GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kolike dividende mogu očekivati dioničari najboljih hrvatskih kompanija?

Kolike dividende mogu očekivati dioničari najboljih hrvatskih kompanija?
PROCJENE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.02.2024 / 20:07
Autor: SEEbiz
ANALIZA - Kraj svake poslovne godine za dioničare znači i slatko iščekivanje odluke kolike će dividende isplatiti kompanije čiji su dioničari.

To se temelji na procjenama na procjenama analitičara Intercapitala, kao i na informacijama koje su tvrtke do sada podijelile.

Počevši od kompanija s najvećim udjelom u indeksu CROBEX10, očekujemo da će Podravka ove godine lagano povećati dividendu, na 2,70 eura po dionici (2023. isplata: 2,65 eura po dionici). Očekujemo da će se profitabilnost Društva poboljšati ove godine, ali u isto vrijeme također očekujemo nastavak investicijskog ciklusa i programa otkupa dionica, što znači da ne vidimo veliki porast isplata dividende.

Slijedi Hrvatski Telekom koji je u petak objavio solidne rezultate za 2023., s rastom neto dobiti od gotovo 52% na godišnjoj razini. Budući da je Društvo već godinama dosljedan isplatitelj dividende, au 2023. je isplatilo 1,10 EUR DPS (DY od 4,3%), očekujemo da će ove godine povećati isplatu dividende na temelju tih dobrih rezultata. Kao takvu, očekujemo dividendu od 1,40 EUR DPS. Međutim, želimo napomenuti da bi isplata mogla biti veća ako se povijesni trend isplate većine neto dobiti matičnog društva (HT d.d.) na cca. 1,60 EUR DPS.

Nakon HT-a, tu je Končar koji je u 2023. zabilježio solidan rast profitabilnosti (stvarno), a očekujemo da će se to nastaviti iu zadnjem kvartalu. Taj se rast snažno odrazio na cijenu dionice koja je zabilježila jedan od najvećih rasta na burzi tijekom godine. S obzirom na činjenicu da je Društvo signaliziralo da očekuje optimističan rast i razvoj marže u narednom razdoblju, očekujemo povećanje dividende na 3,2 EUR DPS.

U međuvremenu, Adris je zabilježio snažne rezultate u svim svojim segmentima u ostvarenim rezultatima za 2023. te ne očekujemo značajnije odstupanje od rezultata za fiskalnu godinu. Kao takvi, očekujemo poboljšanja u profitabilnosti, što će dovesti do povećanja isplate dividende, do pribl. 2,6 EUR DPS za obične i povlaštene dionice.

Za Atlantic Grupu očekujemo sveukupno poboljšanje profitabilnosti u 2023. godini, iako i dalje očekujemo da će ona biti jednaka onoj zabilježenoj u 2021. godini. Iako je još dosta neizvjesnosti u pogledu cijena, posebice energenata, očekujemo rast od 15% isplata dividende, po 1,15 EUR DPS.

Valamar Riviera, s druge strane, očekuje nastavak rasta profitabilnosti u narednim godinama, s većim fokusom na luksuzni segment, kao i nadogradnju hotelskih kapaciteta i ostalih sadržaja. S obzirom da je viši segment na koji se Valamar fokusira manje pod utjecajem makroekonomskih promjena budući da turisti u tom segmentu obično imaju veći budžet, ovaj scenarij smatramo najvjerojatnijim. To bi Valamaru moglo omogućiti veću isplatu dividende, au 2024. godini procjenjujemo je na 0,24 eura DPS.

Ericsson NT također je objavio svoje rezultate prošli tjedan, a iako je došlo do poboljšanja profitabilnosti na godišnjoj razini, to je više zbog pritisaka na troškove u 2022. koji su utjecali na profitabilnost. Iako je Društvo potpisalo nekoliko novih ugovora u 2023., ne vidimo puno prostora za veću dividendu, te je kao takvu ostavljamo na 6 EUR DPS kao i prošle godine. Međutim, zbog deprecijacije cijene, to bi ipak završilo na višem DY u odnosu na prošlu godinu.

Dalje, Hrvatska poštanska banka je, kao i sve banke, zabilježio značajno poboljšanje profitabilnosti u 2023. u pozadini viših kamatnih stopa. Kao rezultat toga, očekujemo isplatu dividende iz neto dobiti za 2023. godinu. Međutim, budući da će posljednja isplata dividende biti izvršena tek u lipnju 2024., ne očekujemo da će druga isplata dividende biti izvršena tijekom godine. Kao takvu, procjenjujemo dividendu za 2024. na 0 DPS.

Za Atlantsku plovidbu također ne očekujemo isplatu dividende u ovoj godini. Razlog tome je činjenica da tvrtka posluje u cikličkoj brodarskoj industriji, koja je bila pod značajnim pritiskom u drugom dijelu 2022. i većem dijelu 2023. U kombinaciji s inflatornim pritiscima koji utječu na troškove, profitabilnost je pala, i kao takvi, mi ne očekujte da će dividenda biti isplaćena, a ako bude, da ona neće biti značajna.

Naposljetku, za Span, uzimajući u obzir politiku dividendi Društva i očekivane rezultate za FG 2023., procjenjujemo iznos dividende blizu 0,7 EUR po dionici.

Tagovi: Podravka, Hrvatski Telekom, Adris, Atlantska, hpb, valamar, končar
PROČITAJ I OVO
Wall Street: Snažan rast indeksa na krilima dobrih poslovnih rezultata
OPTIMIZAM
Wall Street: Snažan rast indeksa na krilima dobrih poslovnih rezultata
NEW YORK - Američki indeksi porasli su drugi dan zaredom, budući da su dobre korporativne zarade ublažile zabrinutost oko viših stopa.
Bitfinex: Potražnja za bitcoinom nakon halvinga bit će pet puta veća od ponude
PROCJENE
Bitfinex: Potražnja za bitcoinom nakon halvinga bit će pet puta veća od ponude
NEW YORK - Analitičari Bitfinexa procjenjuju da bi nova ponuda BTC-a dodana tržištu mogla pasti na 30 milijuna dolara dnevno, što je manje od pet puta više od prosječnih dnevnih priljeva u promptne ETF-ove.
Zagrebačka burza: Podravka i Adris najveći krivci za pad indeksa
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Podravka i Adris najveći krivci za pad indeksa
ZAGREB - Utorak je Zagrebačkoj burzi donio pad indeksa uz slabiji promet.
Crnogorsko tržište osiguranja u prvom kvartalu poraslo 12,6%
RAST
Crnogorsko tržište osiguranja u prvom kvartalu poraslo 12,6%
BUDVA – Tržište osiguranja u Crnoj Gori u prvom je tromjesečju zabilježilo rast od 12,6 posto, objavio je predsjednik Savjeta Agencije za nadzor osiguranja (ANO) Marko Ivanović.
Mađarska narodna banka testira interes za poslovanje na tržištu kripto imovine
KRIPTO SCENA
Mađarska narodna banka testira interes za poslovanje na tržištu kripto imovine
BUDIMPEŠTA - Narodna banka Mađarske (MNB) provest će istraživanje kako bi utvrdila stupanj interesa među mađarskim tvrtkama za pokretanje aktivnosti na lokalnom tržištu kripto-imovine, rekli su u ponedjeljak središnja banka i regulator financijskog tržišta, prema izvješću državnih novinske agencije MTI.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE