GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Graf tjedna: Brazil postao prehrambena velesila

Graf tjedna: Brazil postao prehrambena velesila
HRANA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.02.2024 / 08:00
Autor: Siniša Malus
ANALIZA - Protekla godina bila je najbolja u povijesti brazilske poljoprivrede.

Brazil stavlja sigurnost hrane u glavni prioritet svojeg G20 programa. Od soje do kukuruza i sve više pšenice, Brazil širi svoj poljoprivredni doseg i nudi se kao alternativa američkoj poljoprivrednoj dominaciji.

Brazilski poljoprivredni izvoz dosegao je rekordnih 166 milijardi USD 2023., 5% više nego 2022. i 49% ukupnog brazilskog izvoza. Poljoprivreda predstavlja jednu četvrtinu brazilskog BDP-a i zapošljava otprilike jednu petinu stanovništva.

Poljoprivredni sektor Brazila imao je povijesnu godinu 2023., s rekordnim trgovinskim suficitom od 98,8 milijardi USD, potaknut širenjem tržišta i povećanim izvozom.

Brojna nova tržišta

Zemlja je otvorila 78 novih tržišta u 39 zemalja i po prvi put izvozila govedinu, svinjetinu, pamuk i kukuruz u Meksiko, Dominikansku Republiku, Egipat i Kinu.  Osim toga, Brazil je pokrenuo program za pretvaranje 40 milijuna hektara degradiranih pašnjaka u proizvodnju usjeva tijekom sljedećeg desetljeća, s fokusom na održivost i smanjene emisije ugljika.

Brazil je 2023. godine bio vodeći svjetski izvoznik deset poljoprivrednih proizvoda: soje, sojine sačme, kukuruza, šećera, kave, naranče...


Forbes Agro100 2023. prikazao je uspješnost kompanija u sektoru u prethodnoj godini. U prosincu su se rukovoditelji tih kompanija okupili u São Paulu, u Rosewood Matarazzo Ballroom. Bilo je vrijeme za proslavu godine značajnih izazova. To je zato što 2022. nije bila najbolja godina za brazilsko gospodarstvo. Međutim, ovdje vrijedi zastati. Točnije je reći da 2022. nije bila dobra za brazilsko gospodarstvo, s izuzetkom agrobiznisa. U prosjeku, prihod 100 najvećih kompanija u ovom sektoru koje posluju u Brazilu porastao je za 20,2% u odnosu na 2021. godinu.

Za usporedbu, rast brazilskog bruto domaćeg proizvoda (BDP) iznosio je 2,9%, godina koja se smatra pozitivnom u usporedbi s prethodnima. Zajedno, prihodi tih kompanija iznosili su 2,23 bilijuna R$ ili 22,5% BDP-a.

Čak i uz turbulencije na globalnim tržištima uzrokovane neprijateljstvima u Ukrajini i potezima središnjih banaka u Europi i Sjedinjenim Državama da podignu kamatne stope i uspore gospodarstvo, čelnici agrobiznisa uživali su u otvorenim tržištima hrane, vlakana i biogoriva, što je višestruko povećalo prodaju i osiguranu dobit.

Voće je uvijek bilo pokretačka snaga u brazilskoj poljoprivredi, a država Rio Grande do Norte pojavljuje se kao glavni igrač u ovom scenariju. Država se u tom kontekstu ističe i ima presudnu ulogu u proizvodnji i izvozu voća. Uzgoj voća gura Rio Grande do Norte do visokih razina zaposlenosti, prihoda te nacionalnog i međunarodnog priznanja. Sve veći obujam izvoza učvršćuje položaj države u ovom dinamičnom krajoliku.

Jorge de Souza, tehnički voditelj projekta u ABRAFRUTAS-u, naglašava sve veću važnost države u izvozu dinja i lubenica, ukazujući na obećavajući napredak na azijskim tržištima: „U osnovi, 100% ili 95% dinja koje se danas izvoze, i značajan dio lubenica Brazilski izvoz dolazi iz Rio Grande do Nortea i Ceare. Dakle, ovo je vrlo relevantno, a proces se povećava. Imamo znatnu potražnju i dok postoje neka daleka odredišta do kojih još ne možemo doći s velikim količinama iz logističkih razloga, imamo razvoj tehnologije i uporne napore.”

Fantastična četvorka: dinja, lubenica, papaja i mango pokreću razvoj

Dinja, lubenica, papaja i mango u središtu su uzgoja voća u Rio Grande do Norteu. Ovi usjevi definiraju poljoprivredni krajolik države i predstavljaju bitan izvor bogatstva i prosperiteta. Kontinuirano povećanje izvoza ovog voća vidi se u obimu i raznolikosti odredišta. Zemlje poput Sjedinjenih Država, Engleske, Njemačke, drugih europskih naroda, Srednje Amerike i Bliskog istoka prepoznaju kvalitetu i autentičnost voća iz Rio Grande do Nortea.

Tagovi: bRAZIL, HRANA, pšenica, žetva, izvoz, soja, kukuruz, kava
PROČITAJ I OVO
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
NEW YORK - Indeks S&P 500 u četvrtak je skliznuo peti dan zaredom, zabilježivši najdulji gubitnički niz od prošlog listopada.
Zagrebačka burza: Adris u fokusu, indeksi opet pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Adris u fokusu, indeksi opet pali
ZAGREB - Četvrtak je Zagrebačkoj burzi donio pad indeksa uz nešto slabiji promet nego prekjučer.
Norveški mirovinski fond sa skromnijim prinosom na početku godine
PRINOS
Norveški mirovinski fond sa skromnijim prinosom na početku godine
OSLO - Norveški državni mirovinski fond izvijestio je u četvrtak o skromnijem povratu na ulaganja u prvom tromjesečju od prosjeka u 2023. godini, uz dobre rezultate u portfelju dionica i gubitke na ulaganjima u obveznice i 'zelenu' energetsku infrastrukturu.
U Hrvatskoj sve manje stoke i peradi
ZABRINJAVAJUĆE
U Hrvatskoj sve manje stoke i peradi
ZAGREB - Tijekom 2023. godine u Hrvatskoj je pala brojnost stoke i peradi, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku.
Azijska tržišta: Oporavak indeksa
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Oporavak indeksa
ŠANGAJ - Azijsko-pacifička tržišta porasla su u četvrtak u cijelosti, za razliku od noćnih gubitaka Wall Streeta koji su doveli do pada S&P 500 i Nasdaq Compositea četvrti dan zaredom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE