GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Imovina hrvatskih mirovinskih fondova prvi puta iznad 20 milijardi eura

Imovina hrvatskih mirovinskih fondova prvi puta iznad 20 milijardi eura
MIROVINCI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.02.2024 / 12:41
Autor: SEEbiz
ANALIZA - Prošla godina bila je zaista dobra za hrvatske mirovinske fondove, pri čemu je rast bio posebno pozitivan u studenom i prosincu, gdje je mjesečni rast iznosio 2,2% odnosno 2,6%.

To je omogućilo mirovinskim fondovima da po prvi put u svojoj povijesti probiju granicu od 20 milijardi eura, točnije dosegnuvši 20,2 milijarde eura. Nadalje, to je dovelo do rasta na godišnjoj razini od 15,5%.

Da bismo razumjeli ovaj rast, treba pogledati dva moguća pokretača: neto doprinose i promjenu vrijednosti imovine. Tijekom 2023. ukupni neto doprinosi u mirovinske fondove iznosili su 1,26 milijardi EUR, što predstavlja porast od 14,8%, odnosno 162,4 milijuna EUR u odnosu na prethodnu godinu. Naravno, to je bilo i očekivano jer su plaće (a proporcionalno tome i doprinosi za mirovinsko osiguranje na te plaće) u 2023. godini zabilježile solidan rast, a stopa nezaposlenosti također je na povijesno najnižoj razini, pišu analitičari Intercapitala.

Naravno, kada pogledamo ukupno povećanje, rast NAV-a od 15,5% na godišnjoj razini predstavlja 2,71 milijardu EUR u apsolutnom iznosu. Drugim riječima, veći neto doprinosi predstavljali su samo 6% apsolutnog povećanja NAV-a. To nas dovodi do drugog pokretača: promjene u vrijednosti temeljne imovine mirovinskih fondova.

Promatrajući klase imovine, na mjesečnoj razini najviše su porasle obveznice koje su zabilježile rast od 207,6 mil. eura, odnosno 1,7%. Slijede dionice sa 159,8 milijuna eura ili 3,7 posto, te depoziti i gotovina sa 104 milijuna eura ili 18,2 posto. Pritom su na godišnjoj razini najveći porast ponovno zabilježile obveznice, koje su porasle za 1,62 mlrd. EUR, odnosno 14,6%, kao i dionice, s porastom od 961 mil. EUR, ili 27%, te inv. sredstava, na 309 milijuna eura ili 16,7 posto. S druge strane, depoziti i gotovina smanjeni su za 187 milijuna eura, odnosno 21,7 posto.

Što se tiče vrijednosnih papira i depozita, oni su ukupno iznosili 15,9 milijardi eura, što znači rast od 3,1% na mjesečnoj razini i 11,2% na godišnjoj razini. Od toga su domaći vrijednosni papiri i depoziti činili 89,1% ukupnog iznosa na 14,2 milijarde EUR, te su porasli za 3,1% na mjesečnoj razini i 9,8% na godišnjoj razini. S druge strane, inozemni vrijednosni papiri i depoziti iznosili su 1,74 milijarde eura i porasli su 3,9% na mjesečnoj razini, odnosno 11,2% na godišnjoj razini.

Što se tiče trenutne strukture imovine fondova, obveznice i dalje čine veliku većinu sa 63%, smanjivši se za 0,57 p.p. MoM, a 0,49 p.p. YoY. Dionice su 2. najveća kategorija s 22,2%, rastući za 0,24 p.p. MoM, a 2,04 p.p. Na godišnjoj razini, dok investicijski fondovi čine 10,7% ukupnog iznosa, smanjivši se za 0,20 p.p. MoM, ali raste za 0,11 p.p. YoY.

Tagovi: mirovinski fondovi, mirovinci, prinos, dionice, obveznice, novac
PROČITAJ I OVO
Rastu investicije u vinarstvu, ali treba urediti tržište
VINARSTVO
Rastu investicije u vinarstvu, ali treba urediti tržište
ZAGREB - U sektoru vinarstva zadnjih godina rastu investicije u vinarije i opremu, no potrebno je više raditi na smanjivanju administriranja, suzbijanju sivog tržišta i snažnijoj promociji, rekao je za Hinu potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore (HGK) za poljoprivredu i turizam Dragan Kovačević.
Azijska tržišta: Rast indeksa na početku tjedna
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Rast indeksa na početku tjedna
ŠANGAJ - Japanski jen ojačao je do podneva nakon što je u ponedjeljak dosegnuo 160 u odnosu na američki dolar dok su dionice na azijsko-pacifičkim tržištima uvelike porasle.
Trebao bi se dogoditi veliki pad da bi se došlo do prosječnih valuacija
VALUACIJE
Trebao bi se dogoditi veliki pad da bi se došlo do prosječnih valuacija
NEW YORK - Jedan od dokaza precijenjenosti dionica u indeksu S&P 500 je invertirani P/E indikator između cijene i zarade, odnosno E/P, koji pokazuje prinose zarade i izražen u postocima može se usporediti sa stvarnim prinos državnih obveznica .
Zagrebačka burza: Indeksi porasli, Končar D&ST dobitnik tjedna
TJEDNI PREGLED ZSE
Zagrebačka burza: Indeksi porasli, Končar D&ST dobitnik tjedna
ZAGREB - Indeksi Zagrebačke burze prošloga tjedna, na početku sezone objava kvartalnih poslovnih rezultata kompanija, podigli su vrijednosti.
Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?
LAŽNJACI
Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?

MADRID - U Španjolskoj je otkrivena banda krivotvoritelja kovanica eura. Osumnjičeni, redom Kinezi, puštali su kovanice u optjecaj diljem Europe. Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE