GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Europski indeksi pali na najniže razine u četiri godine

Europski indeksi pali na najniže razine u četiri godine
TRŽIŠTE KAPITALA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.03.2020 / 10:13
Autor: SEEbiz / H
FRANKFURT - Na europskim su burzama u četvrtak cijene dionica potonule na najniže razine u gotovo četiri godine, nakon što je Washington privremeno zabranio putovanja iz Europe u SAD kako bi suzbio širenje koronavirusa.

STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je oko 9,30 sati u minusu više od 5 posto, zaronivši na najnižu razinu u gotovo četiri godine.

Pritom je londonski FTSE indeks skliznuo 5,30 posto, na 5.563 boda, dok je frankfurtski DAX potonuo 5,60 posto, na 9.851 bod, a pariški CAC 5,80 posto, na 4.342 boda.

Najviše su jutros pale cijene dionica u turističkom sektoru, u prosjeku za 8,6 posto, jer je ulagače zaprepastila jučer objavljena odluka predsjednika Trumpa o zabrani putovanja iz Europe u idućih 30 dana.

Premda je Trump poručio da u trgovini neće biti restrikcija, svjetske su burze ponovno uzdrmane 'koronakrizom', pa se danas očekuje i daljnji oštar pad cijena dionica na Wall Streetu.

Nakon što je jučer potonuo 4,9 posto, trenutno je terminski S&P 500 indeks u minusu više od 4,5 posto,

Terminski Dow Jones u minusu je, pak, više od 1.000 bodova, nakon što je jučer potonuo 5,8 posto i po prvi put od financijske krize 2008. godine zaronio u područje 'medvjeda', 20 posto ispod svoje prethodne rekordne razine.

„Zabrana putovanja iz Europe definitivno je sve iznenadila. Već se zna da će gospodarske posljedice od koronavirusa biti značajne, a s ovom dodatnom mjerom, utjecaj na poslovanje bit će multipliciran. Tržište na to nije računalo... To će kratkoročno biti veliki ekonomski trošak”, kaže Khoon Goh, direktor u ANZ banci.

Premda se očekuju nove fiskalne i poticajne mjere u najvećim svjetskim gospodarstvima, analitičari nisu sigurni mogu li te mjere brzo preokrenuti negativne trendove u gospodarstvima.

„Pravi je problem poremećaj ponude i potražnje povezan s koronavirusom i to je teško procijeniti. Mjere politike, posebno fiskalna politika ili čak sniženje kamatnih stopa, ne utječu izravno na te probleme. Potrebne su koordinirane zdravstvene politike i zdravstvene vlasti bi trebale zaustaviti porast broja slučajeva zaraze", kaže James Cheo, strateg u HSBC Private Bankingu.

Ukupan broj slučajeva zaraze u svijetu premašio je 124.000 u 114 zemalja i područja, a umrlo je više od 4.500 osoba.

Jučer je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) proglasila globalnu pandemiju koronavirusa, što znači da se radi o globalnom širenju bolesti koje je teško kontrolirati.

I na azijskim su burzama cijene dionica jutros oštro pale, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, oko 9,30 sati bio u minusu 4,7 posto.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks potonuo 4,4 posto, na 18.559 bodova.

Tagovi: Europska tržišta, koronavirus, STOXX 600
PROČITAJ I OVO
Žetva pšenice počet će ranije nego inače
POLJOPRIVREDA
Žetva pšenice počet će ranije nego inače
ZAGREB - Početak ove godine obilježilo je sušno vrijeme pa je prva obilnija kiša pogodovala usjevima.
Dubrovnik prepun turista već u svibnju, paprene cijene očito im ne smetaju
TURIZAM
Dubrovnik prepun turista već u svibnju, paprene cijene očito im ne smetaju
DUBROVNIK - U službenoj statistici zračne luke se vidi da je u prva četiri mjeseca promet bolji za golemih pedeset tisuća putnika.
Građani Bleda uglavnom nisu zadovoljni turizmom
ANKETE
Građani Bleda uglavnom nisu zadovoljni turizmom
BLED - Javna ustanova Turizem Bled provela je anketu među građanima Bleda o zadovoljstvu turizmom, koja će pomoći u formuliranju buduće strategije razvoja turizma.
NLB dobitnik tjedna na Ljubljanskoj borzi
TJEDNI PREGLED LJSE
NLB dobitnik tjedna na Ljubljanskoj borzi
LJUBLJANA - Središnji indeks Ljubljanske burze SBITOP završio je na 1463 boda, što znači tjedni rast od 1,5 posto.
Svjetska tržišta: Indeksi porasli, očekuje se smanjenje kamatnih stopa
TRŽIŠTE KAPITALA
Svjetska tržišta: Indeksi porasli, očekuje se smanjenje kamatnih stopa
LONDON - Na svjetkim su burzama cijene dionica prošloga tjedna snažno porasle, što se zahvaljuje očekivanjima ulagača da će europska i britanska središnja banka smanjiti kamate već prije ljeta, a američki Fed najesen.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE