GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Juan pretekao euro u financiranju svjetske trgovine

Juan pretekao euro u financiranju svjetske trgovine
PROMJENE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.11.2023 / 16:20
Autor: SEEbiz / STA
PEKING - Udio juana u financiranju svjetske trgovine skočio je s 3,91 posto na početku godine na 5,8 posto u rujnu, prema međunarodnom sustavu za elektroničku provedbu financijskih transakcija (SWIFT).

Globalne tvrtke izdaju rekordne iznose obveznica denominiranih u juanima i naveliko se zadužuju kod kineskih banaka zbog niskih kamatnih stopa, a kineski juan pretekao je euro u financiranju svjetske trgovine.

Strane kompanije i banke prikupljaju u kontinentalnoj Kini i Hong Kongu rekordne iznose novca izdanjem ‘panda’ i ‘dim sum’ obveznica u juanima, primjećuje Reuters.

Panda obveznice kontinuirano promiču korištenje ‘renminbija’ (juana) kao valute za financijske transakcije, objavila je u listopadu kineska središnja banka. To je motiviralo banke da pozajmljuju stranim tvrtkama i omogućilo širu upotrebu juana izvan Kine.

U prvih 10 ovogodišnjih mjeseci kompanije poput njemačkog proizvođača automobila BMW-a i francuske banke Crédit Agricole, kao i inozemni ogranci kineskih tvrtki prikupili su rekordnih 125,5 milijardi juana (17,33 milijarde dolara) izdanjem ‘panda’ obveznica, za 61 posto više nego lani.

Kanadska središnja banka pribavila je krajem listopada milijardu juana izdanjem trogodišnje ‘panda’ obveznice, uz kupon od 3,2 posto. Na domaćem tržištu morala bi platiti kamatu od 4,5 posto.

U Hong Kongu je vrijednost izdanih ‘dim sum’ obveznica također dosegnula rekord od 343 milijarde juana, skočivši za 62 posto u prvih osam mjeseci u odnosu na isto razdoblje lani. I banke su pojačano izdavale zajmove u kineskoj valuti.

Povećanje udjela juana u globalnom financiranju spada među glavne prioritete Kine u internacionalizaciji domaće valute, iako se čini da je nedavni uzlet uglavnom bio usmjeren u poslove u azijskom divu.

Njemački proizvođač automobila Volkswagen Group rekao je Reutersu da će početnih 1,5 milijardi juana pribavljenih izdanjem ‘panda’ obveznica koristiti samo za poslovanje u kontinentalnoj Kini.

Grupacija Mercedes-Benz također planira iskoristiti novac za potporu poslovanju leasinga automobila u Kini.

Suradnja na “Pojasu i putu”

Val zaduživanja globalnih tvrtki kod kineskih banaka katapultirao je juan na drugo mjesto u financiranju globalne trgovine, ispred eura.

Udio juana u financiranju svjetske trgovine skočio je s 3,91 posto na početku godine na 5,8 posto u rujnu, prema međunarodnom sustavu za elektroničku provedbu financijskih transakcija (SWIFT).

Dolar i dalje zauzima uvjerljivo prvo mjesto s udjelom od čak 84,2 posto, primjećuje Reuters.

Međunarodnim platnim prometom dominiraju akreditivi, oblik kratkoročnog financiranja koji olakšava trgovinu.

U okviru financiranja trgovine i plaćanja, uporaba juana uglavnom je ograničena na zemlje u razvoju u prijateljskim odnosima s Kinom, poput onih uključenih u njezinu inicijativu ‘Pojas i put’.

Zabilježeno je povećano korištenje juana u trgovinskim transakcijama, ali samo unutar određenih bilateralnih kanala, sa zemljama poput Rusije, Argentine, Pakistana i Nigerije, rekao je Mark Williams, glavni ekonomist za Aziju pri Capital Economicsu.

Zemlje koje su geopolitički povezane sa SAD-om ne pokazuju interes za prijelazom na juan, što implicira da će globalna uporaba juana u trgovini biti ograničena, procjenjuje Williams.

Tagovi: jhuan, euro, trgovina, wto, swift
PROČITAJ I OVO
Wall Street: Indeksi porasli, Tesla na vrhu dobitnika
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Indeksi porasli, Tesla na vrhu dobitnika
NEW YORK - Američki indeksi porasli su u ponedjeljak, a trgovci se pripremaju za tjedan kojim dominiraju korporativne zarade i sastanak Federalnih rezervi.
Zagrebačka burza: Indeksi pali, Valamar gubitnik dana
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Indeksi pali, Valamar gubitnik dana
ZAGREB - Početak novog tjedna Zagrebačkoj je burzi donio pad indeksa uz nešto slabiji promet.
Ponovno dvije ponude za središnji dio nadogradnje ljubljanskog kolodvora
POSLOVI
Ponovno dvije ponude za središnji dio nadogradnje ljubljanskog kolodvora
LJUBLJANA - Dvije su ponude pristigle i na drugi javni ugovor Direkcije za infrastrukturu za izbor izvođača radova na izgradnji novog željezničkog kolodvora u Ljubljani. Niži, u iznosu od nešto manje od 247 milijuna eura, prijavio je konzorcij predvođen tvrtkom SŽ-Železniško gradbeno podjetje Ljubljana. Posao bi izvela tvrtka VOC Objekti za 259,6 milijuna eura.
Rastu investicije u vinarstvu, ali treba urediti tržište
VINARSTVO
Rastu investicije u vinarstvu, ali treba urediti tržište
ZAGREB - U sektoru vinarstva zadnjih godina rastu investicije u vinarije i opremu, no potrebno je više raditi na smanjivanju administriranja, suzbijanju sivog tržišta i snažnijoj promociji, rekao je za Hinu potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore (HGK) za poljoprivredu i turizam Dragan Kovačević.
Azijska tržišta: Rast indeksa na početku tjedna
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Rast indeksa na početku tjedna
ŠANGAJ - Japanski jen ojačao je do podneva nakon što je u ponedjeljak dosegnuo 160 u odnosu na američki dolar dok su dionice na azijsko-pacifičkim tržištima uvelike porasle.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE