GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Jabuku je sve teže plasirati na tržište

Jabuku je sve teže plasirati na tržište
PLASMAN
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.04.2024 / 08:49
Autor: SEEbiz
JARMINA - U Jarmini i njezinoj okolici nekada su bili najveći nasadi jabuka u bivšoj državi te treći u Europi pa se Jarminu često naziva i kolijevkom hrvatskog voćarstva.

No od nekadašnjih 1000 hektara ostalo je samo stotinjak. Kako bi bili konkurentniji na tržištu, desetak mladih proizvođača osnovalo je udruženje CROVITA u kojemu je jedan od većih proizvođača i Miroslav Kolić s godišnjim urodom od 50 tona po hektaru.

Zbog pritiska otkupljivača i jeftine robe iz susjednih zemalja, svoje jabuke teško plasira na tržište pa se za opstanak bori prodajom na kućnom pragu. Zbog gotovo ljetnih temperatura umjesto pune cvatnje, jabuke u voćnjaku Kolić već su oformile plodove. Mnogo je posla pa nakon odrađene zaštite počinje pljevidba.

I to na svih 80 hektara nasada jabuke. To je samo djelić mukotrpnog posla koji im, uz borbu s vremenskim uvjetima, dodatno otežavaju otkupljivači i uvozna roba.

- Premalu cijenu dobijemo. Ne možemo našu proizvodnju, troškove proizvodnje s tom cijenom pratiti. Jako puno ima uvezene jabuke u trgovačkim lancima što je za nas žalosno, a ja mislim i za kupce, naglasila je za HRT Ljubica Ciglar, proizvođačica jabuka i članica proizvođačke organizacije CROVITA.

Zbog niskih otkupnih cijena jabuke, koje su prezimile u hladnjači, prodaju na kućnom pragu.

- Za njih kilogram jabuka vrijedi jedan cent. Sad vi zamislite, 1 cent vam košta izrada fakture za tu jabuku. Kilogram jabuke na fakturi - 1 cent. To ni jedna proizvodnja ne može izdržati, a pogotovo proizvodnja jabuke, istaknuo je Miroslav Kolić, proizvođač jabuka i direktor proizvođačke organizacije CROVITA.

No uspijevaju se održati i sačuvati radnja mjesta 23 stalna zaposlenika zahvaljujući svojoj upornosti i vjernim kupcima.

- U principu imamo ljude koji u prosjeku na tjednoj bazi dolaze po jabuke i zadovoljni su. Jako puno novih kupaca imamo i oni isto su s najavom da se vraćaju, rekla je Anita Kolić, proizvođačica jabuka i članica proizvođačke organizacije CROVITA.

Što omogućuje da ne opstanu samo oni nego i proizvodnja jabuke na krajnjem istoku Hrvatske.

Tagovi: jabuka, tržište, jarmina, voće, hrana
PROČITAJ I OVO
Goldman Sachs ne očekuje smanjenje kamata prije rujna
KAMATNE STOPE
Goldman Sachs ne očekuje smanjenje kamata prije rujna
NEW YORK - Njujorška bankarska korporacija Goldman Sachs objavila je da ne očekuje da će američka središnja banka Fed smanjiti kamatne stope prije rujna.
Komen Bujas: Cijene u ugostiteljstvu i turizmu će rasti, ali ne kao lani
PREDVIĐANJA
Komen Bujas: Cijene u ugostiteljstvu i turizmu će rasti, ali ne kao lani
ZAGREB - Primjenom proširenog Kolektivnog ugovora u ugostiteljstvu, od 1. svibnja minimalne plaće povećavaju se prosječno 17 posto za temeljna ugostiteljska zanimanja.
Od lipnja uspon na Eiffelov toranj skuplji za petinu
POSKUPLJENJA
Od lipnja uspon na Eiffelov toranj skuplji za petinu
PARIZ - Kako bi prikupili više novca za hitne restauratorske radove, gradsko vijeće Pariza izglasalo je povećanje cijene ulaznice za Eiffelov toranj. Ulaznice za odrasle sljedeći mjesec bit će skuplje za 20 posto.
Ljubljanska borza: Telekom Slovenije dobitnik tjedna
TJEDNI PREGLED LJSE
Ljubljanska borza: Telekom Slovenije dobitnik tjedna
LJUBLJANA - Na Ljubljanskoj burzi ovaj je tjedan vladalo optimistično ozračje, a indeks SBI TOP je ojačao oko pola posto. Pogurale su ga cijene gotovo svih najvažnijih dionica, osim dionica Zavarovalnice Triglav.
Odlični rezultati NLB-a, Krke i Save Re
SJAJNE BROJKE
Odlični rezultati NLB-a, Krke i Save Re
LJUBLJANA - Tri slovenske bluechip kompanije ostvarile su sjajne rezultate u prvom kvartalu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE