GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Italija i dalje najveći kupac srpske pšenice

Italija i dalje najveći kupac srpske pšenice
PŠENICA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.08.2023 / 09:34
Autor: SEEbiz
BEOGRAD - Prošlog mjeseca do rumunjske luke Constanca isporučeno je oko 19.000 tona žita, dok je čak 31.000 tona izvezena u Italiju koja i dalje održava poziciju najvećeg uvoznika pšenice iz Srbije, pokazuju podaci udruženja Žitounija.

„Ostale količine izvezene su u Albaniju, Makedoniju i BiH. I 2022, od srpnja pa do lipnja ove godine, Italija je bila glavni kupac. To se nastavilo, i nadam se da će tako ostati. Prije dvije godine došlo je do manjeg pada plasmana, ali 2022. na to tržište izvezli smo 200.000 tona žita“, kazao je Zdravko Šajatović direktor ovog udruženja. Prvi mjesec tekuće ekonomske godine donosi bolje rezultate i za mlinare koji su izvezli gotovo 16.000 tona brašna što je za oko 20 posto više u odnosu na prošlogodišnji mjesečni prosjek. Prema riječima Šajatovića mogući razlog rasta izvoza je to što su neke države imale manje prinose, ali i nešto niže cijene na tržištu. Prosječna izvozna cijena brašna bila je u srpnju nešto više od 280 eura po toni.

„ To je bilo dosta jeftino, ali i pšenica je bila jeftina. Mislim da će cijene polako ići nagore i pšenice i brašna. Geopolitički faktori znatno utječu na cijenu žita, što nama kao zemlji izvoznici odgovara“, naveo je Šajatović.

Globalne cijene žitarica povećane su nakon što je Rusija nedavno napala ukrajinsku luku na Dunavu. U napadu su uništene zgrade u luci Izmail, što je zaustavilo brodove koji su se spremali stići kako bi ukrcali ukrajinsko žito unatoč blokadi koju je Rusija uvela sredinom srpnja. Nakon napada porasle su cijene pšenice, reagirala je i burza u Chicagu za gotovo pet posto uslijed zabrinutosti zbog smanjenja globalnih zaliha zbog izbacivanja sa tržišta Ukrajine, jednog od najvećih svjtskih izvoznika.

Tagovi: PŠENICA, srpskapšenica, Itralija
PROČITAJ I OVO
Wall Street: Indeksi porasli, Tesla na vrhu dobitnika
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Indeksi porasli, Tesla na vrhu dobitnika
NEW YORK - Američki indeksi porasli su u ponedjeljak, a trgovci se pripremaju za tjedan kojim dominiraju korporativne zarade i sastanak Federalnih rezervi.
Zagrebačka burza: Indeksi pali, Valamar gubitnik dana
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Indeksi pali, Valamar gubitnik dana
ZAGREB - Početak novog tjedna Zagrebačkoj je burzi donio pad indeksa uz nešto slabiji promet.
Ponovno dvije ponude za središnji dio nadogradnje ljubljanskog kolodvora
POSLOVI
Ponovno dvije ponude za središnji dio nadogradnje ljubljanskog kolodvora
LJUBLJANA - Dvije su ponude pristigle i na drugi javni ugovor Direkcije za infrastrukturu za izbor izvođača radova na izgradnji novog željezničkog kolodvora u Ljubljani. Niži, u iznosu od nešto manje od 247 milijuna eura, prijavio je konzorcij predvođen tvrtkom SŽ-Železniško gradbeno podjetje Ljubljana. Posao bi izvela tvrtka VOC Objekti za 259,6 milijuna eura.
Rastu investicije u vinarstvu, ali treba urediti tržište
VINARSTVO
Rastu investicije u vinarstvu, ali treba urediti tržište
ZAGREB - U sektoru vinarstva zadnjih godina rastu investicije u vinarije i opremu, no potrebno je više raditi na smanjivanju administriranja, suzbijanju sivog tržišta i snažnijoj promociji, rekao je za Hinu potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore (HGK) za poljoprivredu i turizam Dragan Kovačević.
Azijska tržišta: Rast indeksa na početku tjedna
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Rast indeksa na početku tjedna
ŠANGAJ - Japanski jen ojačao je do podneva nakon što je u ponedjeljak dosegnuo 160 u odnosu na američki dolar dok su dionice na azijsko-pacifičkim tržištima uvelike porasle.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE