GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Han i Brnjac o jačanju suradnje u području turizma

Han i Brnjac o jačanju suradnje u području turizma
SLOVENIJA-HRVATSKA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.12.2023 / 16:26
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - Slovenski ministar gospodarstva, turizma i sporta Matjaž Han sastao se uoči otvaranja nove sjedežnice na Rogli s hrvatskom ministricom turizma i sporta Nikolinom Brnjac s kojom je, među ostalim, razgovarao o mogućnostima jačanja suradnje dviju država u oblasti turizma i sporta. Kako je naglasio, hrvatsko tržište jedno je od najvažnijih za Sloveniju.

Vrhunac posjeta hrvatskih gostiju u Sloveniji su zimski mjeseci, kada oko trećine noćenja ostvaruju u skijalištima, otprilike isto toliko u prirodnim toplicama, a dobru desetinu u Ljubljani.

Istodobno, turistički ponuđači zamjećuju porast udjela posjeta hrvatskih gostiju s gastronomskim i kulturnim motivom, a na području turizma dvije javne agencije za promicanje turizma - Slovenska turistička organizacija (STO) i Hrvatska turistička zajednica (HTZ).


Ministar Han stoga je izrazio želju za zajedničkom suradnjom s Hrvatskom na prekomorskim tržištima iu 2024. godini, posebice u SAD-u, a od 2025. postupno i na drugim potencijalno zanimljivim prekomorskim tržištima.

Prema riječima ministra Brnjca, u području sporta Hrvatskoj je trenutačno prioritet sportska diplomacija, jer je to dio nacionalnog programa sporta kojim žele dodatno ojačati vidljivost zemlje, gospodarska ulaganja i promicanje oba zemlju i turističke aktivnosti. Za Sloveniju je vrlo zanimljiva i tema sportske diplomacije koja će biti uvrštena u novi nacionalni program sporta.

Dvojica ministara danas su razgovarala i o natjecanju kultnih starodobnih automobila visoke klase koje u Sloveniji, Hrvatskoj i sjevernoj Italiji organizira njemački automobilistički klub ADAC. Kako navode, ovo je prilika za promociju obje zemlje u Njemačkoj, pa je Han predložio da se natjecanje održi u svibnju 2025. godine.

Robna razmjena između Slovenije i Hrvatske lani je dosegnula 7,4 milijarde eura, što je gotovo trećina više nego godinu prije, čime je Hrvatska na petom mjestu najvažnijih vanjskotrgovinskih partnera. Izvoz u ovu zemlju porastao je za 43 posto na 4,4 milijarde eura, a uvoz za gotovo četvrtinu na 2,9 milijardi eura. I u izvozu i u uvozu usluga dominiraju putovanja, zatim ostale poslovne usluge te transportne i građevinske usluge.

Istovremeno, Hrvatska ostaje najvažnije odredište za ulaganja slovenskih tvrtki, čija je vrijednost lani iznosila 2,9 milijardi eura, što predstavlja gotovo 35 posto svih slovenskih ulaganja u inozemstvu. Hrvatska također ostaje važan investitor u Sloveniji. Vrijednost izravnih hrvatskih ulaganja na kraju 2022. iznosila je 1,8 milijardi eura, što zemlju svrstava na peto mjesto stranih ulagača u Sloveniju, odmah iza Austrije, Luksemburga, Švicarske i Njemačke.

Turizam je također važna gospodarska grana za obje zemlje. Prošle su godine hrvatski gosti zauzeli četvrto mjesto među svim zemljama iz kojih nam dolaze turisti. Slovenija je zabilježila 213.822 dolazaka hrvatskih turista ili 240 posto više nego prethodne godine, te 490.034 noćenja, što hrvatske turiste svrstava na sedmo mjesto po broju noćenja.

Tagovi: brnjac, han, turizam, održivost, slovenija
PROČITAJ I OVO
BlackRock: Suvereni fondovi i mirovinci ulaze u bitcoin ETF-ove
PREDVIĐANJA
BlackRock: Suvereni fondovi i mirovinci ulaze u bitcoin ETF-ove

NEW YORK - Financijske institucije održavaju marljive i istraživačke razgovore, a BlackRock igra ulogu edukatora, rekao je Robert Mitchnick, voditelj tvrtke za digitalnu imovinu.

Zagrebačka burza: Ericsson NT u fokusu, indeksi blago porasli
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Ericsson NT u fokusu, indeksi blago porasli
ZAGREB - Nakon prvosvibanjskih praznika, indeksi na Zagrebačkoj burzi su blago porasli, uz slabašan promet.
Nestašica maslinovog ulja pretvara ga u tekuće zlato
NERAVNOTEŽE
Nestašica maslinovog ulja pretvara ga u tekuće zlato
LONDON - Nestašica maslinovog ulja, koje se ponekad naziva "tekućim zlatom", podigla je cijene na rekordno visoke razine, potaknula porast kriminala i gurnula industriju u krizu.
Azijska tržišta: Tehnološki sektor podigao indekse
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Tehnološki sektor podigao indekse
ŠANGAJ - Azijsko-pacifička tržišta dionica uglavnom su porasla u četvrtak, nakon što je američka središnja banka odlučila zadržati kamatne stope na istom nivou na kraju svog dvodnevnog sastanka.
Wall Street: Indeksi porasli nakon Powellovih poruka
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Indeksi porasli nakon Powellovih poruka
NEW YORK - Američki indeksi ojačali su u srijedu nakon što je predsjednik Federalnih rezervi Jerome Powell uglavnom isključio da bi sljedeći potez središnje banke mogao biti povećanje, ublažavajući zabrinutosti ulagača da gubi kontrolu nad ljepljivom inflacijom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE