GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Hoće li ECB i Fed istodobno sniziti kamatne stope?

Hoće li ECB i Fed istodobno sniziti kamatne stope?
MONETARNA POLITIKA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.03.2024 / 08:52
Autor: SEEbiz
ANALIZA - Nedavni podaci o inflaciji pokazali su da se ona neće vratiti na ciljanih 2% tako brzo kao što se mislilo u prosincu.

Posljedično, monetarna je politika odgodila kratkoročna smanjenja kamata s ožujka na lipanj jer su čelnici središnje banke trebali više podataka da potvrde početak ciklusa smanjenja kamata.

Inflacija je od prosinca u SAD-u u prosjeku iznosila 3,2% na godišnjoj razini, što je dovelo do stagnacije procesa dezinflacije. Međutim, Federalne rezerve (Fed) mogle bi odlučiti smanjiti tri puta ove godine, kao što su naznačili u prosincu, kako bi spriječile preveliku štetu za gospodarstvo. U eurozoni, inflacija je u prosjeku iznosila 2,8% od prosinca, što je već blizu cilja od 2%, što dovodi do veće vjerojatnosti da bi Europska središnja banka (ECB) mogla smanjiti prije Feda. Trenutna retorika europskih središnjih banaka implicira da je vrijeme prvog rezanja vrlo vjerojatno u lipnju zbog slabih gospodarskih podataka u eurozoni i nešto niže inflacije nego u SAD-u, pišu analitičari Intercapitala.

S druge strane, Fed bi mogao odgoditi smanjenje kamatnih stopa za daljnje sastanke budući da su ekonomski podaci kontinuirano iznad tržišnih očekivanja, posebice podaci o tržištu rada. Čini se da je odbacivanje smanjenja stopa u lipnju ili njihovo odgađanje za sastanke kasnije tijekom godine za FED ono što je tržište očekivalo prije sastanka s obzirom na kretanje dvogodišnjih prinosa. Budući da je prinos američkih 2Y-Treasury dosegao najnižu razinu od 4,11% 12. siječnja, financijska tržišta predviđaju da Fed nije spreman za početak ciklusa rezanja.

Prekjučer je Jerome Powell na sjednici Fed-a zvučao labavo signalizirajući usporavanje kvantitativnog stezanja, a između redaka je najavio prvo smanjenje kamata u lipnju. Inflacija je usporila posljednjih mjeseci, međutim, još uvijek je visoka i potrebno je više podataka za potvrdu daljnjeg smanjenja stope. Također, signaliziranje smanjenja stope u lipnju moglo bi biti ključno za ostanak neutralan tijekom američkih predsjedničkih izbora i sprječavanje politizacije njihove odluke. Odluka je dovela do oštrije krivulje prinosa u SAD-u jer su početni prinosi naglo porasli, a dugoročni prinosi ostali na približno istoj razini kao prije sastanka Fed-a.

Čak i nakon ovih primjedbi, Fed bi mogao odgoditi smanjenje kamatnih stopa, a ECB će vjerojatno početi sa smanjenjem stopa u lipnju s obzirom na gospodarsku situaciju. Prosječna razina stope za 2024. i dalje je tri smanjenja stope za Federalne rezerve. Danas je Švicarska narodna banka odlučila neočekivano sniziti stope za 25 bps povećavajući prinose na obveznice, posebno na kratkom kraju krivulje prinosa.

Zaključno, nedavni podaci o inflaciji naglasili su složenost s kojom se središnje banke suočavaju u vođenju monetarne politike. Dok se SAD bori s povišenom inflacijom od prosječno 3,2%, što zahtijeva potencijalno smanjenje stope od strane Federalnih rezervi kako bi se spriječila ekonomska šteta, inflacija u eurozoni od 2,8% blizu ciljne inflacije daje prostor Europskoj središnjoj banci da djeluje brže.

Tržišna očekivanja upućuju na to da bi Fed mogao odgoditi smanjenje kamatnih stopa usprkos golubim signalima predsjednika Jeromea Powella, vjerojatno čekajući do lipnja ili kasnijih sastanaka. Iznenadno smanjenje stope Švicarske narodne banke dodatno naglašava fluidnost globalne monetarne politike. Općenito, središnje banke pomno prate ekonomske pokazatelje kako bi uspostavile ravnotežu između podržavanja rasta i upravljanja inflatornim pritiscima, s potencijalom za smanjenje stopa na horizontu, iako s različitim vremenskim okvirima i strategijama po regijama.

Tagovi: ecb, kamate, fed, inflacija, monetarna politika
PROČITAJ I OVO
Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?
LAŽNJACI
Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?

MADRID - U Španjolskoj je otkrivena banda krivotvoritelja kovanica eura. Osumnjičeni, redom Kinezi, puštali su kovanice u optjecaj diljem Europe. Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?

Erste Money Market u samo dva mjeseca premašio 100 milijuna eura imovine
FONDOVI
Erste Money Market u samo dva mjeseca premašio 100 milijuna eura imovine
ZAGREB – Novi novčani fond Erste Asset Managementa d.o.o. („EAM“) – Erste Money Market, u manje od dva mjeseca od osnutka, 5. ožujka 2024. godine, prikupio je imovinu u vrijednosti preko 100 milijuna eura.
Ljubljanska borza: SBI TOP s tjednim rastom, Petrol najveći dobitnik
TJEDNI PREGLED LJSE
Ljubljanska borza: SBI TOP s tjednim rastom, Petrol najveći dobitnik
LJUBLJANA - Trgovački tjedan na Ljubljanskoj burzi obilježio je rast središnjeg indeksa SBI TOP.
Wall Street: Uzlet Nasdaqa na krilima sjajnih rezultata tehnoloških kompanija
SKOK
Wall Street: Uzlet Nasdaqa na krilima sjajnih rezultata tehnoloških kompanija
NEW YORK - Američki indeksi skočili u petak, a S&P 500 i Nasdaq Composite krenuli su prema svom najboljem tjednu od studenog dok su se velika tehnološka imena oporavljala zahvaljujući snažnim zaradama, a trgovci proučavali svježe podatke o inflaciji u SAD-u.
Križaj i Ljevnaić zainteresirani za skijalište Kanin
INTERES
Križaj i Ljevnaić zainteresirani za skijalište Kanin
LJUBLJANA - Srpska tvrtka Ri-komerc Beograd zainteresirana je za ulaganje u skijalište Kanin, koje ne radi od prošle jeseni. U njegovo ime s predstavnicima države pregovarao je bivši skijaš i poduzetnik Bojan Križaj.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE