GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Indija želi postati najbolja proizvodna alternativa Kini. Ali prvo treba nadmišiti Vijetnam

Indija želi postati najbolja proizvodna alternativa Kini. Ali prvo treba nadmišiti Vijetnam
AMBICIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.04.2024 / 08:24
Autor: SEEbiz
NEW DELHI - Indija želi biti vodeći proizvođač u Aziji dok se tvrtke odmiču od Kine, ali prvo mora smanjiti poreze i poboljšati učinkovitost opskrbnog lanca ako želi skinuti Vijetnam s trona.

SAD je slijedio program "friendshoringa" dok se konkurencija s Kinom povećava. Bidenova administracija ohrabrila je američke tvrtke da premjeste proizvodnju elektronike i tehnologije iz Kine u prijateljskije zemlje, posebice u Vijetnam i Indiju u azijsko-pacifičkom području.

“I demokrati i republikanci vide Kinu kao izazov. I svaki upravni odbor u SAD-u pita glavnog izvršnog direktora koja je njihova strategija smanjenja rizika od Kine,” rekao je Mukesh Aghi, predsjednik i izvršni direktor Američko-indijskog foruma strateškog partnerstva.

Indija i Vijetnam su atraktivne proizvodne alternative za strane ulagače i tvrtke, dijelom zbog niskih troškova rada. Između to dvoje, međutim, Vijetnam je još uvijek daleko ispred s izvozom 2023. u ukupnom iznosu od 96,99 milijardi dolara, u usporedbi s indijskim 75,65 milijardi dolara.

“Vijetnam je poznat po svojoj sposobnosti proizvodnje elektronike. Indija tek ulazi u tu igru, tako da Vijetnamu daje konkurentsku prednost,” rekao je za CNBC Samir Kapadia, glavni izvršni direktor India Indexa i direktor Vogel grupe.

Dok su se odnosi Indije sa SAD-om zagrijali, posebno nakon državnog posjeta premijera Narendre Modija Bijeloj kući u lipnju, Vijetnam ima trgovinski i investicijski sporazum s Washingtonom od 2007.

Još jedna ključna prednost za Vijetnam je jednostavniji prijedlog u usporedbi s Indijom, za koju je Aghi primijetio da ima "29 država i svaka država ima politiku koja može biti drugačija."

"Vijetnam je u prednosti kada je u pitanju ekonomija razmjera proizvodnje gdje se uglavnom radi ručno", Nari Viswanathan, viši direktor strategije opskrbnog lanca u softverskoj tvrtki Coupa.

Sektori koji zahtijevaju intenzivan fizički rad i imaju niske profitne marže, kao što je proizvodnja odjeće, "neće pomaknuti iglu" za Indiju, istaknuo je Viswanathan.

Američki tehnološki divovi sve više dovode dio svojih opskrbnih lanaca u južnoazijsku zemlju. Financial Times je u prosincu izvijestio da je Apple rekao dobavljačima komponenti da će nabavljati baterije iz indijskih tvornica za svoj nadolazeći iPhone 16. Tvrtka razmišlja o širenju poslovanja u Indiji od 2016., kada je glavni izvršni direktor Tim Cook posjetio indijskog premijera Narendru Modija. Google također treba započeti proizvodnju Pixel telefona u Indiji tijekom drugog kvartala.

Tagovi: indija, kina, čipovi, vijetnam, apple, google, modi
PROČITAJ I OVO
Wall Street: Indeksi porasli, Tesla na vrhu dobitnika
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Indeksi porasli, Tesla na vrhu dobitnika
NEW YORK - Američki indeksi porasli su u ponedjeljak, a trgovci se pripremaju za tjedan kojim dominiraju korporativne zarade i sastanak Federalnih rezervi.
Zagrebačka burza: Indeksi pali, Valamar gubitnik dana
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Indeksi pali, Valamar gubitnik dana
ZAGREB - Početak novog tjedna Zagrebačkoj je burzi donio pad indeksa uz nešto slabiji promet.
Ponovno dvije ponude za središnji dio nadogradnje ljubljanskog kolodvora
POSLOVI
Ponovno dvije ponude za središnji dio nadogradnje ljubljanskog kolodvora
LJUBLJANA - Dvije su ponude pristigle i na drugi javni ugovor Direkcije za infrastrukturu za izbor izvođača radova na izgradnji novog željezničkog kolodvora u Ljubljani. Niži, u iznosu od nešto manje od 247 milijuna eura, prijavio je konzorcij predvođen tvrtkom SŽ-Železniško gradbeno podjetje Ljubljana. Posao bi izvela tvrtka VOC Objekti za 259,6 milijuna eura.
Rastu investicije u vinarstvu, ali treba urediti tržište
VINARSTVO
Rastu investicije u vinarstvu, ali treba urediti tržište
ZAGREB - U sektoru vinarstva zadnjih godina rastu investicije u vinarije i opremu, no potrebno je više raditi na smanjivanju administriranja, suzbijanju sivog tržišta i snažnijoj promociji, rekao je za Hinu potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore (HGK) za poljoprivredu i turizam Dragan Kovačević.
Azijska tržišta: Rast indeksa na početku tjedna
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Rast indeksa na početku tjedna
ŠANGAJ - Japanski jen ojačao je do podneva nakon što je u ponedjeljak dosegnuo 160 u odnosu na američki dolar dok su dionice na azijsko-pacifičkim tržištima uvelike porasle.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE