GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Europski indeksi rasli, Wall Street u padu

Europski indeksi rasli, Wall Street u padu
SVJETSKA TRŽIŠTA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.03.2024 / 08:39
Autor: SEEbiz
LONDON - Na Wall Streetu su prošloga tjedna burzovni indeksi skliznuli s rekordnih razina, dok su na europskim burzama cijene dionica porasle nakon poruka iz središnjih banaka da bi uskoro mogle smanjiti kamatne stope.

Na Wall Streetu je Dow Jones prošloga tjedna oslabio 0.9 posto, na 38.722 boda, dok je S&P 500 skliznuo 0.3 posto, na 5.123 boda, a Nasdaq indeks 1.2 posto, na 16.085 bodova.

U fokusu ulagača bilo je prošloga tjedna izvješće predsjednika Feda Jeromea Powella u Kongresu o gospodarskoj situaciji.

Ponovio je da čelnici središnje banke žele biti sigurni da će inflacija i dalje slabiti prema ciljanoj razini od 2 posto prije nego što odluče smanjiti kamatne stope, a da se ta odluka bliži.

Powellovi komentari učvrstili su procjene na tržištu da bi Fed mogao početi smanjivati kamate u lipnju.

Premda Fed neće smanjiti kamatne stope u ovoj godini tako agresivno kao što se očekivalo, tržište već mjesecima raste, što se ponajviše zahvaljuje rastu cijena dionica tehnoloških divova.

Tijekom tjedna S&P 500 i Nasdaq indeks dosegnuli su nove rekordne razine, nakon snažnog rasta cijena dionica proizvođača čipova jer ulagači očekuju da će potražnja za čipovima potrebnim za razvoj umjetne inteligencije ostati snažna.

No u petak je uslijedila korekcija cijena dionica u tom sektoru pa su indeksi završili u minusu na tjednoj razini.

"Ulagači su povukli dio zarade s tržišta, nakon lijepog rasta u posljednje vrijeme. Neka tehnološka imena u tom su razdoblju doista snažno porasla. Nakon snažnog rasta tržišta od početka godine, ovakva korekcija na niže je zdrava", kaže Charlie Ripley, strateg u tvrtki Allianz Investment Management.

A na većini europskih burzi cijene su dionica prošloga tjedna porasle. Doduše, londonski FTSE indeks oslabio je 0.3 posto, na 7.659 bodova, no frankfurtski DAX ojačao je 0.45 posto, na 17.814 bodova, a pariški CAC 1.2 posto, na 8.028 bodova.

Na sjednici u četvrtak čelnici Europske središnje banke ostavili su kamate nepromijenjene na rekordno visokim razinama, kao što se i očekivalo, no signalizirali su da bi u lipnju mogli početi smanjivati kamate.

Tagovi: Svjetska tržišta, Wall Street, DAX, FTSE100, CAC 40
PROČITAJ I OVO
Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?
LAŽNJACI
Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?

MADRID - U Španjolskoj je otkrivena banda krivotvoritelja kovanica eura. Osumnjičeni, redom Kinezi, puštali su kovanice u optjecaj diljem Europe. Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?

Erste Money Market u samo dva mjeseca premašio 100 milijuna eura imovine
FONDOVI
Erste Money Market u samo dva mjeseca premašio 100 milijuna eura imovine
ZAGREB – Novi novčani fond Erste Asset Managementa d.o.o. („EAM“) – Erste Money Market, u manje od dva mjeseca od osnutka, 5. ožujka 2024. godine, prikupio je imovinu u vrijednosti preko 100 milijuna eura.
Ljubljanska borza: SBI TOP s tjednim rastom, Petrol najveći dobitnik
TJEDNI PREGLED LJSE
Ljubljanska borza: SBI TOP s tjednim rastom, Petrol najveći dobitnik
LJUBLJANA - Trgovački tjedan na Ljubljanskoj burzi obilježio je rast središnjeg indeksa SBI TOP.
Wall Street: Uzlet Nasdaqa na krilima sjajnih rezultata tehnoloških kompanija
SKOK
Wall Street: Uzlet Nasdaqa na krilima sjajnih rezultata tehnoloških kompanija
NEW YORK - Američki indeksi skočili u petak, a S&P 500 i Nasdaq Composite krenuli su prema svom najboljem tjednu od studenog dok su se velika tehnološka imena oporavljala zahvaljujući snažnim zaradama, a trgovci proučavali svježe podatke o inflaciji u SAD-u.
Križaj i Ljevnaić zainteresirani za skijalište Kanin
INTERES
Križaj i Ljevnaić zainteresirani za skijalište Kanin
LJUBLJANA - Srpska tvrtka Ri-komerc Beograd zainteresirana je za ulaganje u skijalište Kanin, koje ne radi od prošle jeseni. U njegovo ime s predstavnicima države pregovarao je bivši skijaš i poduzetnik Bojan Križaj.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE