GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

I u Srbiji raste interes za investicije u zlato

I u Srbiji raste interes za investicije u zlato
ZLATO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.12.2023 / 12:42
Autor: SEEbiz
BEOGRAD - Prema najnovijim podacima našeg Ministarstva trgovine, koje izdaje dozvole uvoznicima zlata, u poslednjih nekoliko godina primetan je trend povećanja broja kompanija u Srbiji koje uvoze investiciono zlato u obliku poluga i poluga, tj. kao i broj zahtjeva za uvoz, kao i traženu količinu zlata. Rastu i uvoz i potražnja.

Drago Matović iz "Tavex Zlato&Srebro", vodeće svjetske kompanije koja se bavi investicijskim zlatom, potvrđuje da sve više ljudi u Srbiji kupuje zlatnike, poluge i poluge.

- Trenutno je velika potražnja za zlatom. Daleko najpoznatiji i najtraženiji proizvod od investicijskog zlata u Srbiji je austrijski dukat Franz Joseph. Ovaj kovani novac, kao simbol nekadašnjeg prestiža Austro-Ugarske monarhije, proizvodio se u identičnom dizajnu od 1872. godine. Tradicionalno se kupuje kao poklon za važne događaje, ali i kao ušteda. Prodajemo ga u dvije veličine - jedan dukat, koji sadrži 3,44 grama čistog zlata i košta oko 27.000 dinara, dok je veći od 13,77 grama zlata i košta oko 108.000 dinara. Trenutno je zlatna "poluga" tj. štanglica od jednog grama košta oko 8.500 dinara.

Dok je 2019. gram zlata na međunarodnom tržištu koštao oko 40 dolara, danas je oko 65 dolara. Početkom 1970. godine iznosila je samo 3 dolara, au protekle 52 godine cijena zlata porasla je za čak 5500 posto.

Cijena zlata na burzi ponovno je oborila sve dosadašnje rekorde, a prije nekoliko dana dosegla je novi povijesni maksimum. Iako se iznos od 2.135 dolara za uncu početkom mjeseca kratko zadržao na tržištu, stručnjaci smatraju da je to signal povjerenja institucionalnih i privatnih investitora u zlato u vrijeme velikih društvenih turbulencija i kriza. Trgovci zlatom u našoj zemlji svjedoče da je potražnja za žutim metalom sve veća i kod nas.

Prije posljednjeg skoka, najviše cijene zlata ikad bile su oko 2074 dolara za uncu 2020. uoči pandemije covida i prošle godine kada je počeo rat u Ukrajini. Ugledni američki investicijski fond Goldman Sachs procjenjuje da ovo poskupljenje nije prolazna stvar, te da će cijena zlata u idućoj godini ostati stabilna i kretati se oko 2050 dolara za uncu.

Prema riječima profesora dr. Ismaila Musabegovića s Beogradske bankarske akademije, novi vrtoglavi skok i ovoga puta dogodio se pod utjecajem rata u Izraelu i globalne neizvjesnosti. Dakle, potrebe građana da budu osigurani.

- Pravilo je da u krizi zlato dostigne najveću cijenu. Zapravo, rast cijena na burzi uvijek je pokazatelj da u svijetu nešto nije u redu. I ovaj posljednji vrhunac uzrokovan je sukobima na području Gaze – kaže profesor Musabegović. - Investitori diljem svijeta vjeruju u zlato kao najstabilniju imovinu koja ih štiti od inflacije i neizvjesnosti. Staro pravilo je da zlato mijenja cijenu, ali ne i vrijednost. Kao što je prije stotinjak godina novi automobil marke "ford" koštao čak pola kilograma ovog plemenitog metala, tako je danas, bez obzira na cijenu od nekoliko stotina dolara 1900-ih i danas, gotovo 100 puta veća.

Tagovi: zlato, unca zlatza, investicije, matović, Tavex
PROČITAJ I OVO
Wall Street: Indeksi porasli, Tesla na vrhu dobitnika
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Indeksi porasli, Tesla na vrhu dobitnika
NEW YORK - Američki indeksi porasli su u ponedjeljak, a trgovci se pripremaju za tjedan kojim dominiraju korporativne zarade i sastanak Federalnih rezervi.
Zagrebačka burza: Indeksi pali, Valamar gubitnik dana
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Indeksi pali, Valamar gubitnik dana
ZAGREB - Početak novog tjedna Zagrebačkoj je burzi donio pad indeksa uz nešto slabiji promet.
Ponovno dvije ponude za središnji dio nadogradnje ljubljanskog kolodvora
POSLOVI
Ponovno dvije ponude za središnji dio nadogradnje ljubljanskog kolodvora
LJUBLJANA - Dvije su ponude pristigle i na drugi javni ugovor Direkcije za infrastrukturu za izbor izvođača radova na izgradnji novog željezničkog kolodvora u Ljubljani. Niži, u iznosu od nešto manje od 247 milijuna eura, prijavio je konzorcij predvođen tvrtkom SŽ-Železniško gradbeno podjetje Ljubljana. Posao bi izvela tvrtka VOC Objekti za 259,6 milijuna eura.
Rastu investicije u vinarstvu, ali treba urediti tržište
VINARSTVO
Rastu investicije u vinarstvu, ali treba urediti tržište
ZAGREB - U sektoru vinarstva zadnjih godina rastu investicije u vinarije i opremu, no potrebno je više raditi na smanjivanju administriranja, suzbijanju sivog tržišta i snažnijoj promociji, rekao je za Hinu potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore (HGK) za poljoprivredu i turizam Dragan Kovačević.
Azijska tržišta: Rast indeksa na početku tjedna
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Rast indeksa na početku tjedna
ŠANGAJ - Japanski jen ojačao je do podneva nakon što je u ponedjeljak dosegnuo 160 u odnosu na američki dolar dok su dionice na azijsko-pacifičkim tržištima uvelike porasle.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE