GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Europske burze porasle osmi tjedan zaredom

Europske burze porasle osmi tjedan zaredom
TRŽIŠTE KAPITALA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.03.2024 / 09:09
Autor: SEEbiz
LONDON - Svjetska tržišta ovoga su tjedna imala različite smjerove kretanja.

Na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna porasle i to osmi tjedan zaredom. Londonski FTSE indeks ojačao je 0.9 posto, na 7.727 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0.7 posto, na 17.936 bodova, a pariški CAC 1.7 posto, na 8.164 boda.

Rast cijena dionica zahvaljuje se boljim nego što se očekivalo poslovnim rezultatima većine europskih kompanija, ali i nadi ulagača da će Europska središnja banka uskoro smanjiti kamatne stope i tako potaknuti rast gospodarstva. Dapače, među ulagačima nema jedinstvenog mišljenja hoće li Europska središnja banka doista na ljeto početi snižavati kamate, bez obzira na upute američke Banke federalnih rezervi. Cijene nafte gotovo da se nisu promijenile, a tečaj eura je stabilan u odnosu na dolar.

Na Wall Streetu su burzovni indeksi blago pali i prošloga tjedna, drugoga zaredom, jer posljednjih mjeseci inflacija u SAD-u ne popušta, dok su na europskim burzama cijene dionica porasle.

Na Wall Streetu je Dow Jones prošloga tjedna oslabio 0.02 posto, na 38.714 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0.1 posto, na 5.117 bodova, a Nasdaq indeks 0.7 posto, na 15.973 boda.

U fokusu ulagača bila su izvješća o inflaciji u SAD-u. Oba su pokazala da su cijene u veljači porasle više nego što se očekivalo. Tako su potrošačke cijene porasle 0.4 posto na mjesečnoj razini i 3.2 posto na godišnjoj, a proizvođačke 0.6 posto na mjesečnoj razini.

Unatoč blagom rastu inflacije u posljednja dva mjeseca, na tržištu i dalje prevladava stav da bi američka središnja banka u lipnju mogla početi smanjivati kamatne stope.

"Gledamo li ukupnu inflaciju, ostala je povišena u protekla dva mjeseca, no tržište je nekako raslo. Fed možda neće u ovoj godini popustiti monetarnu politiku toliko koliko je tržište željelo, no izgledi za daljnje pooštravanje i dalje su vrlo mali", kaže Tony Welch, glavni investicijski direktor SignatureFD-a.

Unatoč rastu inflacije, tijekom tjedna S&P 500 i Nasdaq indeks dosegnuli su nove rekordne razine, nakon snažnog rasta cijena dionica proizvođača čipova jer ulagači očekuju da će potražnja za čipovima potrebnim za razvoj umjetne inteligencije ostati snažna.

No, krajem tjedna uslijedila je korekcija cijena dionica u tom sektoru, pa su indeksi završili u minusu na tjednoj razini.

Tagovi: Svjetska tržišta, Wall Street, DAX, FTSE100, CAC 40
PROČITAJ I OVO
Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?
LAŽNJACI
Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?

MADRID - U Španjolskoj je otkrivena banda krivotvoritelja kovanica eura. Osumnjičeni, redom Kinezi, puštali su kovanice u optjecaj diljem Europe. Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?

Erste Money Market u samo dva mjeseca premašio 100 milijuna eura imovine
FONDOVI
Erste Money Market u samo dva mjeseca premašio 100 milijuna eura imovine
ZAGREB – Novi novčani fond Erste Asset Managementa d.o.o. („EAM“) – Erste Money Market, u manje od dva mjeseca od osnutka, 5. ožujka 2024. godine, prikupio je imovinu u vrijednosti preko 100 milijuna eura.
Ljubljanska borza: SBI TOP s tjednim rastom, Petrol najveći dobitnik
TJEDNI PREGLED LJSE
Ljubljanska borza: SBI TOP s tjednim rastom, Petrol najveći dobitnik
LJUBLJANA - Trgovački tjedan na Ljubljanskoj burzi obilježio je rast središnjeg indeksa SBI TOP.
Wall Street: Uzlet Nasdaqa na krilima sjajnih rezultata tehnoloških kompanija
SKOK
Wall Street: Uzlet Nasdaqa na krilima sjajnih rezultata tehnoloških kompanija
NEW YORK - Američki indeksi skočili u petak, a S&P 500 i Nasdaq Composite krenuli su prema svom najboljem tjednu od studenog dok su se velika tehnološka imena oporavljala zahvaljujući snažnim zaradama, a trgovci proučavali svježe podatke o inflaciji u SAD-u.
Križaj i Ljevnaić zainteresirani za skijalište Kanin
INTERES
Križaj i Ljevnaić zainteresirani za skijalište Kanin
LJUBLJANA - Srpska tvrtka Ri-komerc Beograd zainteresirana je za ulaganje u skijalište Kanin, koje ne radi od prošle jeseni. U njegovo ime s predstavnicima države pregovarao je bivši skijaš i poduzetnik Bojan Križaj.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE