GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kolike dividende mogu očekivati dioničari najboljih hrvatskih kompanija?

Kolike dividende mogu očekivati dioničari najboljih hrvatskih kompanija?
PROCJENE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.02.2024 / 20:07
Autor: SEEbiz
ANALIZA - Kraj svake poslovne godine za dioničare znači i slatko iščekivanje odluke kolike će dividende isplatiti kompanije čiji su dioničari.

To se temelji na procjenama na procjenama analitičara Intercapitala, kao i na informacijama koje su tvrtke do sada podijelile.

Počevši od kompanija s najvećim udjelom u indeksu CROBEX10, očekujemo da će Podravka ove godine lagano povećati dividendu, na 2,70 eura po dionici (2023. isplata: 2,65 eura po dionici). Očekujemo da će se profitabilnost Društva poboljšati ove godine, ali u isto vrijeme također očekujemo nastavak investicijskog ciklusa i programa otkupa dionica, što znači da ne vidimo veliki porast isplata dividende.

Slijedi Hrvatski Telekom koji je u petak objavio solidne rezultate za 2023., s rastom neto dobiti od gotovo 52% na godišnjoj razini. Budući da je Društvo već godinama dosljedan isplatitelj dividende, au 2023. je isplatilo 1,10 EUR DPS (DY od 4,3%), očekujemo da će ove godine povećati isplatu dividende na temelju tih dobrih rezultata. Kao takvu, očekujemo dividendu od 1,40 EUR DPS. Međutim, želimo napomenuti da bi isplata mogla biti veća ako se povijesni trend isplate većine neto dobiti matičnog društva (HT d.d.) na cca. 1,60 EUR DPS.

Nakon HT-a, tu je Končar koji je u 2023. zabilježio solidan rast profitabilnosti (stvarno), a očekujemo da će se to nastaviti iu zadnjem kvartalu. Taj se rast snažno odrazio na cijenu dionice koja je zabilježila jedan od najvećih rasta na burzi tijekom godine. S obzirom na činjenicu da je Društvo signaliziralo da očekuje optimističan rast i razvoj marže u narednom razdoblju, očekujemo povećanje dividende na 3,2 EUR DPS.

U međuvremenu, Adris je zabilježio snažne rezultate u svim svojim segmentima u ostvarenim rezultatima za 2023. te ne očekujemo značajnije odstupanje od rezultata za fiskalnu godinu. Kao takvi, očekujemo poboljšanja u profitabilnosti, što će dovesti do povećanja isplate dividende, do pribl. 2,6 EUR DPS za obične i povlaštene dionice.

Za Atlantic Grupu očekujemo sveukupno poboljšanje profitabilnosti u 2023. godini, iako i dalje očekujemo da će ona biti jednaka onoj zabilježenoj u 2021. godini. Iako je još dosta neizvjesnosti u pogledu cijena, posebice energenata, očekujemo rast od 15% isplata dividende, po 1,15 EUR DPS.

Valamar Riviera, s druge strane, očekuje nastavak rasta profitabilnosti u narednim godinama, s većim fokusom na luksuzni segment, kao i nadogradnju hotelskih kapaciteta i ostalih sadržaja. S obzirom da je viši segment na koji se Valamar fokusira manje pod utjecajem makroekonomskih promjena budući da turisti u tom segmentu obično imaju veći budžet, ovaj scenarij smatramo najvjerojatnijim. To bi Valamaru moglo omogućiti veću isplatu dividende, au 2024. godini procjenjujemo je na 0,24 eura DPS.

Ericsson NT također je objavio svoje rezultate prošli tjedan, a iako je došlo do poboljšanja profitabilnosti na godišnjoj razini, to je više zbog pritisaka na troškove u 2022. koji su utjecali na profitabilnost. Iako je Društvo potpisalo nekoliko novih ugovora u 2023., ne vidimo puno prostora za veću dividendu, te je kao takvu ostavljamo na 6 EUR DPS kao i prošle godine. Međutim, zbog deprecijacije cijene, to bi ipak završilo na višem DY u odnosu na prošlu godinu.

Dalje, Hrvatska poštanska banka je, kao i sve banke, zabilježio značajno poboljšanje profitabilnosti u 2023. u pozadini viših kamatnih stopa. Kao rezultat toga, očekujemo isplatu dividende iz neto dobiti za 2023. godinu. Međutim, budući da će posljednja isplata dividende biti izvršena tek u lipnju 2024., ne očekujemo da će druga isplata dividende biti izvršena tijekom godine. Kao takvu, procjenjujemo dividendu za 2024. na 0 DPS.

Za Atlantsku plovidbu također ne očekujemo isplatu dividende u ovoj godini. Razlog tome je činjenica da tvrtka posluje u cikličkoj brodarskoj industriji, koja je bila pod značajnim pritiskom u drugom dijelu 2022. i većem dijelu 2023. U kombinaciji s inflatornim pritiscima koji utječu na troškove, profitabilnost je pala, i kao takvi, mi ne očekujte da će dividenda biti isplaćena, a ako bude, da ona neće biti značajna.

Naposljetku, za Span, uzimajući u obzir politiku dividendi Društva i očekivane rezultate za FG 2023., procjenjujemo iznos dividende blizu 0,7 EUR po dionici.

Tagovi: Podravka, Hrvatski Telekom, Adris, Atlantska, hpb, valamar, končar
PROČITAJ I OVO
Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?
LAŽNJACI
Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?

MADRID - U Španjolskoj je otkrivena banda krivotvoritelja kovanica eura. Osumnjičeni, redom Kinezi, puštali su kovanice u optjecaj diljem Europe. Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?

Erste Money Market u samo dva mjeseca premašio 100 milijuna eura imovine
FONDOVI
Erste Money Market u samo dva mjeseca premašio 100 milijuna eura imovine
ZAGREB – Novi novčani fond Erste Asset Managementa d.o.o. („EAM“) – Erste Money Market, u manje od dva mjeseca od osnutka, 5. ožujka 2024. godine, prikupio je imovinu u vrijednosti preko 100 milijuna eura.
Ljubljanska borza: SBI TOP s tjednim rastom, Petrol najveći dobitnik
TJEDNI PREGLED LJSE
Ljubljanska borza: SBI TOP s tjednim rastom, Petrol najveći dobitnik
LJUBLJANA - Trgovački tjedan na Ljubljanskoj burzi obilježio je rast središnjeg indeksa SBI TOP.
Wall Street: Uzlet Nasdaqa na krilima sjajnih rezultata tehnoloških kompanija
SKOK
Wall Street: Uzlet Nasdaqa na krilima sjajnih rezultata tehnoloških kompanija
NEW YORK - Američki indeksi skočili u petak, a S&P 500 i Nasdaq Composite krenuli su prema svom najboljem tjednu od studenog dok su se velika tehnološka imena oporavljala zahvaljujući snažnim zaradama, a trgovci proučavali svježe podatke o inflaciji u SAD-u.
Križaj i Ljevnaić zainteresirani za skijalište Kanin
INTERES
Križaj i Ljevnaić zainteresirani za skijalište Kanin
LJUBLJANA - Srpska tvrtka Ri-komerc Beograd zainteresirana je za ulaganje u skijalište Kanin, koje ne radi od prošle jeseni. U njegovo ime s predstavnicima države pregovarao je bivši skijaš i poduzetnik Bojan Križaj.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE