GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Imovina hrvatskih mirovinskih fondova prvi puta iznad 20 milijardi eura

Imovina hrvatskih mirovinskih fondova prvi puta iznad 20 milijardi eura
MIROVINCI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.02.2024 / 12:41
Autor: SEEbiz
ANALIZA - Prošla godina bila je zaista dobra za hrvatske mirovinske fondove, pri čemu je rast bio posebno pozitivan u studenom i prosincu, gdje je mjesečni rast iznosio 2,2% odnosno 2,6%.

To je omogućilo mirovinskim fondovima da po prvi put u svojoj povijesti probiju granicu od 20 milijardi eura, točnije dosegnuvši 20,2 milijarde eura. Nadalje, to je dovelo do rasta na godišnjoj razini od 15,5%.

Da bismo razumjeli ovaj rast, treba pogledati dva moguća pokretača: neto doprinose i promjenu vrijednosti imovine. Tijekom 2023. ukupni neto doprinosi u mirovinske fondove iznosili su 1,26 milijardi EUR, što predstavlja porast od 14,8%, odnosno 162,4 milijuna EUR u odnosu na prethodnu godinu. Naravno, to je bilo i očekivano jer su plaće (a proporcionalno tome i doprinosi za mirovinsko osiguranje na te plaće) u 2023. godini zabilježile solidan rast, a stopa nezaposlenosti također je na povijesno najnižoj razini, pišu analitičari Intercapitala.

Naravno, kada pogledamo ukupno povećanje, rast NAV-a od 15,5% na godišnjoj razini predstavlja 2,71 milijardu EUR u apsolutnom iznosu. Drugim riječima, veći neto doprinosi predstavljali su samo 6% apsolutnog povećanja NAV-a. To nas dovodi do drugog pokretača: promjene u vrijednosti temeljne imovine mirovinskih fondova.

Promatrajući klase imovine, na mjesečnoj razini najviše su porasle obveznice koje su zabilježile rast od 207,6 mil. eura, odnosno 1,7%. Slijede dionice sa 159,8 milijuna eura ili 3,7 posto, te depoziti i gotovina sa 104 milijuna eura ili 18,2 posto. Pritom su na godišnjoj razini najveći porast ponovno zabilježile obveznice, koje su porasle za 1,62 mlrd. EUR, odnosno 14,6%, kao i dionice, s porastom od 961 mil. EUR, ili 27%, te inv. sredstava, na 309 milijuna eura ili 16,7 posto. S druge strane, depoziti i gotovina smanjeni su za 187 milijuna eura, odnosno 21,7 posto.

Što se tiče vrijednosnih papira i depozita, oni su ukupno iznosili 15,9 milijardi eura, što znači rast od 3,1% na mjesečnoj razini i 11,2% na godišnjoj razini. Od toga su domaći vrijednosni papiri i depoziti činili 89,1% ukupnog iznosa na 14,2 milijarde EUR, te su porasli za 3,1% na mjesečnoj razini i 9,8% na godišnjoj razini. S druge strane, inozemni vrijednosni papiri i depoziti iznosili su 1,74 milijarde eura i porasli su 3,9% na mjesečnoj razini, odnosno 11,2% na godišnjoj razini.

Što se tiče trenutne strukture imovine fondova, obveznice i dalje čine veliku većinu sa 63%, smanjivši se za 0,57 p.p. MoM, a 0,49 p.p. YoY. Dionice su 2. najveća kategorija s 22,2%, rastući za 0,24 p.p. MoM, a 2,04 p.p. Na godišnjoj razini, dok investicijski fondovi čine 10,7% ukupnog iznosa, smanjivši se za 0,20 p.p. MoM, ali raste za 0,11 p.p. YoY.

Tagovi: mirovinski fondovi, mirovinci, prinos, dionice, obveznice, novac
PROČITAJ I OVO
Lagarde: ECB uskoro reže kamate; nafta je najveći rizik u ovom trenutku
MONETARNA POLITIKA
Lagarde: ECB uskoro reže kamate; nafta je najveći rizik u ovom trenutku
FRANKFURT - Predsjednica Europske središnje banke Christine Lagarde rekla je u utorak da je središnja banka odlučna smanjiti kamatne stope u kratkom roku, podložno bilo kakvim većim šokovima.
Citi: Cijene zlata skaču na 3.000 dolara
OPTIMIZAM
Citi: Cijene zlata skaču na 3.000 dolara
NEW YORK - Cijene zlata nastavile su se kretati blizu rekordno visokih razina nakon što su se rasplamsale napetosti na Bliskom istoku, što je povećalo privlačnost poluga kao sigurnog utočišta.
Ovo je radno vrijeme trgovina i šoping centara na dan izbora
TRGOVINA
Ovo je radno vrijeme trgovina i šoping centara na dan izbora
ZAGREB - Datum parlamentarnih izbora se približio. Pogledajte koje će trgovine i šoping-centri raditi tijekom izbornog dana.
CVC Capital Partners priprema IPO
JAVNA PONUDA
CVC Capital Partners priprema IPO
LONDON - CVC Capital Partners, moćni luksemburški fond koji upravlja imovinom vrijednom 186 milijardi eura kroz niz investicijskih strategija, namjerava prikupiti više od 1,25 milijardi eura u inicijalnoj javnoj ponudi na amsterdamskoj burzi i ciljat će na procjenu između 13 i 15 milijardi eura.
Azijska tržišta: Oštar pad indeksa zbog izraelsko-iranskih tenzija
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Oštar pad indeksa zbog izraelsko-iranskih tenzija
ŠANGAJ - Azijsko-pacifička tržišta rasprodana su dok svijet čeka odgovor Izraela na zračni napad Irana tijekom vikenda. Većina velikih tržišta u Aziji izgubila je oko 2%.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE