GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Istra: Otvorena nova ribarska luka vrijedna šest milijuna eura

Istra: Otvorena nova ribarska luka vrijedna šest milijuna eura
LUKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.03.2024 / 08:38
Autor: SEEbiz
ZAGREB - U uvali Santa Marina u istarskoj općini Tar-Vabriga otvorena je nova ribarska luka vrijedna 6 milijuna eura. Najveća je to investicija u ribarsku infrastrukturu u županiji.

Uređeni su vezovi za brodove, obala i dva mola. Trebala bi to postati jedna od najvažnijih istarskih luka za izvoz ribe.

Još davne 1946. u uvali Santa Marina osnovana je jedna od prvih ribarskih zadruga. Danas pak klimatske promjene, scraping, smanjeni riblji fond i birokracija nikako ne idu u prilog ribarima.

- Ima li ribara? Žele li ljudi i dalje na more? Svakako je to jedan poziv gdje prvo treba bit volje, tradicija, ljubav obitelj da bi te nešto nagnalo na more. Bitno je da se provode aktivnosti i da sva strategija ide u smjeru da ribar koji živi od mora da će sutra, danas, preksutra živjeti još bolje, rekao je za HRT Robert Momić, predsjednik Obrtničke komore Istarske županije.

Bolje uvjete ribari će od sada svakako imati u ovoj uvali. Izgrađen je mol dug 176 metara, uređeno 130 metara obale te 50-metarski gat za iskrcaj ribe.

- Tu su realizirana dva projekta koja su se paralelno gradila u okviru luke za javni promet, podijeljena je u dva dijela - ribarski dio i operativna obala s gatom, to čini jednu ukupnu cjelinu, govori Branko Curić, ravnatelj Lučke uprave Poreč.

Ukupna vrijednost projekata je šest milijuna eura, a dio je sufinanciran europskim novcem

- Ovo je jedan od rijetkih projekata, koji je ostvaren u manjem iznosu od planiranog, nismo probili projektne cijene, ali i bez korekcija, čitaj - bez penala, sve je napravljeno u najboljem mogućem redu, dodaje istarski župan Boris Miletić.

- Mi smo , što sredstvima ministarstva, što europskim sredstvima izgradili ili obnovili 50 ribarskih luka na Jadranu kada je riječ o nadležnosti ministarstva mora, i još 10 ribarskih luka kada je riječ o nadležnosti ministarstva poljoprivrede, zaključuje Andrej Plenković, predsjednik Vlade.

Luka Santa Marina trebala bi postati najveća istarska luka za izvoz ribe. Blizu je istarski ipsilon, slovenska granica te najveća tvrtka za preradu ribe na poluotoku. U moru pak ima mjesta za 37 brodova koji će luku popuniti do kraja godine.

Tagovi: istra, tar-vabriga, luke, riba, santa marina
PROČITAJ I OVO
Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?
LAŽNJACI
Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?

MADRID - U Španjolskoj je otkrivena banda krivotvoritelja kovanica eura. Osumnjičeni, redom Kinezi, puštali su kovanice u optjecaj diljem Europe. Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?

Erste Money Market u samo dva mjeseca premašio 100 milijuna eura imovine
FONDOVI
Erste Money Market u samo dva mjeseca premašio 100 milijuna eura imovine
ZAGREB – Novi novčani fond Erste Asset Managementa d.o.o. („EAM“) – Erste Money Market, u manje od dva mjeseca od osnutka, 5. ožujka 2024. godine, prikupio je imovinu u vrijednosti preko 100 milijuna eura.
Ljubljanska borza: SBI TOP s tjednim rastom, Petrol najveći dobitnik
TJEDNI PREGLED LJSE
Ljubljanska borza: SBI TOP s tjednim rastom, Petrol najveći dobitnik
LJUBLJANA - Trgovački tjedan na Ljubljanskoj burzi obilježio je rast središnjeg indeksa SBI TOP.
Wall Street: Uzlet Nasdaqa na krilima sjajnih rezultata tehnoloških kompanija
SKOK
Wall Street: Uzlet Nasdaqa na krilima sjajnih rezultata tehnoloških kompanija
NEW YORK - Američki indeksi skočili u petak, a S&P 500 i Nasdaq Composite krenuli su prema svom najboljem tjednu od studenog dok su se velika tehnološka imena oporavljala zahvaljujući snažnim zaradama, a trgovci proučavali svježe podatke o inflaciji u SAD-u.
Križaj i Ljevnaić zainteresirani za skijalište Kanin
INTERES
Križaj i Ljevnaić zainteresirani za skijalište Kanin
LJUBLJANA - Srpska tvrtka Ri-komerc Beograd zainteresirana je za ulaganje u skijalište Kanin, koje ne radi od prošle jeseni. U njegovo ime s predstavnicima države pregovarao je bivši skijaš i poduzetnik Bojan Križaj.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE