GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Europu preplavili lažni lijekovi za mršavljenje

Europu preplavili lažni lijekovi za mršavljenje
LAŽNJACI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.09.2023 / 20:40
Autor: SEEbiz / N1 info

ZAGREB - Sve veća potražnja za lijekom za kojeg influenceri diljem interneta tvrde da pomaže pri mršavljenju, no zalihe kojeg u Europi su ograničene, prouzročila je eksploziju lažnih i potencijalno opasnih injekcija kojima se riskiraju životi.

U prvih sedam mjeseci ove godine, samo u Irskoj je zabilježen sedmerostruki porast ilegalnog uvoza semaglutida – aktivnog sastojka u lijeku protiv dijabetesa Ozempicu i lijeku za mršavljenje Wegovyju – u usporedbi s čitavom 2022. godinom. U Francuskoj pacijenti lažnim receptima pokušavaju doći do lijekova, a neki spa centri prodaju semaglutid naizgled bez potrebe za receptom, što ovaj sastojak čini ilegalnim i potencijalno lažnim, piše Politico.

Usred oštrih restrikcija u opskrbi Ozempica i Wegovyja, pacijenti se okreću društvenim mrežama i online ljekarnama u očajničkoj želji da se dokopaju lijekova koji bi mogli revolucionarizirati liječenje pretilosti. Kliničko testiranje je pokazalo da pretili pacijenti tijekom 68 tjedana izgube nekih 15 posto tjelesne težine, u usporedbi s onima koji su dobivali placebo.

Influenceri na TikToku, Facebooku i X-u (bivšem Twitteru) objeručke su dočekali tu vijest nakon koje su se na internetu pojavile gomile prodavača koji nude jeftine krivotvorene verzije lijeka, preprodaju lijekove kupljene na recept ili čak nude sirove sastojke za kućnu izradu lijeka.

Neki kupci možda će i uspjeti doći do pravog rijeka – vjerojatno ilegalno preprodanog – no većina semaglutida kupljenog preko interneta vjerojatno je ili krivotvorena verzija iz nedopuštenih izvora koja sadrži čitav niz otrova ili, što je još gore, potpuno lažni lijek koji sadrži sve od šećerne vode do smrtonosnih teških metala ili otrova za štakore.

Ipak, europski regulator lijekova, koji pazi da su lijekovi u EU-u sigurni i efikasni, kaže da nije odgovoran za lažne injekcije koje Europljani dobivaju iz lažnih online laboratorija i ljekarni.

Iz Europske agencije za lijekove (EMA) za Politico su poručili da je “rješavanje problema krivotvorenih ili lažnih lijekova pitanje za policiju i to je izvan opsega odgovornosti EMA-e.” Upitani jesu li dobili izvješća o lažnom semaglutidu, nisu odgovorili, već su predložili da Politico kontaktira europske agencije za kriminal, što je portal i učinio.

Glasnogovornik EUROPOL-a za Politico je rekao: “Svjesni smo ovog fenomena i trenutno podržavamo operacije kojima je meta ilegalna trgovina takvim supstancama. Budući da te operacije trenutno traju, ne možemo u ovom trenutku detaljno o njima govoriti.”

Tagovi: lijekovi za mršavljenje, mršavljenje, lijekovi
PROČITAJ I OVO
Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?
LAŽNJACI
Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?

MADRID - U Španjolskoj je otkrivena banda krivotvoritelja kovanica eura. Osumnjičeni, redom Kinezi, puštali su kovanice u optjecaj diljem Europe. Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?

Erste Money Market u samo dva mjeseca premašio 100 milijuna eura imovine
FONDOVI
Erste Money Market u samo dva mjeseca premašio 100 milijuna eura imovine
ZAGREB – Novi novčani fond Erste Asset Managementa d.o.o. („EAM“) – Erste Money Market, u manje od dva mjeseca od osnutka, 5. ožujka 2024. godine, prikupio je imovinu u vrijednosti preko 100 milijuna eura.
Ljubljanska borza: SBI TOP s tjednim rastom, Petrol najveći dobitnik
TJEDNI PREGLED LJSE
Ljubljanska borza: SBI TOP s tjednim rastom, Petrol najveći dobitnik
LJUBLJANA - Trgovački tjedan na Ljubljanskoj burzi obilježio je rast središnjeg indeksa SBI TOP.
Wall Street: Uzlet Nasdaqa na krilima sjajnih rezultata tehnoloških kompanija
SKOK
Wall Street: Uzlet Nasdaqa na krilima sjajnih rezultata tehnoloških kompanija
NEW YORK - Američki indeksi skočili u petak, a S&P 500 i Nasdaq Composite krenuli su prema svom najboljem tjednu od studenog dok su se velika tehnološka imena oporavljala zahvaljujući snažnim zaradama, a trgovci proučavali svježe podatke o inflaciji u SAD-u.
Križaj i Ljevnaić zainteresirani za skijalište Kanin
INTERES
Križaj i Ljevnaić zainteresirani za skijalište Kanin
LJUBLJANA - Srpska tvrtka Ri-komerc Beograd zainteresirana je za ulaganje u skijalište Kanin, koje ne radi od prošle jeseni. U njegovo ime s predstavnicima države pregovarao je bivši skijaš i poduzetnik Bojan Križaj.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE