliko dugotrajni pad avioputovanja i turizma štetno utiču na globalnu ekonomiju.

Akciona grupa za zračni promet (ATAG) je u svom izvještaju koji je objavljen danas kazala da bi više od pola postojećih radnih mjesta u avijaciji i koji su povezani sa tim moglo biti izgubljeno kao rezultat pandemije. Mnogi iz avioindustrije ne očekuju da će se ova vrsta putovanja vratiti na staro do 2024. godine.

Gubici radnih mjesta samo u aviokompanijama, aerodromima i civilnim zrakoplovnim kompanijama bi do početka sljedeće godine mogli iznositi 4,8 milijuna što je smanjenje zaposlenosti za 43 posto u odnosu na razinu prije pandemije. Još 26 milijuna radnih mjesta bi moglo nestati u turizmu koji je povezan sa zračnim putovanjima kao i 15 miliona poslova u kompanijama koje nude robu i usluge iz ovog lanca zračnog transporta.

Navedeni brojevi znače da bi se zrakoplovna aktivnost mogla smanjiti za 52 posto što bi u konačnici dovelo do gubitka 1,8 bilijuna dolara u globalnom BDP-u.

Smanjivanje radnih mjesta u glavnim aviokompanija i aerodromima je odavno počele, brojne kompanije poput Lufthanse, Ryanaira i drugih su primorani na rezanje troškova, ukidanje ruta, ali i otpuštanje radnika.

U izvještaju, koji je baziran na analizi Oxford Economicsa se navodi da će pandemija imati "dalekosežne implikacije na industriju dugi niz godina".

Tagovi: avioindustrija, zračni prijevoz, Lufthansa, Ryanair
PROČITAJ I OVO
Azijska tržišta: Rast indeksa na početku tjedna
RAST
Azijska tržišta: Rast indeksa na početku tjedna
ŠANGAJ - Azijsko-pacifička tržišta pratila su dobitke Wall Streeta u ponedjeljak jer je izvještaj o zapošljavanju u SAD-u slabiji od očekivanog potaknuo nade da bi Federalne rezerve mogle uskoro početi snižavati stope.
Kako se troše kripto zarade? Mogli biste se iznenaditi
EFEKT BOGATSTVA
Kako se troše kripto zarade? Mogli biste se iznenaditi
NEW YORK - Često ispričana anegdota na društvenim mrežama kaže: oni koji su rano uložili u kriptovalute uživali su u bogatstvu koje im je promijenilo život.
Cijene šećera u silaznoj putanji
ROBNA TRŽIŠTA
Cijene šećera u silaznoj putanji
ZAGREB - Cijene šećera na svjetskim tržištima već su neko vrijeme u silaznoj putanji.
Privremeno obustavljen tender za nabavku novih tramvaja u Beogradu
TRAMVAJI
Privremeno obustavljen tender za nabavku novih tramvaja u Beogradu
BEOGRAD - Centar za lokalnu samoupravu saopštio je da je tender za nabavku novih tramvaja u Beogradu privremeno obustavljen, zbog podnetog prigovora za zaštitu prava ponuđača.
Zijin dodatno ulaže u eksploataciju bakra u Srbiji
INVESTICIJE
Zijin dodatno ulaže u eksploataciju bakra u Srbiji
BEOGRAD - Kineska multinacionalna kompanija Zijin Mining Group planira povećati eksploataciju bakra u Srbiji na 450.000 tona godišnje, najavio je prije nekoliko dana direktor te rudarske kompanije Chen Jinghe, javlja srbijanska novinska agencija Beta. Time bi Srbija postala najveći dobavljač ove sirovine u Europi.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE