GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

I dalje česte prijevare s maslinovim uljem

I dalje česte prijevare s maslinovim uljem
ULJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.03.2024 / 08:53
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - Zbog svoje visoke cijene i popularnosti, maslinovo ulje često je predmet prijevara. Među najraširenijim oblicima prijevare su miješanje maslinovog ulja s jeftinijim uljima, netočno označavanje izvornosti i krivotvorenje certifikata, upozoravaju iz Saveza potrošača Slovenije (ZPS).

Patvorenje drugim uljima jedan je od najraširenijih oblika prijevare. Maslinovo ulje može se razrijediti ili miješati s jeftinijim uljima, poput suncokretovog, sojinog ili uljane repice, upozorio je ZPS u priopćenju.

Zemlje poput Italije, Grčke i Španjolske poznate su po proizvodnji visokokvalitetnog maslinovog ulja. Neki proizvođači stoga mogu prilagoditi podrijetlo ulja kako bi sugerirali priznatije zemljopisno podrijetlo ili višu kvalitetu proizvoda.

Na tržištu postoji i krivotvorenje oznaka ili korištenje lažnih certifikata. Ovime proizvođači žele proizvod prikazati autentičnijim i kvalitetnijim nego što on uistinu jest.

Pogrešno predstavljanje kvalitete također je čest oblik prijevare. Neki proizvođači svoje ulje mogu označiti kao ekstra djevičansko, iako ono ne zadovoljava tražene standarde kvalitete, napisali su u udruzi.

Proizvođači također mogu miješati ekstra djevičansko maslinovo ulje s maslinovim uljima niže kvalitete kako bi poboljšali okus i aromu.

Istodobno, ZPS je istaknuo nalaze Uprave za sigurnost hrane, veterinarstvo i zaštitu bilja Republike Slovenije da na slovenskom tržištu postoji velik udio neusklađenosti, posebice na području kvalitete. i označavanje maslinovog ulja. Najčešće se djevičansko maslinovo ulje prodaje pod nazivom ekstra djevičansko.

“U navedenom slučaju nije nužno riječ o prijevari, jer se kvaliteta maslinovog ulja može promijeniti i nakon punjenja u boce, a teško je dokazati namjernost obmane”, objasnili su.

Kvaliteta maslinovog ulja može biti ugrožena i neadekvatnim uvjetima skladištenja i transporta. Lažne radnje također mogu uključivati svjesno izlaganje ulja svjetlu, toplini ili kisiku, što može pogoršati njegovu kvalitetu. Unatoč tome, ulje se na tržištu prodaje kao da je još uvijek kvalitetno, ističu.

Kako objašnjavaju u ZPS-u, kvalitetno maslinovo ulje ima voćni, gorkasti i pikantni miris. Svako otkrivanje pljesnivog, kiselog, metalnog ili sijena ukazuje na grešku.

Boja ulja je obično različitih nijansi, od zelene do zeleno-žute. Smeđe nijanse koje mogu ukazivati na oksidaciju su nepoželjne. To možete provjeriti tako da na bijeli tanjur stavite nekoliko kapi maslinovog ulja, pogledate ga na dobrom svjetlu, pomirišete i probate, savjetuju iz ZPS-a.

ZPS od prošle godine sudjeluje u europskom projektu Watson kojim će se do 2026. godine nastojati osigurati izvornost i sljedivost različitih skupina hrane, uključujući i ekstra djevičansko maslinovo ulje s ciljem sprječavanja prijevara s hranom, pojasnili su.

Tagovi: maslinovo ulje, masline, ulje, trgovina, potrošači
PROČITAJ I OVO
Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?
LAŽNJACI
Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?

MADRID - U Španjolskoj je otkrivena banda krivotvoritelja kovanica eura. Osumnjičeni, redom Kinezi, puštali su kovanice u optjecaj diljem Europe. Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?

Erste Money Market u samo dva mjeseca premašio 100 milijuna eura imovine
FONDOVI
Erste Money Market u samo dva mjeseca premašio 100 milijuna eura imovine
ZAGREB – Novi novčani fond Erste Asset Managementa d.o.o. („EAM“) – Erste Money Market, u manje od dva mjeseca od osnutka, 5. ožujka 2024. godine, prikupio je imovinu u vrijednosti preko 100 milijuna eura.
Ljubljanska borza: SBI TOP s tjednim rastom, Petrol najveći dobitnik
TJEDNI PREGLED LJSE
Ljubljanska borza: SBI TOP s tjednim rastom, Petrol najveći dobitnik
LJUBLJANA - Trgovački tjedan na Ljubljanskoj burzi obilježio je rast središnjeg indeksa SBI TOP.
Wall Street: Uzlet Nasdaqa na krilima sjajnih rezultata tehnoloških kompanija
SKOK
Wall Street: Uzlet Nasdaqa na krilima sjajnih rezultata tehnoloških kompanija
NEW YORK - Američki indeksi skočili u petak, a S&P 500 i Nasdaq Composite krenuli su prema svom najboljem tjednu od studenog dok su se velika tehnološka imena oporavljala zahvaljujući snažnim zaradama, a trgovci proučavali svježe podatke o inflaciji u SAD-u.
Križaj i Ljevnaić zainteresirani za skijalište Kanin
INTERES
Križaj i Ljevnaić zainteresirani za skijalište Kanin
LJUBLJANA - Srpska tvrtka Ri-komerc Beograd zainteresirana je za ulaganje u skijalište Kanin, koje ne radi od prošle jeseni. U njegovo ime s predstavnicima države pregovarao je bivši skijaš i poduzetnik Bojan Križaj.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE